Hasır sepetler yeniden geçim kaynağı oldu

Hasır sepetler yeniden geçim kaynağı oldu

Aksaray'ın Gülağaç ilçesinde, özel bir örgü tekniğiyle hasır otundan yapılan silindir şeklindeki sepetler, turistlerden yoğun ilgi görüyor.

 

İlçe halkı, yüzyıllardır "hasır otu" olarak adlandırılan, sazlıklarda yetişen bu yumuşak otun yapraklarıyla sepet örüyor. Yöreye has çeşitli motiflerle de süslenebilen sepetler oldukça uzun ömürlü. 

Hasır otundan sepet örme işi, diğer pek çok el ürünü gibi modern çağın gereçlerine yenilse de sepetçilik bölgede artan turizm faaliyetleriyle yeniden ayağa kalkmaya çalışıyor. 

Halk Eğitim Merkezi'nde sepet yapımını öğrenen kadınlar, yöreye gelen yerli ve yabancı turistlere bu sepetleri satarak geçimlerini sağlıyor.

Talebe göre, kalemlik, saklama kabı, piknik sepeti ve çamaşırlık gibi pek çok hediyelik eşya üretiliyor. 

Gülağaç Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Taner Üstündağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin Karasu havzasında yer aldığını, sepetlerin üretiminde kullanılan hasır otunun da burada yetiştiğini söyledi.

- "Gıdaları uzun süre koruyor"

Yüzyıllar boyunca kadınların hasır otunu değerlendirerek ekonomiye katkı sağladığını anlatan Üstündağ, şunları kaydetti:

"Yöre kadınları kendilerine has bir örgü tekniği geliştirmişler. Biz de açtığımız kurslarla bu geleneği gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Bu sepetler genellikle silindir şeklinde. Hasır sepetler, kalemlik boyundan insan boyuna kadar yapılabiliyor. Otun özelliğinden dolayı sepetler, içine konulan tahıl, meyve ve ekmek gibi gıdaları uzun süre koruyor. Bu sepetler çok uzun ömürlü. Elimizde 150 yıllık sepetler var. Örgü tekniğini değiştirmeden farklı formlarda uygulamaya çalışıyoruz. Eskiden sadece taşıma ve saklama amacıyla kullanılıyordu. Biz, bunu çamaşırlık, kalemlik ve hediyelik eşya olarak düzenliyoruz. Bu örgü tekniği çok zor ve zahmetli. Öyle ki küçük bir kalemlik bile yaklaşık yarım günde tamamlanabiliyor."

Üstündağ, yöre kadınlarının çeyiz olarak da sepet yaptıklarını, sepet almak isteyen olursa, yapanlarla irtibata geçilmesini sağladıklarını belirterek, "Böylece kadınlar yaptıkları sepetleri satıyor. Bazen turistik yerlere de satılması için gönderiliyor. Turistler, daha çok buradan alıyor. Özel sipariş vermek, üzerine logo yaptırmak isteyen olursa bunları da karşılıyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.