Hasan Yellice'den Konya kültürüne katkı sunacak kitap

Hasan Yellice'den Konya kültürüne katkı sunacak kitap

Hizmet Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yellice, “Kubbet-ül İslam’ın Dördüncü Şehri Selçuklu Payitahtı Konya” isimli kitabında Konya’nın unutulmaya yüz tutmuş ve günümüze kadar ulaşan değerlerini kitabında topaldı.

Hizmet Petrol, kendi oluşturduğu ve ilk baskısı 5 bin adet basılan “Kubbet-ül İslam’ın Dördüncü Şehri Selçuklu Payitahtı Konya” isimli eseri müşterilerine ücretsiz olarak dağıtıyor. Hizmet Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yellice, “Konya’nın unutulmaya yüz tutmuş birçok kültürel mirasına kitabımızda yer verdik. Konya’mızı tüm tarihi yerleri ile tanıtmalı ve tarihimizi tüm nesillere aktarmalıyız” dedi.

KONYANIN KÜLTÜRÜNÜ HERKESE TANITACIĞIZ

Kendisinin tam bir Konya aşığı olduğunu söyleyen ve o nedenle böyle bir çalışmaya imza attığını dile getiren Hizmet Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yellice, kitap yazma serüvenini anlattı. Yellice, “Kitap yazma hayalim olarak şöyle başladı. 2004 yıllarında ticarette yaşadığım birkaç olumsuz olayları anlatan, gelecek nesillere ticaret nasihati olması ümidiyle bir yazı kaleme almaya karar vermiştim. Bu yaşadığım olayları kısa birer not halinde dile getirerek, bunları nasihat şeklinde toparlamak isteğim vardı. İlerde çocuklarım hem bir hatıra hem bir nasihat olarak bizim düştüğümüz hatalara düşmesinler diye. Aslına bakarsanız bu tarzda bir kitap yazma fikri aklımda yoktu. Kütüphanemde Konya yemekleri hakkında bilgiler içeren bir kitap dikkatimi çekti. Kitabı incelerken Konya yemekleri hakkında bilgiler çok hoşuma gitti. Daha sonra bu kitaptan bastırıp iş yerlerimizde müşterilerimize dağıtma kararı aldık. Daha sonra kitabın içeriğini sadece yemekle sınırlamayıp içerdiğini genişletmeye karar verdik. Çalışmalara başladık kitabımız bugün ki haline geldi” şeklinde konuştu.

adsiz-007.jpg

KONYA İÇİN MİNİ BİR ANSİKLOPEDİ OLUŞTURDUK

Hazırladıkları kitabın Konya’nın bilinmeyen yönlerini de ortaya çıkardığını söyleyen Yellice, “Kitabımızı bölümler halinde oluşturmaya başladık içeriği tek bir konuyla sınırlamak istemedik Kitabımızda Konya yemekleri, turizmi, kültürü, Konya tarımı ve ticareti, türbeler, külliyeler, kaleler, kaplıcalarla birlikte, Konya kültürüne değer katan gelenek ve görenekler, oyunlar, türküler, şehrin gururu Konyaspor, Konya’nın yetiştirdiği alimler, devlet adamları, yakın dönemde şehit olan aziz Türk askerlerimizin isimleri bulunan mini bir ansiklopedi oluşturduk” dedi.

‘TİCARİ AMAÇ GÜTMEDİK’

Kitabı oluştururken herhangi bir ticari kaygı gütmediklerinin altını çizen Yellice son olarak şunları söyledi: “Kitabımızı oluştururken herhangi bir ticari amaç gütmedik. Konya’mızın kültürüne katkı sağalmak adına böyle bir çalışma başlattık ve kitabımızı ücretsiz olarak dağıtıyoruz Kitabın gezi rehberi olma özelliğini de gösterdiğini vurgulayan Yellice, son olarak şunları söyledi: Kitabın içeriğini oluşturturken çok titiz çalışmalar yürüttük. Kitabımızı okuyan çoğu kişi, ‘Konya’da kale var mıymış’ diyor. Kitabı okuyan kişilerin okuduklarında şaşıracakları birçok bilgi bulunuyor. Mesela, yemeklerde sadece Konya mutfağından bahsettik. Selçuklu mutfağı ve Mevlevi mutfağı yok. Konya mutfağı üçe ayrılmaktadır. Türk yemek kültürü dünyadaki en geniş yemek kültürüdür. Türk yemek kültürün içinde de en geniş olanı Konya’dır. Mevlevi mutfağında daha çok meyve ağırlıklı yemekler var. Selçuklu mutfağında günümüz etliekmeğini, bıçakarasını, fırın kebabını bulamazsınız. Günümüz Konya mutfağının şu anda 3’te 1’i kitapta bulunmaktadır. Konya’da günümüzde de varlığını sürdüren geleneklerimiz var. inşallah ikinci kitabımızda aynı konulur üzerinden daha geniş kapsamlısını çıkaracağız.”

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.