Hasan Bestil: Haber Emekçileri Medeniyeti 

Hasan Bestil: Haber Emekçileri Medeniyeti 

Siyasi partilerin Konya’daki il başkan yardımcıları; fikirlerini, siyasi görüşlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

DEVA Partisi Konya İl Başkan Yardımcısı Hasan Bestil'in yazısı şu şekilde:

Haber Emekçileri Medeniyeti 

Medeniyet nedir? Pek çok farklı tanımı olan medeniyet kavramı günümüzde kullandığımız şekliyle aslında toplumdaki gelişmişliği ifade etmektedir. Bu gelişmişliğin en önemli göstergelerinden biri de kanaatimce kişi ve toplumların kendini ne ölçüde ifade edebildiğidir, yani ifade özgürlüğü. Bu kavramı da insan hakları çerçevesinde değerlendirecek olursak, ifade özgürlüğü kişinin en önemli haklarından biridir ve devletlerce kabul görüp pek çok anayasada da yer almıştır.

Medeniyet seviyesi göstergesi olan ifade özgürlüğü; Demokrasilerin de ana unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır. Demokraside ifade özgürlüğü ve bu özgürlüğün hayata geçtiği nokta olan gazetecilik, günümüzde çok daha önem kazanmıştır. Halkın doğru ve güvenilir bilgilere ulaşmasında Gazeteler çok büyük ve önemli bir görevi yerine getirmektedirler. Burada basınımızın değerli üyelerinin yani basın emekçilerimizin ne denli önemli ve zor bir işi başardıklarını gözler önüne sermektedir.

Peki gazetecilerimizin görüşlerini özgürce ifade edebilme noktasında karşılaştıkları zorluklara ne kadar önem veriliyor? Bu kadar önemli noktada bulunan gazetecilik, maddi zorluklardan tutun da sırf görüşlerinden ötürü engellenme, tutuklanmaya kadar çeşitli baskılarla karşı karşıyalar. Bu yüzden pek çok gazeteci çalışanımız mesleği gereğine göre yerine getirmekte zorlanmaktadır. Sansür ve yargılanma baskısının arasında sıkışıp devlet dili gazeteciliği yaygınlaşmıştır. Bunun yanında ekonomik kaygıların bedelini de yine çok düşük ücretlerle çalışarak ödemektedirler. Hatta işsiz gazeteci oranı en yüksek seviyelere ulaşmıştır.

Basın özgürlüğü demokrasinin temel taşlarından olduğu gibi aynı zamanda güvencesini de oluşturmaktadır. Basın özgürlüğü; özgür ve çoğulcu bir kamuoyunun oluşmasını sağlar. Bu özgürlüğün doğrudan ya da dolaylı kısıtlanması; İnsan haklarına dayalı demokratik hukuk devleti ilkesine aykırılık teşkil eder.

Basın; kamunun “gözetleyicisi” olarak farklı kaynaklardan bilgi ve düşünceleri yayarak, demokratik toplumun vazgeçilmez unsurları olan “şeffaflık ve hesap verilebilirliğin” sağlanmasına da katkıda bulunur. Özgür basın kamu siyasetine ilişkin konularda kamuoyunun bilgilenmesine ve tartışmasına zemin hazırlayarak siyasi karar alma süreçlerini katılımcı ve çoğulcu bir niteliğe kavuşturur.

Halkımızın doğru ve güvenilir şekilde bilgilendirilmesine, eleştirilerden ve farklı görüşlerden haberdar olmasına hizmet etmesi gereken medya; çeşitli sindirme, müdahale ve baskılar nedeniyle görevini özgürce yerine getiremez olmuştur. Bugün medya kuruluşlarının önemli bir kısmı siyasetin etkisine girmiş ve belli bir siyasi söylemin propaganda aracı haline dönüşmüş, toplumun iktidarı denetleme imkanı ortadan kalkmıştır.

İletişimde çok hızlı değişimlerin yaşandığı dünya ve ülkemizde bu duruma kayıtsız kalmayan DEVA Partimizde; hem genel merkez teşkilat yapısında hem de tüm il teşkilatlarında “Kurumsal İletişim ve Tanıtım Başkanlığı” adı altında bir birim oluşturulmuştur. Politikamız gereği basın özgürlüğü ve halkın bilgilendirilmesi konusundaki hassasiyetimizi tüm ekibimizle korumayı önemsiyoruz.

Deva Partisi olarak sivil toplumu, demokrasinin asli unsuru olarak görüyoruz. Sivil toplum örgütlerinin vesayet altına alınmasının, ifade özgürlüklerinin kısıtlanmasının ve bağımsızlıklarını kaybetmelerinin demokrasiye büyük zarar verdiğine inanıyoruz.

Parti programımızda yer alan temel hedefimiz; “İnsan haklarını, Hukukun üstünlüğünü, Yargı bağımsızlığını, inanç, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü” sağlamaktır. Basın özgürlüğünün, önündeki tüm engelleri kaldıracağımız, basının kendinden beklenen işlevi hakkıyla yerine getirebilmesi için gerekli olan her türlü tedbiri alma konusunda kararlılığımız tamdır. Karşılaştıkları zorluklara rağmen bu mesleği sürdürmeye devam eden, görüşlerini özgürce ifade etmeye çalışan gazetecilerimiz gurur kaynağımızdır. Tüm emektar gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum. Daha özgür yarınlarda buluşmak dileğiyle…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.