Hamsiye yüzde 100 zam geldi

Hamsiye yüzde 100 zam geldi

Kış aylarının vazgeçilmezi balık, kışın yaklaşmasıyla tezgâhlarda yerini aldı. Balık sezonunun başlangıcında hamsi geçen yıl 25 lirayken bu yıl 50 lira. Balıkçı Fikret Doğanay, balık tüketmenin artık lüks olduğunu kaydetti

22 yıldır Konya’da Kadınlar Pazarı’nda balıkçılık yapan Fikret Doğanay, bu yıl palamut balığının bereketli olduğunu belirterek, Karadeniz sezonunun açıldığında balık fiyatlarının netleşeceğini dile getirdi. Bu sezon az olan balıkların zamlanacağını kaydeden Fikret Doğanay şunları söyledi: “Palamut bu yıl çok bereketli. Sezon ortasına kadar hangi balığın zam şampiyonu olacağını göreceğiz. Az olan balıklar bulunmadığı için zamlanır. Keşke hiç zam olmasa ama maalesef sistem bu şekilde ilerliyor. Alabalık geçen yıl 45 lira iken bu yıl 70 lira. Böyle giderse seneye 105 lira olacağının habercisidir. Devletin bu konuda denetleme yapmasını istiyoruz. Her insanın haftada bir kez balık yemesi sağlık açısından çok faydalı. Asgari ücretli birinin her hafta bu besinden yararlanması mümkün değil. ‘Balık alacağıma daha ucuz besinler tüketeyim’ diye düşünebilir. Eskiden en çok tüketilen balık türü hamsi idi. Hamsinin kilosu 50 lira oldu. Geçen yıl 25 lira iken insanlar rahatça alabiliyorlardı. Kısacası hamsiye yüzde 100 zam geldi. Bu süreç ne zamana kadar devam eder bilemiyoruz.”

VATANDAŞ BALIK YEMEK İÇİN BÜTÇE AYIRMALI

Balıkçı Fikret Doğanay, balık tüketmenin artık lükse kaçtığını, 22 yıldır balıkçılık yaptığını ve ilk defa bu denli krizle karşılaştığını kaydetti. Doğanay, “Vatandaşın aldığı maaş ile giderleri birbirine çok zıt. Asgari ücret ile çalışan biri 3 bin lira kiramı ödeyecek, çocuklarının okul masraflarını mı karşılayacak, sosyal yaşantısını mı koruyacak. Bunları yapabilmesi için ucuz olana yönelmesi gerekecek. O tür besinler ise zararlı oluyor. Vatandaş balık yemek için ayrı bütçe ayırmak zorunda. Bizlerde çok zor durumdayız. Fiyatlarını sorduktan sonra aldıkları cevap yüzlerini düşürüyor. Bu insanlar ilk defa bu şekilde zorluk gördü diyebilirim. Umarım kısa bir zamanda bu krizden çıkarız. Düşük gelirli insanların yüzü güler” dedi.

ALİ GÖZEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.