Halkı hatırladınızmı ?

Halkı hatırladınızmı ?
Türkiyeyi Hürriyet hakkımızdır adı altında trenle dolaşan Hürriyet gazetesine tepki gösteren sivil toplum örgütleri, gazetenin 60 yıllık yayın çizgisi itibarı ile insan haklarından bahsetmeye hakkı olmadığını vurguladı

Hürriyet Gazetesi, kuruluşunun 60. yılı olması dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollarını da (TCDD) yanına alarak “Hürriyet hakkımızdır - Tren Özgürlüktür”  adı altında Türkiye’yi dolaşıyor. Her gittiği şehrin istasyonunda devlet başkanı gelmiş gibi törenler düzenlenerek karşılanıyor. Bu durum ise Hürriyet trenine resmi tören gerekli mi? sorusunu akla getiriyor. Birçok sivil toplum kuruluşu ve aydın trenin resmi törenlerle karşılanmasına tepki gösteriyor. Trenin bugün Konya’ya gelecek olması nedeniyle Valilik ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından resmi törenle karşılanmasına sivil toplum örgütleri karşı çıkıyor.
RESMİ KURUMLAR DESTEK VERMEMELİ
Konuyla ilgili ilk tepki ise Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi’den geldi. Latif Selvi, sivil toplum kuruluşları olarak, resmi organların sivil organizasyonlara destek vermesini uygun bulmadıklarını söyledi. Resmi organların sivil organlarla birlikte yapabileceği etkinliklerin olabileceğini değinen Selvi, ancak sivil organın basın-yayın olmaması gerektiğini aktardı. Sözlerine şöyle devam eden Selvi: “Hürriyet bir yayın organıdır ve kendi tanıtımını yapmak için bir organizasyon yapmaktadır. Fakat bu organizasyona resmi organların katılması uygun değildir. Yayın organının yükünü devlet çekmemelidir. Üstelik basın-yayın faaliyetleri devletten bağımsız yapılmalıdır. Hürriyet gazetesinin hazırladığı “Hürriyet hakkımızdır - Tren Özgürlüktür” projesine devletin destek vermesi taraflılığını gösterir. Üstelik gazetenin dünden bugüne hürriyet için kullandığı ifadeler ortadadır”  Törene katılım sağlamak için Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullara gönderdiği yazıyı da eleştiren Selvi, yazının zorunluluk taşımadığı halde gönderilmesinin yanlış bir uygulama olduğunu aktardı.
MAZLUMDER’DEN TEPKİ
Yapılacak törene bir tepkide Mazlumder’den geldi. Mazlumder Konya Şubesi Başkanı Derviş Argun ‘Hürriyet Hakkımızdır’ treninin Konya’ya gelişi ve Konya’da öğrencilere zorla karşılatılmasına yönelik Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talimatı ile ilgili bir açıklama yaptı. Derviş Argun yaptığı açıklamada, “Tren ‘Hürriyet İnsan Hakları Treni’ adı ile anılmakta, TCDD hiç gündeme gelmemektedir. ‘İnsan Hakları Treni’ oluşturduğunu söyleyen gazete bu projesine bile hak ihlali ile başlamakta, projenin adını doğru kullanmamakta, TCDD’nin vagonlarını, tesislerini ve yollarını kullandığı halde yayınlarında olayın bu yönüne yer vermemektedir. Faaliyetin ‘Tren Özgürlüktür’ kısmı sadece resmi kurumları olaya dahil etmenin bir aracı olarak kalmaktadır” diye konuştu.
İNSAN HAKKINDAN BAHSETMEYE HAKKI YOK
Hürriyet Gazetesi’nin 60 yıllık yayın çizgisi itibarı ile insan haklarından bahsetmeye hakkı olmadığını ifade eden Argun şöyle konuştu: “Hep darbecilerden yana bir çizgi izlemiş, hak ihlallerine destek vermiş, kendi yayınları hak ihlallerine sebep olmuştur. ‘Andıç’lar ile yazarların hayatının karartılmasında görev üstlenmiş, ‘411 El Kaosa Kalktı’ manşeti ile TBMM’nin yapmış olduğu başörtüsü düzenlemesini kaos olarak nitelemiştir. Halen ‘Ergenekon Terör Örgütü Kurucusu ve Üyesi’ olmak suçlaması ile yargılanan ve ülkeyi hukuk dışı yapılanmalara sürüklemeye çalıştıkları iddia edilen zanlılardan yana tavrını devam ettirmektedir.”
RESMİ TÖRENLE KARŞILANMASI VAHİM
Olayın daha vahim yönünün ise, sicili böylesi olumsuzluklarla dolu bir yayın organının bu faaliyetine bir kamu kurumu olan TCDD’nin destek vermesi olduğunun altını çizen Argun, trenin uğradığı şehirlerde atanmış ve seçilmiş yöneticiler tarafından karşılanarak onore edilmesinin vahim bir konu olduğunu kaydetti. Argun, bir taraftan vergi kaçırdığı iddia olunan, hakkında cezalar kesilen gruba ait gazetenin faaliyeti, diğer taraftan cezaları kesen, takibatları yapan kamunun temsilcilerinin bu faaliyete destek vermesinin izahını yapmanın mümkün olmadığına dikkat çekti. İstasyonda yapılacak törene destek veren Milli Eğitim Müdürlüğü’nü ve Büyükşehir Belediyesi’ni eleştiren Argun, “Sicili hak ihlalleri ile dolu bir gazeteyi öğrencilere hak savunucusu gibi gösterecek faaliyete öğrencileri gönderen Milli Eğitim Müdürlüğü  ve buna destek veren Büyükşehir Belediyesi büyük bir yanlış içerisindedir. Kendilerini derhal bu yanlıştan vazgeçmeye çağırıyoruz. Aksi halde bu yanlışın takipçisi olacağımızı, öğrencilerin haksızlığa alet edilmesini, kamu kaynaklarının yanlışa destek verir tarzda kullanılmasını gerekli mercilere taşıyacağımızı belirtiyoruz” dedi.
HASAN AYHAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.