Hacı Veyiszade Efendi alim ve takva sahibiydi

Hacı Veyiszade Efendi alim ve takva sahibiydi
“Bir talebenin yetişmesi uğruna bin münafığın kahrına katlanırım” sözüyle ilme ve ilim talebesine verdiği önemi ifade eden Hacı Veyiszade Mustafa Efendi HİSDER’in etkinliğinde anıldı.

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin (HİSDER) Karatay Belediyesi Şemsi Tebrizi Sosyal Tesisleri’nde düzenlediği etkinliğinde Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu Hoca Efendi anıldı. KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi ve İş Adamı Mustafa Koruyucu, dedesi Hacı Veyiszade Mustafa Efendi’yi anlattı.
Konya’nın manevî hayatının şekillenmesinde çok önemli bir role sahip Hacı Veyiszade Mustafa Efendi'nin vefatının 65. sene-i devriyesinde torunu Mustafa Koruyucu, ailenin geçmişi hakkında bilgi verdi.
EĞİTİMİ VE SOSYAL HAYATI
Koruyucu, Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu Hoca Efendi’nin herkese selâm verdiğini, evde çoğunlukla Tarikat-ı Muhammedi kitabının okunduğunu belirtti. Hacı Veyiszade Efendi’nin iyi bir fakih ve muhaddis olduğuna değinen Koruyucu, “Hacı Veyis Efendi’nin Fatma, Hatice ve Rahime adında üç kızı vardır. Hacı Veyis Efendi’nin kızları ilk eğitimlerini babalarından almışlardır. Kur’an-ı Kerim eğitiminde büyük hizmetleri olmuştur. O dönemde hanımların tamamına yakınının Hacı Veyis Efendi’nin üç kızından Kur’ân-ı Kerim okumayı ve ilmihal bilgileri öğrenmiş olmaları Konya’da önemli bir boşluğu doldurduğunu göstermektedir. Evde sahabelerden birinden bahsedildiği zaman sanki yakın akrabalarından bahsedilmiş gibi bilgi sahibidirler” dedi.
“Hacı Veyiszade Mustafa Efendi, Halid-i Bağdadi’nin Halidiye kolundandır” diyen koruşucu, şunları söyledi: Şeyh Mevlâna Halid-i Bağdadi Hazretleri’nin Konya’daki halifesi Memiş Efendi diye bildiğimiz Muhammet Kutsi’dir. Medrese ilimleriyle yetinmeyip tasavvufi ilimler dışında zamanının büyük ilim adamları Şeyh Muhammed Bahaüddin Efendi’nin oğulları Zeynel Abidin, Rıfat ve Ahmet Ziya Efendi’den müspet ilimlerde tahsil etmiştir. Islah-ı Medâris-i İslâmiye Medresesi kurulmuştur. Eğitim hayatına ilk babası ile başlayan Hacı Veyiszâde, vefatına kadar hatimle namaz kıldıracak kadar kuvvetli hafızlığını tamamladıktan sonra Konya’nın meşhur alimlerinden dersler almış ve daha küçük yaştan itibaren kendisini yetiştirmek için her fırsattan faydalanmıştır.”

15-2.jpg

İLİM YOLUNDAKİ FEDAKARLIKLAR
“Bir talebenin yetişmesi uğruna bin münafığın kahrına katlanırım” sözüyle, ilme ve ilim talebesine verdiği önemi ifade eden Hacı Veyiszade Mustafa Efendi’nin Konya’nın eğitim hayatında önemli bir yeri olduğuna vurgu yapan Koruyucu, Konya İmam Hatip Okulunun kuruluşunda büyük katkısının olduğunu anlattı.
Sohbetin soru cevap kısmından sonra HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu ve Gazeteci Nail Bülbül tarafından Koruyucu’ya hediye takdim edildi.

Kaynak:Süleyman Kuloğlu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum