Hacı adayları alışverişte

Hacı adayları alışverişte

Hacı adaylarının birçoğu kutsal topraklara ulaşırken birçoğu da yolculuğa hazırlanıyor

Mübarek beldeye ulaşmak isteyen hacı adaylarının heyecanlı bekleyişi sürerken, bir yandan da alışveriş telaşı içerisine girdiler. Son günlerde birçok hacı adayı yakınlarıyla birlikte alışverişe çıkarken, hac malzemecileri de adeta harman zamanını yaşıyor. Hac malzemecilerine akın eden hacı adayları ürün almak için adeta sıraya geçiyor. Uzun yıllardır Mevlana Müzesi karşısında hac malzemeleri satıcılığı yapan bir işletmenin sahibi İsmail Bahçeci, sektörde 20 yılı geçtiklerini söyledi. Bahçeci, “Sezon Ramazan Ayı’ndan sonra başladı. Hacı adayı götüren şirketlerin bir kısmı gitti. Bir kısmı da Kurban Bayramı’na 10 gün kalana kadar gitmeye devam edecek. Dolaylı olarak bizim işlerde hareketlendi” dedi. Hacı adaylarının genelinin alışverişini kutsal topraklara gitmeden önce yaptığını belirten Bahçeci, “Şimdi artık hacı adaylarının yüzde 90’ı alışverişini buradan yapıyor. Bu yılda Suriye’nin kapanması nedeniylede hurma ve zemzemi de buradan temin ediyorlar. Suriye’nin yolları kapatması kargo fiyatlarını artırdı. Durum böyle olunca hacı adayları tüm malzemeleri buradan temin etmeye başladı” diye konuştu. Buradan yapılan alışverişin hacı adayları için büyük fayda sağlayacağını ifade eden Bahçeci, Konya’dan satın alınan hurmada herhangi bir kurt veya başka bir kusur olduğu zaman iadesinin mümkün olduğunu kaydetti.

FİYATLARI SECCADE BELİRLİYOR

Ürün fiyatları hakkında da bilgiler veren Bahçeci, zemzemin 20 litrelik bidonunun 30 TL olduğunu belirterek, “Hurma fiyatları da 7,5 TL’den başlıyor 10, 15 ve 20 TL şeklinde değişiyor. Genellikle Medine hurması dediğimiz Mebrum satın alınıyor. Onun fiyatı da 20 TL civarında. Acve, yaş hurma gibi hurmalarda ikram için kullanılıyor. Seccade fiyatları ise, 1 TL ile 10 TL arasında değişiyor. 102 çeşit seccade var. Tesbihler de 15 kuruştan başlıyor 1 TL’ye kadar çıkıyor. Takke ve esansta da her bütçeye uygun ürünler var. Ayrıca biz 35 TL’ye hazır hacı elbisesi de satıyoruz. Bakıldığı zaman hacı alışverişinde fiyatı belirleyen faktör seccade sayısıdır” ifadelerini kullandı.

ASKARİ 600 TL TUTUYOR

Konya’da hac ikramı kültürünün örnek bir kültür olduğuna dikkat çeken Bahçeci, hac dönüşü ziyarete gelenlere tesbih, takke, esans, yüzük, başörtüsü, seccade, misvak gibi ürünlerin bulunduğu paketlerin hediye edildiğini söyledi. Bazı vatandaşların yakınlarına battaniye ve zemzem takımı gibi ürünleri hediye ettiğini belirten Bahçeci, çevresi normal bir vatandaşın hac alışverişinin 500 ile 600 TL arasında değiştiğini kaydetti. Hac alışverişinin fiyatının hacı adayının çevresine göre değiştiğini kaydeden Bahçeci, çevresi geniş olanların 5 bin TL’ye kadar hediyelik aldığını vurguladı. Hac alışverişinde en önemli unsurun seccade olduğunu aktaran Bahçeci, seccade sayısının fiyatı belirlendiğini belirtti. Hacı adaylarında Türkiye’den alışveriş yapmaları tavsiyesinde bulunan Bahçeci,

ALIŞVERİŞİ TÜRKİYE’DEN YAPIN

Türkiye’den yapılan alışveriş ile hacı adaylarının bir sıkıntı olduğu zaman ürünü aldığı kişilere rahat ulaşabileceğini, aynı zamanda da Türkiye’de istihdam ve ekonomiye de destek olacağını dile getirdi. Konya’nın hac sektöründe merkez olduğuna dikkat çeken Bahçeci, Arabistan’da olan her ürünün binlerce çeşidinin Konya’dan uygun fiyatlarla rahatlıkla temin edilebileceğini sözlerine ekledi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.