Günümüze yansıyan Akıncı ruhu: İnsan ve Medeniyet Hareketi

Günümüze yansıyan Akıncı ruhu: İnsan ve Medeniyet Hareketi

‘Şehre Hizmet Edenler’ başlıklı Ramazan serimizin bugünkü konuğu İnsan ve Medeniyet Hareketi (İMH) oldu. İnsan ve Medeniyet Hareketi Konya Şube Başkanı Mustafa Ekrem Doğan, “Gençlik, hareketimizin en önemli hedef kitlesidir” dedi

Geçmişinden aldığı birikim ve tecrübeyle geleceğin dünyasını inşa etmek için nitelikli çalışmalara imza atmayı kendine hedef edinen İnsan ve Medeniyet Hareketi, Şehre Hizmet Edenler serimizin bugünkü konuğu oldu. İnsan ve Medeniyet Hareketi Konya Şube Başkanı Mustafa Ekrem Doğan, “İnsan ve Medeniyet Hareketi birçok ihtisas kurumunu bünyesinde barındıran bir çatı kurumdur. İnsan ve Medeniyet Hareketi, “Toplumu takva ekseninde dönüştürmek” amacını kendine ilke edinmiştir. Bu sebeple toplumun bütün kesimleri ile bir şekilde iletişim ve irtibat kurmayı hedeflemektedir” şeklinde konuştu

whatsapp-image-2022-04-13-at-00-47-22-2.jpeg

40 YILI AŞKIN BİR GELENEĞE SAHİBİZ

**İlk olarak derneğinizden kısaca bahsetmek isterseniz neler söylersiniz?

İnsan ve Medeniyet Hareketi, kendisini MTTB ve Akıncılar geleneğine refere eder. Bu yönüyle 40 yılı aşkın bir geleneğe sahiptir. Türkiye İslami Hareketinin önemli bir parçasıdır. Genel Merkezi İstanbul’un Eyüp ilçesindeki Bahariye Mevlevihanesi’nde bulunmaktadır. Türkiye’nin birçok ilinde kurumu ve temsilciliği bulunmaktadır. Konya’daki yerimiz eski zafer ADESE olarak bilinen binanın ikinci ve dördüncü katıdır. Kız ve erkek öğrenciler için iki ayrı kitap kafesi, okuma salonları, mescitleri, sınıflarıyla iki kat halinde 2000 m2’lik bir hizmet merkezine sahiptir. Üç merkez ilçede temsilcilikleri bulunmaktadır. Ayrıca Ankara yolunda musalla mezarlığının karşısında bulunan Kalenderhane binasında da çeşitli hizmetler yürütmektedir. İnsan ve Medeniyet Hareketi birçok ihtisas kurumunu bünyesinde barındıran bir çatı kurumdur. Bu ihtisas kurumlarını Genç Hareket, İrşad Komisyonu, İnsan Vakfı, Girişimci İş Adamları Vakfı, Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Mutlu Aile Mutlu Çocuk Derneği, Çıdam Gençlik Spor Kulübü Derneği, İlmi Düşünce Mektebi, Ahlak Psikolojisi İhtisas Programı olarak sıralayabiliriz.

BÜNYEMİZDE BİRÇOK İHTİSAS KURUMU VAR

**Saymış olduğunuz bu kurumlar hakkında biraz daha ayrıntılı bilgiler verebilir misiniz?

-Gençliğe yönelik çalışmalarımızı Genç Hareket komisyonumuz ile yürütmekteyiz. “Genç Hareketsiz olmaz" mottosuyla ortaokul, lise ve üniversite seviyelerindeki kız ve erkek öğrencilerine yönelik çok çeşitli faaliyetler yürütmekteyiz. İrşad Komisyonumuzla camilerde sohbetler, interaktif programlar icra etmekteyiz. Ayrıca sanayilerde fabrika sohbetleri düzenlemekteyiz. Mahalle sohbetleri ile halkımızın evine misafir olmaktayız. Hanım komisyonumuz vasıtasıyla mahalle sohbetleri, aile çalıştayları, dezavantajlı guruplara yönelik rehabilitasyon çalışmaları yapmaktayız. Mantı-erişte atölyemizde yapılan el emeği üretimlerle dünyanın birçok ülkesinde su kuyusu açtırmaktayız. İhtisas kurumlarımızdan olan İnsan Vakfımız da 30. yılını kutlayan bir yardım kuruluşudur. Kamu yararına çalışan kurum statüsü bulunan İnsan Vakfı yurt içinde ve yurt dışında yardım faaliyetleri yürütmekte, yurt içinde 50’ye yakın öğrenci yurdu vasıtasıyla üniversiteli öğrencilere barınma hizmeti sunmaktadır. Girişimci İş Adamları Vakfı, helal kazancı önceleyen, girişimcilik ruhunu diri tutmaya çalışan bir iş adamları vakfımızdır. Bu vakıfla ülkemizdeki genç girişimcilere iş ve finansman imkânı sağlamaktayız. Enderun Özgün Eğitimciler Derneğimizle, “Atanmış değil adanmış öğretmen” sloganıyla eğitim camiasında gönüllülüğü desteklemekteyiz. Mutlu Aile Mutlu Çocuk Derneğimiz ile aile mefhumunun ciddi yaralar aldığı günümüzde aile kurumunu yeniden diriltmek için çeşitli akademiler, eğitimler ve çalıştaylar düzenlemekteyiz. Psikolojik destek almak isteyen fakat yeterli maddi imkanı bulunmayan insanlara ücretsiz psikolojik destek vermekteyiz. Çıdam Gençlik Spor Kulübü Derneği izcilik, dağcılık ve spor alanlarında gençlere hizmet etmekteyiz. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile özel projeler yürütmekteyiz. Kısa adı İDM olan İlmi Düşünce Mektebimiz ile lisans ve üzeri eğitim gören öğrencilere akademik seviyede eğitimler düzenlemekteyiz.

whatsapp-image-2022-04-13-at-00-47-21.jpeg

7’DEN 70’E BÜTÜN İNSANLAR KİTLEMİZ

**Hitap ettiğiniz genel kitle nedir?

-İnsan ve Medeniyet Hareketi, “Toplumu takva ekseninde dönüştürmek” amacını kendine ilke edinmiştir. Bu sebeple toplumun bütün kesimleri ile bir şekilde iletişim ve irtibat kurmayı hedeflemektedir. İlkokul seviyesindeki çocuklarla yapılan “Ev Grup Okumaları” ile mahalle sohbetleri birlikte değerlendirildiğinde 7’den 70’e bütün insanları hedef kitlesi olarak görmektedir. Fabrika sohbetleri ile çalışanlara, kitap okuma gurupları ve akademilerle eğitimcilere, konferans ve çalıştaylar ile toplumun tamamına hitap etmektedir.

**Ramazan ayı için özel çalışmalarınız var mı?

Ramazan ayında iftar programları, son on günde itikaf ve teheccüt programı, cami sohbetleri, mahalle sohbetleri düzenlemekteyiz. Ayrıca İnsan Vakfı Konya temsilciliği gıda kolisi ve alışveriş kartı dağıtımı yapmaktadır. İhtiyaç sahibi ailelere ulaşmak için tespit çalışmaları yapılmaktadır.

GENÇ HAREKETSİZ OLMAZ

**Genç Hareket isimli komisyonunuzdan bahsettiniz. Peki bu konuda gençliğe yönelik çalışmalarınız hakkında neler söylersiniz?

Gençlik, hareketimizin en önemli hedef kitlesidir. Gençler için kamplar, spor müsabakaları, atölye çalışmaları, akademiler ile çok yönlü bir çalışma yürütülmekteyiz. Liselerde Pusula Kitap Okuma Projesi aracılığı ile yaklaşık 300 liseli genç ile kitap okuma etkinliğine devam etmekteyiz. Kamet (Kültür Ahlak ve Medeniyet Topluluğu) isminde bir topluluk aracılığı ile üniversitelerde çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. Gençlik ve Spor Bakanlığının kamp alanlarında kamplar, proje destekleme programı kapsamında projeler, okçuluk, izcilik ve dağcılık çalışmaları diğer başka çalışmalarımızdır.

img-4151.jpg

**Eklemek istedikleriniz var mı?

Bize yer ayırdığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Okuyucularınıza ulaşma imkanı sağladığınız için minnettarım. Buradan bizi duyan bütün kardeşlerimin Ramazan aylarını tebrik ediyor, İslam âlemine ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini niyaz ediyorum. Bize ulaşmak ve çalışmalarımıza katılmak isteyen kardeşlerimiz internet sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan bizleri takip edebilirler.

 

EYYÜB KARAKUZU

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.