Güney Kıbrıs Rum Yönetimi NATO üyesi mi oluyor?

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi NATO üyesi mi oluyor?

ABD’nin Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’deki hamlelerine dikkat çeken Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kaya: ABD, GKRY’yi NATO üyeliğine hazırlıyor

Türkiye’nin dış politikasını değerlendiren Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konularında açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni destek programına almasına dikkat çeken Kaya, “Amerika, Güney Kıbrıs’ı NATO üyeliğine hazırladığını ortaya koymuş oldu. AB üyeliğinin yanında bir de NATO üyesi olacak bir GKRY, Türkiye’nin Akdeniz’deki bütün hareket alanını daraltacak ve bölgesel ilişkilerini derinden etkileyecektir” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, düzenlediği basın toplantısıyla ülke gündemini değerlendirdi. Ayasofya’nın tekrar cami hüviyetine çevrilmesinin ülkemiz için hayırlı olmasını dileyerek konuşmasına başlayan Kaya, dış politika başta olmak üzere sosyal medyaya yönelik düzenleme tartışmalarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

NE ÇEKTİYSEK TEK TİP İNSAN OLUŞTURMA ÇABALARINDAN ÇEKTİK

Sosyal medyanın sınırlandırılmasına yönelik iddiaları değerlendiren Kaya, “Türkiye bir asra yaklaşan tarihinde ne çektiyse hep tek tip insan oluşturma çabalarından çekti. O dönemler tıkanmışlığın ve tükenmişliğin zirve yaptığı dönemler olarak tarihe geçti. Bugün artık çok gerilerde kalması gerektiğine inandığımız bu anlayışın tekrar hayata geçirilmeye çalışıldığını, ülkemiz adına endişe ve üzüntüyle takip ediyoruz. Çok açık bir gerçek vardır. Özgür düşüncenin hâkim olmadığı hiçbir toplumun kendisini geleceğe taşıma imkânı yoktur. Sorgulanmayı, denetlenmeyi merkeze alamayan yönetimlerin ilânihaye başarılı olma, iktidarlarını sürdürme ihtimalleri de yoktur” ifadelerini kullandı. 

 

SEÇİM MÜHENDİSLİKLERİNE DEĞİL, AKLISELİME İHTİYAÇ VAR

Kaya, seçim sistemi ve Siyasi Partiler Kanunu üzerinde yeni düzenlemelerin yapılacağına ilişkin tartışmalara değinerek şunları söyledi: “Yürütmede istikrarı getirdiği iddia edilen mevcut sistem, bugün düne göre yüzde 10 seçim barajına daha da bağımlı hale gelmiştir. Bu baraj hâlâ ayaktayken, milli irade vurgusu yapmanın hiçbir anlamı yoktur. Son zamanlardaki tartışmalara göre barajın yüzde 7, 5, 3 hatta 0’a indirilmesi için çeşitli alternatifler üzerinde çalışıldığı iddia edilmektedir. Satır aralarında ise aslında ‘daraltılmış bölge’ gibi alternatiflerle bu barajın yüzde 20’lere taşınmak istendiği görülmektedir. Yani her hesap milletin sorunları çözmek için değil, iktidarın ömrünü uzatmak üzerine yapılmaktadır. Bugün Türkiye’nin iktidarın ömrünü uzatmak için ‘seçim mühendisliklerine’ değil, aklıselim ile toplumun sorunlarına doğru çözümleri bulmak için konuşabilmeye ihtiyacı vardır.”

 

KIBRIS’TAKİ HAREKET ALANINI KISITLAR

Türkiye’nin dış politikada olağanüstü günlerden geçtiğini söyleyen Kaya, 2004 yılında Annan referandumu sürecinde yürütülen yanlış politikalardan dolayı Türkiye’nin bölgede mevzi kaybı yaşadığını dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY) destek programına almasını değerlendiren Kaya, “Amerika, Güney Kıbrıs’ı NATO üyeliğine hazırladığını ortaya koymuş oldu. Amerikan enerji şirketlerinin hidrokarbon aramalarında Güney Kıbrıs ile anlaşmalar yapmaları zaten bunun ipuçlarını veriyordu. Türkiye, bu açıklamayı bütün boyutlarıyla masaya yatırmalı ve böyle bir durumu mutlaka engellemelidir. AB üyeliğinin yanında bir de NATO üyesi olacak bir GKRY, Türkiye’nin Akdeniz’deki bütün hareket alanını daraltacak ve bölgesel ilişkilerini derinden ve Libya gibi yapılmaya çalışılan açılımları olumsuz olarak etkileyecektir” diye konuştu.

LİBYA BİR SIKIŞMIŞLIĞA DOĞRU GİDİYOR

Libya’da yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Kaya, Libya’da Vatiyye Hava Üssü’ne yapılan bombardımanı hatırlatarak, “Bu üssün kim tarafından bombalandığına dair şimdilik sadece güçlü tahminler var. Ancak net ve resmi bir bilgi henüz ortaya çıkmadı. Görünen o ki, Libya bir sıkışmışlığa doğru gidiyor. Hep söyledik. Deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşması Türkiye için önemli bir adımdı. Bu anlaşmayı ayakta tutmak için bazı adımların atılması şarttır. Bölünmüş bir Libya’da bu anlaşmanın bir önemi kalmaz” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE STRATEJİK ADIMLAR ATILMALI

Türkiye’nin kendisinden beklenmedik bazı stratejik diplomasi adımlarını atması gerektiğini vurgulayan Kaya sözlerini şöyle tamamladı: “Henry Kissinger’ın ‘Ortadoğu’da Mısır’sız savaş, Suriye’siz barış olmaz’ sözünü bendeniz de burada bir kere daha bu vesile hatırlatmak istiyorum. Türkiye her iki ülke ile de her şeye rağmen kanallar açmak zorundadır. Mısır’a kendi çıkarlarını korumanın Türkiye ile karşı karşıya gelmekten geçmediği ciddi hatırlatılmalıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.