"Görücü usulü evliliğe karşı duruşu" anlatan 111 yıllık operet sanatseverlerle buluşacak

"Görücü usulü evliliğe karşı duruşu" anlatan 111 yıllık operet sanatseverlerle buluşacak

Azerbaycanlı besteci Üzeyir Hacıbeyli tarafından 1913'te bestelenen romantik komedi "Arşın Mal Alan" opereti, sahnelenişinin 111. yılında, Ankara Devlet Opera ve Balesince yeniden sanatseverlere sunulacak.

Modern Azerbaycan müziğinin öncüsü, 1908'de bestelediği "Leyla ile Mecnun" eseriyle "Doğu'nun ilk opera bestecisi" unvanını elde eden Üzeyir Hacıbeyli'nin "Arşın Mal Alan" opereti, Azeri rejisör Hafız Guliyev'in yönetiminde 13 Ocak'ta Opera Sahnesi'nde tekrar seyirciyle buluşacak.

Genel prova öncesinde AA muhabirine açıklama yapan eserin yönetmeni Guliyev, dünyaca ünlü besteci Üzeyir Hacıbeyli'nin 1908'de herkesçe bilinen Leyla ile Mecnun operasını sahnelediğini, kısa bir sürenin ardından da Arşın Mal Alan'ın librettosunu yazdığını ve bestelediğini belirtti.

Guliyev, eserin 1913'de ilk kez Rusya'da sahnelendiğini ve kısa sürede üne kavuştuğunu ifade etti.

Kendisinin eseri ilk kez 1997'de Bakü'de, 2003'te Ankara'da, ardından Rusya, Bulgaristan, Çin'de sahnelendiğini belirten Guliyev, bu operanın hem izleyenler hem de sanatçılar tarafından sevildiğini, sanatçıların provalara gelirken keyif aldığını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.