Gönüllü süt anneliği yapıyorlar

Gönüllü süt anneliği yapıyorlar

Çiftliklerdeki koyun ve keçilerin yavrularıyla bir araya gelerek, onları emzirmesi birbirinden güzel görüntülere yaşatıyor. Bazı koyun ve keçiler ise annesi ölen kuzu ve oğlaklara süt anneliği yapıyor

Köylerde koyun çiftliklerinde bahar aylarında renkli görüntüler yaşanıyor. Çumra’nın köylerinde kış aylarından bu yana ahırlarda ve çiftliklerde yoğun bir mesai yaşanıyor. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte meralarda otlanmaya giden koyun ve keçiler, dönüşte  hem sağılıyor hem de kuzu ve oğlaklarını emziriyor. Çumra’nın Uzunkuyu Köyü’ndeki çiftliklerde  her gün birbirinden anlamlı ve güzel görüntüler yaşanıyor. Kuzuları ölen bazı koyunlar, anneleri ölen kuzuları emziriyor. Yine bazı keçiler ise annesi ölen kuzuyu öz annesi gibi emziriyor. Bir nevi süt anneliği yapıyor.  
Köy çobanlarından Mehmet Çam, koyunların ve keçilerin yavruları öldükleri zaman, başka kuzulara ve oğlaklara süt anneliği yaptığını belirterek, “Annesi olan kuzu ve oğlaklar hiçbir zaman sahipsiz kalmıyor. Bazı koyunlar ve keçiler gönüllü olarak süt anneliği yapıyor. Bazıları ise gönülsüz bir şekilde emziriyor. Annesi ölen bir kuzuyu, keçi emziriyor. Hem de kendi öz yavrusu gibi bir kuzuyu emziriyor. Yeni annesi ölen oğlağı bir koyun emzirebiliyor. Sadece insanlarda süt anneliği yok. Koyunlarda ve keçilerde de süt anneliği var. Bu Cenab-ı Allah’ın bir güzelliğidir” dedi.Çiftliklerdeki buluşma esnasında bazı koyunların annelik vazifesini ihmal edebildiğini dile getiren Mehmet  Çam, “Kuzuların büyük bir kısmı annesini bulur. Koyunlar da kuzularını buluyor. Bu buluşma anı, en fazla 3-5 dakika sürer. Buluşmanın ardından koyunun yavrusunu emzirmesi 15 dakika kadar sürer, daha sonra birlikte gezerler, yarım saat sora ise ayrılırlar, herkes kendi istirahatine kendi bölgesine çekilir. Daha sonra koyun ve keçiler yayılıma gider. 30 yıllık çobanlık yapıyorum. Koyunların kuzularıyla buluşmasına şahit oluyorum. Hepsi kuzusunu kilometrelerce öteden bile tanıyor. Bu buluşmanın seyrine doyum olmuyor. Yüzlerce koyunun arasından kuzunun annesini bulması çok ilginçtir, sesiyle, kokusuyla, iç güdüsüyle hareket eden koyun ve yavrularının buluşması Allah’ın yarattığı bir mucizedir” diye konuştu.
HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.