Göllerde büyük tehlike

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, göllerdeki balık ağı artıklarının temizlenmesi ve ka-nalizasyon sularının göllere akması sebebiyle çevreye ve canlılara verdiği tahribatın önlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığını göreve davet etti

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, göllerdeki balık ağı artıklarının temizlenmesi ve kanalizasyon sularının göllere akması nedeniyle büyük bir tehlikenin yaşandığını söyledi. Yokuş, “Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz hafta İzmir Çeşme'de “Denizlerin terk edilmiş av araçlarının temizlenmesi projesi” kapsamında düzenlenen etkinliğe katılarak konunun önemi hakkında şunları söylemiştir: "Denizlerde bulunan kopmuş balıkçı ağları, canlıların barınma ve beslenmelerini olumsuz yönde etkilemektedir. Su ürünlerinin ekonomik değerinin kaybına sebep olmaktadır. Bu nedenle bu ağları denizlerde bırakmamız mümkün değildir. Ağları toplayalım, denizleri ağlatmayalım” çağrısında bulundu.

GÖLLERİMİZİ DE AĞLATMAYALIM

Yokuş, “Ülkemizin dört bir yanına dağılmış irili ufaklı yüzlerce gölümüz var. Bu göllerimizin önemli bir bölümü yağış yetersizliği neticesinde kurumuştur. Bununla birlikte göllerimizi besleyen ırmak ve derelere sulama amacıyla yapılan baraj ve göletler yanlış uygulamalar neticesinde kurumuştur. Konya’mızda kuruyan göllerimizin sayısı her yıl artmaktadır. Kurumamış olan göllerimiz ise acilen temizlenmelidir. Denizler için yapılan projenin bir benzeri göllerimiz için de zaman kaybetmeden hayata geçirilmelidir.  Türkiye genelinde göllerimizin tamamına, köy ve mahallelerimizin arıtılmamış kanalizasyon suları akmaktadır. Üretilen meyve ve sebzelerin, arıtılmamış kirli göl suyu ile sulanması neticesinde üretilen meyve sebzeler halkın sağlığını tehdit etmektedir. İnsan ve canlı sağlığını tehdit eden bu durumun ortadan kaldırılması için harekete geçirilmelidir” dedi.

KİMYASAL ATIKLAR BÜYÜK TEHDİT

Yokuş, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Tarım ve Orman Bakanlığınca her yıl göllerimizde yaşayan canlılarla ilgili ihaleler açılmakta, ciddi gelirler elde edilmektedir. Başta balık türleri olmak üzere, diğer canlıların avlanması sürecinde göllerimiz kopmuş ağlarla doludur. Bu ağlarda takılı olan kurşunlar nedeniyle göl suları önemli sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. “Bilindiği gibi Türkiye genelinde pek çok gölümüzden ( Beyşehir, Eğridir Gölleri gibi) göllerimize yakın ilçelerimize içme ve kullanma suları alınmaktadır. Kimyasal atıklı kirli suyu gölden su içen hayvanlar ve göl suları ile üretilen sebze ve bitkiler de bunları tüketen halk da risk altındadır. Göller yaşayan canlıların yaşatılması ve insan sağlığının korunması adına, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerini bu hususta göreve davet ediyorum. Çevre Bakanlığı ile birlikte göllerimizin kurumasının, kirlenmesinin önüne geçilmeli, gölleri besleyen kaynakların ıslahı ve temizliği için derhal tedbirler alınmalıdır.”

PEK ÇOK CANLI TÜRÜ YOK OLUYOR

Göllerdeki pek çok canlı türünün de yok olduğuna dikkat çeken Yokuş, şunları kaydetti: “Göllerdeki yanlış avlanma ve göl sularının kirletilmesi gibi nedenler göllerimizdeki endemik balık türleri başta olmak üzere birçok canlı türü yok olmuştur. Bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse; Beyşehir gölü ve su toplama havzası 12 önemli balık türüne yaşam alanı olmuştur. Bu endemik balıklardan dünya üzerinde sadece Beyşehir Gölünde olan GÖĞCE BALIĞI yanlış avlanma ve yanlış balık üreme politikaları nedeniyle nesli tamamen tükenmiştir. Dünya Doğa Koruma Birliğinin kırmızı listesinde olan ve Doğa Derneğinin raporuna göre 7 si tehlikede olan balıklarımızdan sadece Beyşehir gölünde bulunan endemik balıklar mevcuttur. Bu durumun önüne geçebilmek için ülkemizin kaybedecek zamanı yoktur. Beyşehir ve diğer göllerimizdeki endemik balıkların korunması için çalışmalara başlanması ve balık kapasitesini artıracak tedbirlerin acilen alınması gerekmektedir.”

GÖLLERİMİZ KURUMASIN

Yokuş, tüm çevre gönüllülerine seslenerek, göllerimiz kurumasın çağrısında bulunarak; “Göllerimiz Kurumasın. Biliyoruz ki çevre gönüllülerimiz oldukça duyarlı ve başarılı çalışmalar sergiliyor. Göllerimizi gelecek nesillerimize pırıl pırıl teslim etmek bizlerin sorumluluğundadır. Çevre gönüllülerimizi göllerimizi kimyasal atıklardan korumak adına daha duyarlı kampanyalar yapmaya davet ediyorum. Gelecek nesillerimize yaşanılabilir bir Türkiye bırakmak hepimizin boynunun borcudur” diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

İzlenme: 1827
VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar