Gizli tünel var mı yok mu?

Gizli tünel var mı yok mu?

Alaeddin Tepesi’nden başlayıp Mevlana Türbesi’ne kadar uzanan bir gizli günel olduğu yıllardır sokaklarda konuşuluyor. Uzmanlar böyle bir tünelin olmadığını belirtse de vatandaşlar, bu gizli tüneli şehir efsaneleriyle güncel tutmaya devam ediyor

Yıllardır şehirde konuşulan ve hala gün yüzüne çıkarılamayan Alaeddin Tepesi’ndeki gizli günel sır olarak kalmaya devam ediyor. Alaeddin Tepesi’nden başlayıp Mevlana Türbesi’ne kadar uzanan bir gizli günel olduğu Konyalalılar tarafından iddia ediliyor. Uzmanlar ise böyle bir gizli tünelin şehir efsanesi olduğunu ifade ediyor. Alaeddin Tepesi’nin altında giriş kapısı olan ve Mevlana Türbesi’nin bahçesine çıktığı ileri sürülen bu gizli geçit, Selçuklular döneminde düşman saldırılarına karşı yapıldığı iddialar arasında. Vatandaşlar da, tünelin giriş kapısına kilit vurulmasına anlam veremediklerini belirterek, “Alaeddin Camii’nin yanında bulunan tünel kapısı yıllardır kapalı bir şekilde duruyor. Arkeolojik çalışmalar yapılarak vatandaşların kafasındaki soru işaretleri kaldırılabilir. Giriş yasak olduğu için her geçen gün yeni bir şehir efsanesi ortaya çıkarılıyor. Bir an önce kapının açılarak Konyalıların aydınlatılmasını talep ediyoruz. Gizli bir tünel yoksa bile en azından kapı turizme açılabilir ya da farklı bir alanda değerlendirilebilir” diye konuştu.

gizli-tunel-(16).jpg

SARRAFLAR ÇARŞISI YAPIMINDA ÇIKMADI

Konu hakkında gazetemize açıklamarda bulunan Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz, gizli tünel ile ilgili somut bir delilin olmadığını söyledi. Sarraflar Çarşısı’nın inşaatında tünele dair herhangi bir bulguya rastlanılmadığını işaret eden Uz, “Sarraflar Çarşısı yapıldığında böyle bir tünel olsaydı bulunurdu. Gizli tünel olduğuna dair herhangi bir yapı çıkmadı. Aynı zamanda Mevlana Caddesi genişletilmeden önce orada evler vardı. Onların yıkımında da kanıt gösterecek bir tünel çıkmadı. Tünel varsa bile Alaeddin Tepesi’nin etrafı surlarla çevrili olduğu için o tünel sayesinde surlar arasından geçiş yapılmıştır. Yani Mevlana Türbesi’ne kadar bir tünelin olması söz konusu değildir. Bu bir şehir efsanesi olarak güncelliğini korumaktadır” dedi.

mehmet-ali-uz-(3).jpg

Mehmet Ali Uz MERHABA ŞEHİR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum