Girdi maliyeti yükseliyor çiftçi üretimden kopuyor!

Girdi maliyeti yükseliyor çiftçi üretimden kopuyor!

Çiftçinin bugün en önemli girdisinin enerji maliyetinden öte; gübre, tohum ve ilaç olduğunu söyleyen (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, “Gübreye yüzde 100, tohuma yüzde 25, ilaca ise yüzde 40'a varan zam geldi. Bu yıl, özellikle pancar ve buğday üretiminde

Üretimin başkenti Konya'da çiftçi yeni sezona hazırlanıyor. Üreticiler, her yıl olduğu gibi bu yıl da ağır girdi maliyeti altında eziliyor. Tohuma, gübreye, ilaca gelen zamlar üreticinin belini büküyor. Girdi maliyetlerinin artması, milli bir üretim politikasının hayata geçirilememiş olması ve özellikle yanlış tarım politikaları, üreticilerin üretim dengesini bozuyor. Üreticiler bu yıl yağlık ayçiçek üretiminde bir artış beklerken, pancar ve buğday üretiminde de bir azalma öngörüyor.

BEKLENTİ YÜZDE 30, AÇIKLANAN İSE YÜZDE 12 OLDU!

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, don riskine karşı ekim yapmadıklarını, üretime başlamak için Nisan ayının 15'inden sonrasını beklediklerini dile getirdi. Üreticinin dondan her yıl zarar ettiğini söyleyen Bestil, “Çiftçilerimiz, bütün olumsuzluklara rağmen yeni sezona start vermek için heyecanla bekliyor” dedi. Pancar üretiminde bu yıl bir azalma beklediklerini kaydeden Başkan Bestil, “Pancar, geçen yıl yüzde 20 fazlaydı. Bu yıl yüzde 30 az olacak gibi görünüyor. Geçen yıl üreticiler yüksek beklentiden ötürü iyi pancar ekti. Pancara yüzde 30 zam bekleniyordu ama yapılan zam yüzde 12. Pancarın geçen yıl para etmemesi, üretimi azaltacak bir faktör olacak. Ayrıca üreticinin elinde de pancar vardı. Fabrikalara istenilen fiyatta pancar satılamadı” şeklinde konuştu.

DÖVİZ KURU FIRLADI, GÜBREYE BİR ZAM DAHA GELDİ

Gübre fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 80 ile yüzde 100 oranında bir artış olduğunu ifade eden Bestil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kısa bir süre önce Dap gübresi 4 bin ile 4 bin 100 TL arasındaydı. 4 bin 800 liraya yükseldi. 4-5 gün önce gübreye yüzde 20 oranında bir zam daha geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasından sonra, döviz kuru fırladı. Ondan sonra gübre fiyatları da uçuşa geçti. 50 kiloluk şekerin çuvalı 200 lira. Dap gübrenin çuvalı 240 lira. Pancara gelen zam yüzde 12, gübreye gelen zam yüzde 100'ü buldu.

Pancar ekiminde azalışlar olacak. Gübre fiyatındaki bu artışlar üretimi olumsuz etkileyecek. Buğdayda da verim düşüşü bekliyoruz. Ekim-Kasım-Aralık aylarında beklenen yağış düşmedi. Buğdaylar çimlenemedi. Yüzde 20-25 oranında bir kayıp öngörüyoruz.”

ahmet-bestil.jpg

ÜRETİCİ BELİRSİZLİK YAŞAMAKTAN YORULDU

Tohuma yüzde 25 oranında zam geldiğinin de altını çizen (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, şunları kaydetti: “Pancar, mısır ve yağlık ayçiçek tohumu zamlandı. En basiti, mısırın tohumu geçen yıl 400 liraydı, bu yıl 550-600 lira arasında değişiyor. Üreticinin ilaç maliyeti de çok arttı. İlaçlar yüzde 30-40 zamlandı. Üreticiyi bugün enerji maliyetinden çok gübre, tohum ve ilaç fiyatındaki artışlar olumsuz etkiliyor. Gübre ve ilaç kullanılmadan üretim yapılamaz. Topraklarımız gübreye alıştı. Üreticiler mecburi olarak gübreyi toprakla buluşturmak zorunda. Gübreye gelen zamdan sonra 'gübre desteğini yüzde 100 artırdık' dediler. Destek, dekara 4 liraydı, 8 liraya yükseltildi. Biz, bir dekara 300 liralık gübre atıyoruz, bize 8 liralık destek veriliyor. Gerçekten bunlar çok komik rakamlar. Gübre desteği 4 liradan 8 liraya çıkarılsa ne olur? Üretici, belirsizlik yaşamaktan yoruldu. Piyasa çok dengesiz. Bir yıl, diğer bir yılı tutmuyor. Ürün ekimi dengesizliği var. Ayçiçek geçen yıl para etti diye bu yıl pancardan kaçan birçok çiftçi, yağlık ayçiçek ekimine yönelecek.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.