Gevhernik Kalesi'ndeki kazılarda mezar odası bulundu

Gevhernik Kalesi'ndeki kazılarda mezar odası bulundu
Artvin'in Ardanuç ilçesindeki Gevhernik Kalesi'nde sürdürülen arkeolojik kazılarda mezar odası, aşevi, sarnıç, sikke ve seramik parçaları gün yüzüne çıkarıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen çalışmalar, kale içerisindeki kilise ve çevresinde sürdürülüyor.

Orta Çağ'da hüküm süren Gürcü Krallığı ve Osmanlı döneminde yönetim merkezi olarak kullanılan bölgede yer alan kalede bu yıl yapılan kazılarda aşevi, sarnıç, sikke ile mezar odası ortaya çıkarıldı.

Kazı Başkanı ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Osman Aytekin, AA muhabirine, çalışmaların 2021'de Kültür ve Turizm Bakanlığının izin ve destekleriyle başladığını söyledi.

Kazıların en az 5 yıl daha devam etmesinin planlandığını dile getiren Aytekin, 5. yüzyılda inşa edilen ve 9. yüzyılda Bagratlı Kralı Büyük Aşot tarafından onarılarak kent kısmı eklenen kalenin, tarihte önemli bir yerleşim yeri olduğunu vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.