Genetiği insana benzeyen Hurma

Genetiği insana benzeyen Hurma

Peygamberimizin de en çok yediği gıdalardan olan ve her derde deva olan hurmanın faydaları saymakla bitmiyor.

Hurma artık sadece yiyecek olarak değil, birçok ürünün içerisine konularak da satılıyor.
11 ayın sultanı olan Ramazan ayında oruç tutan insanların büyük çoğunluğu, Peygamberimiz Hz. Muhammet Mustafa (s.a.v)’in de yaptığı gibi oruçlarını hurma ile açıyor. Peygamberimizin de yiyecek olarak kullandığı hurmanın faydasını bizde 35 senedir Suudi Arabistan’da firmaları bulunan ve İstanbul Caddesi’nde de 11 yıldır hurma ve hurmadan yapılmış ürünleri satan hurmacı mağazası yetkilisi Enver Çakmak’tan dinledik. Hurmanın faydalı bir gıda olduğunu ve hangi şartlarda yetiştiğini anlatan Çakmak, “Hurma sıcak iklimlerde yetişen bir meyvedir. Sekiz bin seneden beri var olduğu söylenen hurmanın yetişmesi için iki unsur çok önemlidir. Biri su diğeri de sıcaklıktır. Bu ikisinden bir yeterli derecede olmazsa hurma yetişmez. Bundan dolayı hurmanın meyve vermesi sadedinde, ‘kökü sudan, tepesi güneşten ayrılmaması gerekir’ denilmektedir. Hurmada insan bünyesi için gerekli olan her şey vardır. Yağ, protein, vitamin, minareler gibi birçok şeyi yeyip alabileceğimiz bu ihtiyaçları hurma tek başına karşılar. Bundan dolayı bir insan yalnızca hurma yiyerek hayatını devam ettirebilir. Ama başka bir şeyle bu şekilde yaşamak mümkün değildir. Peygamber efendimiz (s.a.v) zamanında insanlar bazen uzun zaman yiyecek bir şey bulamazlardı. Sadece hurma yer ve su içerlerdi. Ama hasta olmazlardı. Peygamberimiz bir defasında hurmanın doyuruculuk ve kifayet ediciliğini açıklamak için Hz. Aişe annemize ‘Ya Aişe evinde hurma olmayanlar açtırlar’ buyurmuştur. Bu sözünü de iki üç defa tekrarlamıştır” dedi.
HURMANIN GENETİĞİ İNSANA BENZEMEKTEDİR
‘Hurma ağacının ismi Arapçadır’ diyen Çakmak, “Okuyup bildiğimize göre Allah meleklere Âdem peygamberi yaratacağı zaman Âdem’in toprağını bir eleğe koymalarını emretti. Koydular ve elediler. Saf ve ince olanından Âdem yaratıldı. Elekte geriye kalan kısımdan da hurma yaratıldı. Nakhle elekte kalan veya elenen anlamındadır. Âdem’in toprağının geriye kalanı anlamında hurma ağacına nakhle denilmiştir. Hurma ağacı incelendiğinde özellikleri açısından gerçekten de insana çok benzediği görülecektir. Özellikle döllenme konusunda insanı dehşete düşürecek kadar benzerlikler vardır. Hurma ağacının insana benzemesi konusunda peygamberimizden de hadisler vardır. Bu konudaki Peygamberimizin bir hadisi de şu şekildedir: ‘Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağacından alınan erkeklik polenleri dişinin konması gereken noktasında belli miktarda konularak döllenme sağlanır. Hurma ağacının parça ve bölümleri başka ağaçlara hiç benzemez’ buyurmuştur” diyerek hurmanın genetiğini de anlattı.
HER DERDE DEVA
YİYECEK HURMA
Hurmanın birçok hastalığa karşı şifalı olduğunu dile getiren Çakmak, “Hurma gözleri kuvvetlendirir. İçinde bulunan A vitamini ile yiyenlerde gece körlüğü ve diğer göz zafiyetleri olmaz. Bunun yanında en iyi göğüs ilacıdır. Kan damarlarını yumuşattığı da bilinen bir özelliğidir. Böbreklerin çalışmasını kuvvetlendirir. Hurmanın suyu böbrek taşlarını da yok eder. 6–7 hurma parçalanarak bir bardak suya konur birkaç saat sonra süzülür ısıtılarak gönde iki defa içilip bunu 15 gün boyunca yaparsa böbrek taşlarını yok eder. Doktorlar hurmanın hamilelikte de çok önem taşıdığını vurguluyorlar. Zaten Allah Zülcelâl de mucizevî olarak yarattığı İsa (a.s.)’nın annesi Meryem (a.s.)’e de hurma yemesini buyuruyor. Buradan da anlıyoruz ki insanı yaratan, ondan yeni bir insan yaratırken yenmesi gerekeni de öğretiyor ve hurma yenmesini emrediyor” diyerek hurmanın şifalarını saydı.
HURMANIN HER ÇEŞİDİ VE HER ÜRÜNÜ MEVCUT
Dükkânlarında bulunan hurma çeşitleri hakkında da bilgi veren dükkân yetkilisi Enver Çakmak, “Hurmanın insanlar tarafından bilinen 60’a yakın çeşidi var. Bizde dükkânımızda hepsini satamazsak da birçok hurma çeşidini satmaya çalışıyoruz. Sattığımız hurmalar 5 TL’den başlıyor, 100 TL’ye kadar çıkıyor. En pahalı hurma peygamberimizin de sevdiği Acva Hurması. Bu hurmayı da 60 TL ile 100 TL arasında satıyoruz. Sadece hurma da değil hurmadan yapılmış birçok ürünü de satıyoruz. Bunlardan hurma suyunu 2 TL’ye, hurma dondurmasını kaç paralık isterse o kadar koyuyoruz. Hurma cezeryesini 18 TL’ye, hurma pastasını 8 TL’ye, hurma kahvesini 2,5 TL’ye, reçelini 15 TL’ye, ezmesini 25 TL’ye, sucuğunu 13 TL’ye satıyoruz. Bunun yanında en şifalı olarak bilinen Zemzem suyunu da litresini 5 TL’den, 20 litresini 35 TL’den satıyoruz” ifadelerini kullandı. Çakmak Ramazan ayı olması münasebeti ile işlerinin daha bir yoğun geçtiğini de sözlerine ekledi.
MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.