‘Gençliğe sahip çıkın’

‘Gençliğe sahip çıkın’

İlim Yayma Cemiyeti Konya Şube Başkanı Mehmet İncili, gençliğin önemine dikkat çekerek, milli ve manevi değerlere bağlı gençlerin yetiştirilmesi için herkesi desteğe davet etti

KONYA’YA 2 YENİ YURT

İlim Yayma Cemiyeti, Türkiye genelinde eğitime büyük katkı sağlayan önemli sivil toplum kuruluşları arasında yer alıyor. 59 yıl önce 68 gönül adamının girişimiyle kurulan İlim Yayma Cemiyeti, Türkiye’de ilk İmam Hatip Okulu’nu açtı. İlim Yayma Cemiyeti Konya Şube Başkanı Mehmet İncili ile yürütülen eğitim hizmetleri ve gençlerin yetiştirilmesi konularında söyleşi yaptık. İncili, Konya’ya 2 yurt yapmak için çalışma yürüttüklerini belirtti.
GENÇLER KİLİT KONUMDA
Mehmet İncili, milli ve manevi değerlere bağlı bir gençliğin yetişmesi için herkesin maddi-manevi destek vermesi gerektiğini belirterek, insana yapılan yatırımın en önemlisinin gençliğe yatırım olduğu söyledi. İncili, “Gençleri milli ve manevi değerlerimize bağlı olarak yetiştirirsek onları başarılı olmaya teşvik edersek, memleketimiz madden ve manen müreffeh konuma gelir” dedi.


Gençliğe sahip çıkmalıyız

İlim Yayma Cemiyeti Konya Şube Başkanı Mehmet İncili, milli ve manevi değerlere bağlı bir gençliğin yetişmesi için herkesi maddi-manevi desteğe çağırdı. Mehmet İncili, Konya’ya 2 yurt yapmak için çalışma yürüttüklerini de söyledi


İlim Yayma Cemiyeti, Türkiye genelinde eğitime büyük katkı sağlayan önemli derneklerin başında yer alıyor. 59 yıl önce 68 gönül adamının girişimiyle kurulan İlim Yayma Cemiyeti, Türkiye’de ilk İmam Hatip Okulu’nu da açtı, bugüne kadar 100’ün üzerinde İmam Hatip binası inşa etti.
Yarım asrı aşan bir süredir hayırlı, bereketli ve güzel hizmetlere vesile olan İlim Yayma Cemiyeti günümüzde, Edirne’den Van’a kadar, Türkiye genelindeki şubeleri, öğrenci yurtları ve verdiği burslarıyla eğitim alanındaki çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.
İlim Yayma Cemiyeti Konya Şubesi de kurulduğu 1991 yılından bu yana eğitim çalışmalarına devam ediyor. Konya genelinde orta ve yüksek öğrenim öğrencileri için 7 yurduyla eğitim alanında önemli bir görevi yerine getiren İlim Yayma Cemiyeti Konya Şubesi’nin hedefinde 2 yeni yurt açma projesi var.
Biz de İlim Yayma Cemiyeti Konya Şube Başkanı Mehmet İncili ile yürütülen eğitim hizmetleri ve gençlerin yetiştirilmesi konularında söyleşi yaptık. Alçakgönüllülüğü ile yapılan çalışmalar için ‘hiçbir zaman yeterli değil’ ifadelerini kullanan Mehmet İncili, milli ve manevi değerlere bağlı bir gençliğin yetişmesi için herkesi maddi-manevi desteğe çağırdı.

Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İnşaat mühendisiyim. Talebelik yıllarımdan beri gençlik faaliyetleriyle ilgilenirim. Gençlik faaliyetlerinin önemine inanan bir kişiyim. Allah imkân ve sağlık verdikçe ömrüm boyunca da bu hizmetten geri kalmamak, bu hizmetin bir yerinde bulunmayı arzu ediyorum. Temennim ve niyetim bu ve bunun çok faydalı yatırım olduğunu biliyorum. En büyük yatırımın insana olduğu, insana yapılan yatırımın da en önemlisinin gençliğe yatırım olduğu bir gerçek. Gençlik üzerine yapılacak çalışmalar çok önemli. Onları milli, manevi değerlerimize bağlı olarak yetiştirirsek ve mesleklerinde onları başarılı olmaya teşvik edersek, o zaman memleketimiz madden ve manen müreffeh konuma gelir. Dünyada saygın, itibarlı bir yeri olur diye düşünüyorum.

İlim Yayma Cemiyetini ve özelde Konya Şubesi’ni tanıyabilir miyiz?

İlim Yayma Cemiyeti Genel Merkezi 1951 yılında 68 hayırsever tarafından İstanbul merkezli olmak üzere kurulmuş. Ve zaafa uğramış olan manevi inançların, manevi inanca hizmete eden müesseselerin yeniden ihyası için kurulmuş cemiyet. Nitekim İlim Yayma Cemiyeti’nin kuruluş tarihi ile, ilk İmam Hatip olan, İstanbul İmam Hatip Lisesi’nin açılışı aynı tarihlere tekabül eder. Yani İlim Yayma Cemiyeti kurulduktan sonra İmam Hatip açılmış ve Türkiye’de 100’ün üzerinde İmam Hatip binasını İlim Yayma Cemiyeti yapmıştır. Bu 68 kişiden 67’si Rahmet-i Rahman’a kavuşmuş, bugün hayatta bir tane büyüğümüz bulunmaktadır.
İlim Yayma Cemiyeti Konya Şubesi’ne gelince 1991 yılından beri hizmet vermektedir. Bugün 7 tane öğrenci yurdumuz var. Bunun içinde erkek ve kız yüksek öğrenim öğrenci yurdu, erkek orta öğrenim öğrenci yurdu var. Bu yurtlar toplam 900 civarında talebeye hizmet etmektedir.
Kültürel faaliyetlerimiz var. Konferans ve seminerler düzenleniyor. Yurtlarda sohbetler düzenleniyor. Gençlerin derslerini daha iyi öğrenmeleri, okullarında başarılı olmaları için kurslar düzenleniyor. Tıp yurdunda ihtisas imtihanına (TUS) hazırlık için bir takım çalışmalar yapılıyor. İlahiyatta hakeza öğrencilerin derslerini daha iyi öğrenmeleri için özel çalışmalar yapılıyor. Gücümüz yettiğince, elimizden geldiği kadar imkanı olmayan talebelere yardım yapılıyor, burs veriliyor. Öğrenciler, yurtlarda barındırılıyor, yardımlar yapılıyor.

Yarım asırdan fazladır eğitim için verilen bir gayret söz konusu. Gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Faaliyetler hiçbir zaman yeterli görülmemeli. Elbette bir takım hizmetler yapılmıştır ama bunlar asla yeterli değildir. Daha çok çalışmak, daha çok yardım yapmak gerekir. Mutlaka her kuşak bayrağı bir adım ileri götürmeli. Bu, kıyamete kadar sürecek bir çalışmadır. Faaliyetlerimiz yeterli değildir şüphesiz.

İlim Yayma Cemiyeti yurtlarından mezun olan öğrencilerle gönül bağı devam ettiriliyor mu?

Mezun olan öğrencilerimizle iletişimimiz devam ediyor. Her yıl yaz aylarında bir gün mezunlar pikniği yapılıyor. Pikniğe, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelip yurtlarımızda kalan öğrenciler katılıyorlar. Geleneksel hale gelen İlim Yayma Cemiyeti Konya Şubesi mezunlar buluşmasına her yıl 300 mezun katılıyor. Mezunlar geliyor, o gün toplantılar yapılıyor. Aileleriyle gelirlerse onları evlerimizde, yalnız gelirlerse yurtlarımızda misafir ediyoruz. Böylelikle gönül bağlılığı devam ediyor. Arkadaşlarımızla ilgileniyoruz, irtibatlı olmaya çalışıyoruz, onlar da bizlerle irtibat kurmaya çalışıyorlar.

İlim Yayma Cemiyeti Konya Şubesi’nin geleceğe yönelik hedefleri neler?

Yeni 2 yurt projemiz var; birinin arsası hazır, birisinin de tedarikiyle meşgulüz. İnşallah onlar olursa 2 tane daha yurt binası yaptıracağız. Bunlardan bir tanesi Eğitim, İlahiyat ve Tıp’a hitap eden 150 kişi kapasiteli bir kız yurdumuz olacak. Diğeri de yalnız Tıp Fakültesine hitap eden 100 kişilik Tıp yurdu olacak. Mevcut 40 kişilik bir Tıp yurdumuz var, yetmiyor. İleride Allah imkan verirse, İlahiyatta erkek talebe çoğalırsa, İlahiyat Fakültesine yönelik yeni bir yurt yapacağız.

Gençlere yönelik faaliyetler içinde olan bir kişisiniz. Gençliğin durumunu nasıl görüyorsunuz?

Bugün Konya’da Selçuk Üniversitesi’nde 90 bine yakın öğrenci var. Biz bunun yüzde 1’ini yurtlarımızda istihdam edebiliyoruz. Bu çok küçük bir rakam, dolayısıyla Konya bizden ibaret değil, biz çok küçük bir dilime hizmet ulaştırabiliyoruz. Bu anonim bir iş, buna herkesin el atması katkı sağlaması lazım. Genel itibariyle kendilerine sahip çıkılmayan gençler göz önüne alındığında bunlarda yozlaşma, bozulma çok fazla. Bunu üzülerek müşahede ediyoruz, keşke olmasa ama görünen bu. Dolayısıyla bunun düzeltilmesi, kötüye gidişin engellenmesi ve iyiliğin artırılması için hepimize görevler düşüyor. Biz de kendi çapımızda bunu karınca kararınca yapmaya çalışıyoruz ama keskinlikle çalışmalarımız yeterli değil. Onun için canla başla çalışmalıyız, gayretlerimizi artırmalıyız, maddi manevi desteklerimizi bu sahada esirgememeliyiz. Daha çok kuruluşa, çok yurtlara çok geniş çalışmalara ihtiyaç var. Bu bir cemiyetin, bir vakfın, bir grubun halledebileceği bir iş değildir. Geniş kesimler buna destek verirse o zaman daha iyi neticeler alınabilir.

Son olarak, okurlara vermek istediğiniz mesaj nedir?

Gençlik çok önemli bir kesimdir, memleketin geleceği, potansiyel gücüdür. Gençlik çalışmalarına ağırlık verilmesinde büyük fayda var. Son yıllarda Konya’da öğrenci sayısının artışını müşahede ediyoruz. Bu bir taraftan sevinilecek şey ama sahip çıkılmadığı takdirde bu gençler arasında ahlaki seviyenin düştüğü, ilişkilerin bazılarının gayri meşru noktalara doğru kaydığını görüyoruz. Bu da ilgisizlikten kaynaklanıyor. Hepimiz kendi çapımızda, maddi manevi gücümüzü ortaya koyarak, gayret edersek, bu gençlerin yozlaşmasını, çizgiden çıkmasını ve zihinlerinin dağılıp mesleklerinde başarısız duruma düşmelerini engellemiş oluruz. Hem memlekete madden manen faydalı insanlar yetişmiş olur, hem de şehrimizde genel ahlak seviyesi yükselmiş olur. Bunun için bütün Konyalı kardeşlerimi gençlik faaliyetlerine yönelmeye davet ediyorum. Bu işe biraz daha önem vermelerini, bu hususta bir gayret göstermelerini rica ediyorum.  İnşallah bu yapılırsa korkulan olmaz, ümit edilen şeyler olur. Sağlıklı, gönlü zinde, kalbi ve kafası sağlam gençler yetiştiririz. Bunlar memlekete hizmet ederler. Arzumuz bu, bizler bunun için çalışıyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum