Gençlere öncü oldu

Gençlere öncü oldu

Gençlerin evlenmesi noktasında yaptığı çalışmalar ile takdir toplayan Yuvamız Evlendirme Bürosu Sahibi Nevzat Laleli, "Kur'an-ı Kerim'de evlenin değil, evlendirin deniliyor. Ayetin gereğini yerine getirdik. Gençlere öncülük ettik" dedi

RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL

50 YILIMI VERDİM

Milli Gençlik Vakfı (MGV) Şeref Başkanı, Yuvamız Evlendirme Bürosu sahibi ve Hayırda Yarışanlar Derneği (HAY-DER) Genel Başkanı Nevzat Laleli, hayatının 50 yılını sosyal ve kültürel çalışmalarda geçirdiğini belirterek, "Mücadele gücümü hiç kaybetmedim. Başkalarının dertlerini kendime dert edindim. Başkalarının da iyi olmasını istedim. Dinimiz bize bunu emrediyor. Mİllİ Görüş harekatı da bu anlayışa hizmet ediyor" dedi.

**Sayın Laleli, isterseniz önce sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım.

1946 yılında Konya’da doğdum. Babam merhum Seyit Mehmet Laleli’dir. İlk, orta ve lise tahsilimi Konya’da Mühendislik tahsilimi Ankara’da yaptım. Bir mutlu tevafuktur ki 1968–69 öğrenim yılında Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın öğrencisi oldum. 1971’de mezun oldum ve Makine mühendisi olarak iş hayatına atıldım. Gece öğrenimi yaptığımdan gündüzleri zamanım müsaitti. Bu arada İstanbul’da neşredilen Bizim Anadolu Gazetesi Ankara bürosu muhabirliğini yaptım. Arif Nihat Asya ve Emine Işınsu Okcu’nun çıkardıkları “Defne ve Ayşe” isimli dergilerin idare müdürlükleri ile bu dergilerde çocuklar için dini dersler yazıları yazdım. Hocam olarak yakından tanıma imkânı bulduğum kıymetli ilim ve devlet adamı Erbakan’a bütün siyasi çalışmalarında yardımcı oldum. MNP, Milli Nizam Partisini ve Milli Selamet Partisi (MSP)'nin  Gençlik kolları Genel Başkanlıklarını yaptım. 1974 de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Danışmanlığı ile Bakanlık bünyesinde kurulan “Ağır Sanayi Yüksek İhtisas Okulu Yönetim kurulu Başkanlığı” 1978 de Türkiye Kur’an Kursları federasyonu Genel Başkanlığı, 1980–1997 arası (17 yıl) Milli Gençlik Vakfı Genel Başkanlığını yürüttüm. Vakfın bünyesinde gençler için “Aydınların dergisi Gençlik” ile çocuklarımız için “Çocukların sevgilisi Kıvılcım” dergilerini 7 yıl süre ile çıkartarak dergilerin sahipliklerini yaptım ona yazılar yazdım. Şimdi Milli Gençliğin Şeref Başkanıyım. 2012 yılında Ankara’da kurulan ve “Mutlu insan, sağlam aile, güçlü toplum” sahalarında çalışan Hayırda Yarışanlar Derneği Genel başkanıyım.

 

SIKI BİR MİLLİ GÖRÜŞÇÜYÜM

**Desenize, siz de 50 yıllık milli görüşçüsünüz.

 -Elbette. Bununla iftihar duymaktayım. Milli görüşçü olmak, diğerkâm olabilmektir. Yani başkalarının dertlerini kendine dert edinmek ve başkalarının da iyi olmasını istemektir. Sadece istemek de yetmiyor, başkalarının mutlu ve mesut olmasına bütün gücüyle çalışmaktır. Böyle olduğu içindir ki, bugün Evlendirme bürosu kurmama bu temel inanç sebep olmuştur.        

      

BÜROYA İHTİYAÇ VARDI

**Evlendirme konuları ile daha önce uğraşıp uğraşmadığınızı aradık ama böyle bir çalışma yapmamışsınız. Nereden çıktı böyle bir çalışma Evlendirme çalışmalarının sizi yıpratacağından korkmadınız mı?

-Hayatının 50 yılını sosyal ve kültürel çalışmalarda geçiren bir kardeşiniz olarak insanlarımızın ve ailelerimiz dert ve sıkıntılarını yakından tanımak imkânı buldum. Milli Gençlik Vakfı Genel Başkanlığını yürütürken, bazı anne ve babalar bana gelerek kızları için koca, oğulları için gelin adayı aramakta olduklarını bu konuda kendilerine yardımcı olmamı isterlerdi. Vakfın ağır yükü altında bu taleplere her zaman uygun cevap veremiyordum. Bu arada evlenmelerine vesile olduğum birçok kardeşlerim oldu. Ama bunlar amatörce yapılan işlerdi. Her ne kadar piyasada birtakım evlendirme büroları olduğunu duyuyorduk. Ama bunlara güvenilir miydi? Bizim de içerisinde bulunduğumuz muhafazakâr ve mütedeyyin insanların gönül rahatlığıyla müracaat edecekleri bir evlendirme bürosu yoktu. Hâlbuki gelinlik kızı ve damatlık oğlu bulunan ailelerin böyle bir büroya çok ihtiyacı vardı.

 

**Peki bu büroyu nasıl kurdunuz?

-Bilhassa gelinlik kızı olup ta istenen özellikte talibi gelmeyen, yüksek öğrenip yapıp ta yaş ilerlediği için evde kaldığını zanneden kızlarımız ve hanım kardeşlerimize, diğer taraftan maddi ve manevi sebeplerden dolayı evlenemeyen delikanlılara evlenme konularında yardımcı olmayı hedefleyerek 2000 yılı başlarında çalışmalara başladık. Gördük ki, ailelerin böyle bir büroya olan ihtiyaçları büyük olduğu halde arzu edilen yoğunlukta müracaat yapılmıyor gelin ve damat adayı müracaatları yeteri kadar olmuyordu. Bunu iki sebebe bağlıyorum. Birincisi biz kendimizi ve çalışmalarımız yeterince halkımıza ve ihtiyaç sahibi ailelere duyuramadık. İkincisi ve belki en önemli sebep; “Evlendirme bürosu kanalıyla evlenilir mi hiç?” kanaatinin toplumda yer etmiş olması ve bu kanaatin değiştirilmesinin hayli zor olmasıdır.

AYETİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRDİK

**Kurduğunuz bu evlendirme bürosu kanalıyla şu ana kadar kaç kişiyi evlendirdiniz?

-17 yıl çalışmadan sonra 1997 yılında Vakfın Genel Başkanlığından ayrılmıştım ve ülke çapında bir tanınmışlığa ve bir itimada sahiptim. Acaba evlenme işlerini sistemli bir şekilde ben yürütebilir miydim? Olaylar, benim büro kurmamı sanki teşvik ediyor, diğer taraftan da bu işlerin zorluklarını nasıl aşarız, diye düşünüyordum. “Bizim insanımız büronun mana ve önemini kavrayamaz, bu bir fiyasko olur mu acaba?”diyordum. Toplumumuz böyle bir evlendirme bürosuna müracaat ederek eşini oradan bulma düşüncesine henüz hazır değildir. Ancak biz böyle bir çalışmanın verimliliğini halkımıza göstermeden de bu düşünceyi değiştiremezdik. Nitekim bir gün büroma bir telefon geldi. Telefondaki hanım; “Nevzat bey, sizi tebrik ederim. Kimsenin cesaret edemeyeceği bir hizmeti yerine getiriyorsunuz. Hem biliyor musunuz, Kur’a-ı Kerim’de evlenin diye bir ayet bulunmadığı halde evlendirin diye bir ayet bulunmaktadır” demişti.

 

 

 

 

 

Elektronik park denetimi İhsaniye'de var Aziziye'de yok!

Bir süredir İhsaniye Kavşağı'nda uygulanan Elektronik Park ihlal Tespiti uygulaması beğeni topluyor. Uygulama ile şehrin en yoğun kavşaklarından olan İhsaniye Kavşağı'na yakın bölgelerde yol kenarına park yapan araçlara kameralar üzerinden cezai işlem uygulanıyor. Sistem sayesinde sadece polislerin bulunduğu zamanlarda olan caydırıcılık tüm zamanlarda sağlanıyor. Sistem sayesinde park ihlalleri de önemli derecede azaldı. Parklar yüzünden oluşan trafik sıkışıklıklarından mağdur olan halk da parkların engellenmesi ile sistemin şehrin diğer noktalarında yaygınlaştırılması gerektiğini söylüyor. Özellikle Alaeddin Bulvarı'nda, İstanbul Caddesi'nde ve Aziziye Caddesi'nde yapılan hatalı parklar nedeni ile trafik zaman zaman durma noktasına geliyor. Merhaba Gazetesi de yaptığı yayınlarda Alaeddin Bulvarı'nda, Aziziye Caddesi'nde elektronik park denetimi yapılması gerektiğini defalarca vurgulamıştı. Vatandaştan gelen taleplere rağmen sorunlu bölgelerde park kontrolü hala polis ekipleri tarafından sağlanıyor. Ilgili bölgelerde elektronik denetleme sistemi kurulması durumunda park ihlalleri 7 gün 24 saat kameralar üzerinden kesintisiz sağlanabilecek. Karatay Belediyesi'ni Mevlana Caddesi'ne bağlayan Aziziye Caddesi'nin geçtiğimiz haftalarda yaptığımız haberlerde bir navigasyon firması tarafından Konya'nın en yoğun noktası olarak seçildiğini paylaşmıştık. Bu noktada her gün yaşanan sıkıntı vatandaşları bezdirmeye devam ediyor. Yol kenarına yapılan parklar nedeniyle iki şeritli planlanan yol, tek şeritli olarak kullanılmak zorunda kalıyor. Pek çok vatandaş da sorunlu bölgelere yapılacak elektronik park denetleme sistemine destek vereceklerini ifade ediyor.

HÂLİD ŞEN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.