Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Gembos Yolu İçin İlgi Duyan ve Duymayanlar!

Gembos Yolu İçin İlgi Duyan ve Duymayanlar!

Okuyucularımız hatırlarlar. Merhaba gazetemizin 18.10.2010 günlü köşemde Konya- Antalya’nın 2. Köprüsü başlıklı yazımı.
("https://www.merhabahaber.com/Ahmet_Guldag+Konya__Antalyanin_2_Koprusu_yazi4042.html)
Bu yol başlıkta da gördüğünüz gibi TCK Genel Müdürlüğü projelerinde “Gembos Yolu” olarak geçmekte ve Konya’yı Beyşehir üzerinden Taşağıl - Antalya yol kavşağına inerek Antalya’yı daha az eğimsiz ve kısalan yeni bir güzergah olarak bağlamakta.
Turizm yazılarımda belirttiğim Gembos Ovası’nda Bakaran Yaylaları’nın dağ eteklerinden gelen suların yerden çıkan kaynaklarla su toplayan bir yer olarak belirtmiştim.
Kim derdi ki bu sulak yerden bırakın Konya’yı Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayacak bir yolun geçeceğini?
Bu yolun başlaması içinde aynen Konya – Seydişehir - Antalya Yolu’nun başladığı gibi mahalli idareler ve siyasilerin isteği üzerine değil.
TCK içindeki ilgililerin üzerinde durması ile ortaya çıkıp yatırımı başlamış oldu.
Oldu ama yine halen büyük bir trafik çeken aynı Konya –Seydişehir – Antalya Yolu’nun başlamasından yıllar sonra ki siyasiler ortaya çıkıvermişti ilgi göstermeye.
***
Yazıyı yazarken belleğim o nostalji olmuş yıllara kayıverdi. Şöyle bir geri çekilip film şeridi gibi geçti gözümün önünden.
Her ne kadar çoğumuzun bilebileceği yanında bilmeyenlerinde bilgi edinmesi için sizlere de seyrettirsem kabalık etmiş olmam herhalde.
1997’de kontrollük ve şantiye şefi olarak bendenizin başladığı Seydişehir Alüminyum Fabrikası Maden Yolu yapıldığında.
O yıllarda, bu yoldan Akdeniz’e iniş yapılacağı kimsenin aklından bile geçmiyordu!
Etibank’ın malzemeyi kısa yoldan limana indirme isteği üzerine araştırılmış ve ilk defa burada uçak ile arazi fotoğraf ve bilgisayar yolu ile maden yolunun uzantısı olarak Manavgat’a inilmesi kararlaşmıştı.
Bu kararlaşmanın üzerine Antalya Valisi olan Konyalı Bahaettin Güzel beyefendi çaba sarf ederek Manavgat-Akseki kavşağına kadarı başlatılmasını başarmıştı.
Antalya bölgesi çalışıyordu ama Konya bölgesi 1972’de başladığı emanet usulü çalışma ile giderken siyaset buradaki şantiye işçileri üzerinde karıştırma yapıverdi.
Yılların tecrübeli formen ve operatörleri, ya başka yere tayin yada emeklilik ile boşalıverdi. Yeni gelenlerde daha tecrübesizdi emanet iş ihalelere bırakıldı ama…
Hele birde tekrar siyaset değişimi ile buraya verilen ödeneklerde dünün bir milyon bu günün bin TL’na düşüverdi.
Çünkü Ispartalıların kem gözle baktığı bu yola başbakanları ödenek veremiyordu bir türlü!
Ispartalılar, yıllar evveli Burdur’dan geçmeyi kesebilmek için Ağlasun yolunu başarmışlardı ama bu yol da onlara uğrama da hayli kayıp yaptıracaktı çünkü!
Anavatan iktidarı ki. Hakkını yemeyelim Sayın Mehmet Keçeciler’in ilgisi hariç diğerleri umursamadı ama artık herkes ayağa kalkmış mücadele etmeye başlamıştı. Ve yol ağır aksak 37 yıl sonra Konya-Seydişehir-Akseki kavşağı olarak standart yol tamamlanmıştı. Darısı bölünmüş yol olmasına!
Konya Antalya Yolu için, yıllar evveli “buradan günde en çok bir iki yüz vasıta ancak geçer” diye hazırlanan raporu yalanlayıp bu günlerde beş bin vasıtanın geçişine dayanamamaya başladı.
***
İşte bu düşüncelerle trafiği azaltmak ve daha az eğimli araziden geçebilecek “Gembos Yolu” ortaya çıkmış TCK Genel Müdürlüğünde Beyşehirli ilgilinin de çabası ile projesi tamamlanmıştı.
Bu yönde ihaleler için TCK Konya 3. Bölge Müdürü (ki çok çalıştığı için ikide bir yerinden oynatılan) ihaleleri öncelikle ve hızlı ele alıp başlamış Antalya bölgesi kısmından evvel Konya HD. olarak Derebucak’a kadar bu yıl tamamlana biliniyor.
***
Gelelim Antalya Karayolları 13. Bölge kısmına.
Derebucak sonrası Konya- Antalya İl hududunda başlayan yol Taşağıl üzerinden Antalya – Alanya Devlet yolu ile birleşmekte.
Antalya – Alanya yolu kavşağından Taşağıl’a kadar üç Km. yapılmış. Bundan sonrasını kimlerden öğreneceğiz bir bakalım.
Beyanat Taşağıl Belediye başkanının değil ama. Taşağıl Belediyesi İnternet sayfasında verilen habere bakalım.
“Gembos Yolu’nun Beyşehir havzası için taşıdığı önem kadar Taşağıl, Serik başta olmak üzere Antalya bölgesi içinde büyük önem taşımakta olduğunun altını çizen Taşcı;
 “Belediye Başkanı İzzet Taşcı Gembos Yolu ile ilgili yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek yolun şuan ki durumu ile ilgili bilgiler verdi.” Olarak anlatımı genişçe yayınlanıyor
Merakla okuyacağımız bu bilgi ve diğer oluşumları köşemin dolması dolayısıyla inşallah gelecek yazıda genişçe izleriz.
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR