Gelir İdaresi Başkanlığı tespit etti! 4 binden fazla mükellefe ceza yağacak

Gelir İdaresi Başkanlığı tespit etti! 4 binden fazla mükellefe ceza yağacak
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaretin hızla büyümesiyle birlikte sanal POS sistemleri üzerinden yapılan satışlardan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi konusunda harekete geçti.

2020-2024 yılları arasındaki sanal POS kullanımını detaylı bir şekilde inceleyen GİB, önemli tespitlerde bulundu.

YÜKSEK RİSKLİ MÜKELLEFLER RADARDA

Ödeme ve elektronik para kuruluşlarından alınan verilerle yapılan analizler sonucunda, sanal POS üzerinden yüksek miktarda gelir elde eden ancak vergi mükellefiyeti bulunmayan veya beyannamelerini eksik veren riskli mükellefler belirlendi.

4 BİN 95 MÜKELLEF 37 MİLYAR LİRALIK GELİRİ GİZLEDİ

Detaylı incelemeler ve banka verileriyle karşılaştırılan raporlar neticesinde, sanal POS aracılığıyla gelir elde etmesine rağmen gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti olmayan, beyanname vermeyen ya da eksik beyanda bulunan 4 bin 95 mükellef tespit edildi. Bu mükelleflerin toplamda 37 milyar liralık hasılatı vergi dairesinden gizlediği ortaya çıktı.

TEKSTİL, BİLGİSAYAR VE TELEFON SEKTÖRLERİ MERCEK ALTINDA

GİB'in analiz çalışmaları, tekstil ve hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti yapanlar ile bilgisayar programlama faaliyeti yürüten yüzlerce mükellefin de elde ettikleri hasılatı eksik beyan ettiğini gösterdi.

REKOR GELİR ELDE EDEN KAYITDIŞI SATICI YAKALANDI

Yapılan incelemeler sırasında dikkat çekici bir örnek de ortaya çıktı. Vergi kaydı bulunmayan bir kişinin 2024 yılında sanal POS uygulamaları üzerinden 2 bin 284 kez işlem yaptığı ve 67 milyon lira gelir elde ettiği belirlendi. İnternet üzerinden perakende bilgisayar sarf malzemeleri satışı yaptığı tespit edilen bu kişi hakkında yasal süreç başlatıldı.

Kaynak:Haber Merkezi