‘Gayrimenkul en güvenli yatırım’

‘Gayrimenkul en güvenli yatırım’

Kerem Nükte Gayrimenkul’un Ankara Direktörü Muhammet Dinç, gayrimenkulün güvenli bir yatırım olduğuna dikkati çekerek, “Gayrimenkul fiyatlarının hızlı artışı ve daha da artacağı düşüncesi, insanları gayrimenkul almaya teşvik etti” dedi

Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre; Türkiye genelinde 2021 yılında gayrimenkul satışları rekor kırdı. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa gibi şehirler, gayrimenkul sektöründe en çok satış yapılan şehirler arasında yerini aldı. 2021 yılı başından beri aydan aya artarak süregelen enflasyonist ortam ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların yatırımcıları, en güvenilir yatırım aracı olan gayrimenkule yöneltmesi konut satışlarına yansıdı. Konya merkezli bir gayrimenkul firması olan ve yakın zamanda Ankara’da da faaliyet göstermeye başlayan Kerem Nükte Gayrimenkul’un Ankara Direktörü Muhammet Dinç, konut satışlarında son iki yıldır piyasanın hiç durmadığını söyledi. 

“İNŞAAT MALİYETLERİ HENÜZ GAYRİMENKUL FİYATLARINA YANSIMADI”

Gayrimenkul sektöründe son iki yıldır olması gerektiği gibi hatta zaman zaman daha da canlanan bir piyasa olduğunu belirten Dinç, “Son yıllarda gayrimenkul alımına olan ilgi giderek artıyor. Gayrimenkul fiyatlarının hızlı artışı ve daha da artacağı düşüncesi insanları gayrimenkul almaya teşvik etti. Buna binaen gayrimenkul satışlarında bir patlama yaşandı. İnsanların gayrimenkul almaya gücünün yetmediğini düşündüğü her dönemin, finansal ve psikolojik anlamda insan üzerinde etkisinin olduğunu gözlemliyoruz. İnşaat maliyetlerindeki anormal artış, hâlihazırda tam anlamıyla gayrimenkul fiyatlarına yansımadı. Bu yüzden konut fiyatlarının daha da artış göstereceği haklı gerekçesi, insanları gayrimenkul alımına teşvik edecektir” dedi. Dinç, pandeminin insanlara kazandırdığı yeni alışkanlıkların gayrimenkul tercihlerine de yansıdığına işaret ederek, “İnsanlar pandemi ile birlikte gelen kısıtlamalarda uzun bir süre evlerinden çıkmadılar, sosyal ortamlardan, tatilden uzak kaldılar. Evde kalma sürecinde müstakil konutların ve bahçenin önemini daha iyi anladılar ve kısıtlamalar azaldığı anda müstakil konut alımı ile imkân doğrultusunda bahçe alımında bir patlama yaşandı diyebiliriz. Dolayısıyla talep bu kadar yoğun olduğundan fiyatlarda da ciddi bir artış gerçekleşti. Türkiye’de 2021 yılına baktığımızda konut fiyatlarında yıl bazında ortalama yüzde 35 fiyat artışı olsa da müstakil konutların fiyatlarında yıl bazında ortalama yüzde 60’larda fiyat artışı gözlemliyoruz” diye konuştu. Yabancılara konut satışında da artış olduğuna dikkati çeken Dinç, ‘‘Arap ülkelerinden ve Avrupa’dan gelenlerin Türkiye’de yaptığı gayrimenkul yatırımlarının oldukça yüksek meblağlarda olduğunu, bu yatırımların ise ağırlıklı kıyı bölgelerinde olduğunu ifade edebilirim. Ayrıca pandemi sürecinde 2 yıla kadar bir süre ülkeye rahatça gelemeyen gurbetçilerin, dövizdeki artıştan kaynaklı ellerinde oluşan Türk Lirası karşılıklarıyla 2021 yılında Türkiye’den aldıkları gayrimenkullerin sayısında büyük bir artış oldu” dedi. 

KİRALAR NEDEN ARTTI?

Kiralardaki fiyat artışlarına dair değerlendirmelerde de bulunan Dinç, “Gayrimenkul fiyatları bölgesel olarak yıl içerisinde yüzde 60’ın üzerinde artış gösterdi ve son dönemde merkez bankasının politika faizini düşük tutma çabası olsa da piyasadaki reel kredi faiz oranları oldukça yüksek olduğundan bu durum insanları kiralık gayrimenkullere yönlendirdi. Pandemi sonrasında üniversite öğrencilerinin ailelerinin yanından okullarının olduğu şehirlere geri dönmesi, pandemiden dolayı bekletilen ya da geciktirilen evliliklerin sayısının bir hayli fazla olması ve ne yazık ki pandemi sürecinde istatistiki olarak açıklanan boşanmaların artması gibi farklı sebepler, kiralık daire talebini arttırdı. Talepli sayısındaki artış ise, yüksek kira fiyatlarına neden oldu diyebiliriz. Nihayetinde bu bir arz-talep meselesi” dedi. Dinç, gayrimenkul fiyatlarının belirlenmesinde satış platformlarındaki sarı sayfaların etkili olduğunu belirterek’, “Gayrimenkulunu satmak veya kiralamak isteyen bir vatandaş, emlak platformlarındaki örnek filtrelemeleri seçerek arama gerçekleştirdiğinde yakın konumdaki emsal ortalama fiyatları görebiliyor fakat emlak platformlarında bulunan fiyatlar, özellikle satış anlamında reel satış fiyatları olmayabiliyor. Bunun sonucunda istenilen fiyat aralığında satılamayan gayrimenkuller hayal kırıklığı oluşturuyor. Gayrimenkul satıcılarına bu noktada doğru satış fiyatlarını belirleyebilecek kurumsal gayrimenkul firmalarından danışmanlık almalarını öneriyoruz” diye konuştu.Dinç, Türkiye’nin gayrimenkulde güvenli bir liman olduğuna da dikkati çekerek, “Ne döviz, ne altın, ne de hisse senetleri gayrimenkul kadar kazandırdı. Paranın korunması ve katlanması için gayrimenkul güvenli bir yatırım. Döviz bir dönem arttı ve zaman içerisinde düşüş yaşadı ama gayrimenkulle alakalı hiçbir zaman bir düşüş söz konusu olmadı. Az ya da çok sürekli bir önceki fiyatının üzerine kâr koyarak devam eden bir piyasa var” ifadelerini kullandı. Gayrimenkul piyasasının hareketli olduğunu ancak piyasada bir güven sorunu da yaşandığını söyleyen Dinç, “İnşaat üretim maliyetleri çok yükseldi ve konut üretimi konut talebini karşılayacak seviyede değil. Piyasada güven ortamının tam anlamıyla sağlanması için üretimin artması ve arz-talep dengesinin sağlanması lazım” dedi.

“YATIRIM DANIŞMANLIĞI MODELİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Dinç, Kerem Nükte Gayrimenkul’un 8 yıldır sektörde hizmet verdiğini sözlerine ekleyerek, “Bu süre zarfında edindiğimiz en büyük kazanç, müşterilerimizin Kerem Nükte Gayrimenkul’e duyduğu güven ve gösterdiği sevgi olmuştur. Kerem Nükte Gayrimenkul olarak iş hayatındaki ana ilkemiz, yaptığımız işlerde birlikte yola çıktığımız herkesin kazanmasıdır. Sadece bizim kazanmamız bizi mutlu etmez. Danışmanlarımızın yatırımcılarımız için uygun gördüğü pozisyonlarda, yatırımcısına alım-satım yaptıran yatırım danışmanlığı modelinde ilerliyoruz. Başkent Ankara için de yatırım danışmanlığı modelinde başlayıp sektörün ihtiyaçlarına göre stratejilerimizi belirleyeceğiz” dedi.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum