Fotoğraf tutkusu engel tanımadı

Fotoğraf tutkusu engel tanımadı

Konya'da yaşayan ve doğuştan engelli İsmail Değirmenci (50), 11 yıl önce MS hastalığına yakalandı. Ne engeline ne de MS hastalığına aldırış eden Değirmenci’yi yüksek morali ve fotoğraf sevgisi yaşama bağladı

5 fotoğraf sergisi de açan İsmail Değirmenci (50), Değirmenci, fotoğraf tutkusuyla MS hastalığının seyrini de düşük seviyeye indirdi. Konya'da yaşayan İsmail Değirmenci (50) 11 yıl önce MS hastalığına yakalandı. Sağ el ve sol ayağındaki yüzde 72 engeline de aldırış etmeyen Değirmenci, fotoğraf çekmeye olan sevgisi ve yüksek morali sayesinde hastalığın etkilerini düşük seviyeye indirerek diğer MS hastalarına örnek oldu.

 “ENGELLİ OLARAK DOĞDUM”

14 yaşına kadar köyde yaşadığını ve Değirmenci bir ailenin çocuğu olduğunu söyleyen İsmail Değirmenci, yaşantısını şöyle anlattı: “Meram‘ın Çukurçimen Köyü’nde 1970 yılında doğdum. Göbek kordonumun el ve ayak bileğime dolanmasından dolayı engelli olarak doğmuşum. Çocukluğum 15 yaşına kadar köyde geçti ve değirmenci bir ailenin çocuğuyum. Konya’ya geldikten sonra çeşitli işlerde çalıştım. Yüzde 70 engelli olduğum için de emekli oldum. Evliyim ve 4 çocuğum var. ”

 “2009 YILINDA MS HASTALIĞINA YAKALANDIM”

MS hastalığı ile nasıl tanıştığını anlatan Değirmenci, “2009 yılında yüzde 93 görme kaybı şikâyetiyle doktora gittim. Sonra bana MS hastalığı teşhisi konuldu. Epeyce bir doktor gezdikten sonra tedavim başladı. Tedavi ile birlikte görme bozukluğum iyileşti. Şu anda da atak geciktirici ilaçlar kullanıyorum. Şu an birçok MS hastasından iyi durumdayım. Yatağa bağlı ve tekerlekli sandalye ile yaşayan arkadaşlarım var” diye konuştu.

HİKAYEM GÖRDÜĞÜMÜ PAYLAŞMAKLA İLGİLİ

Fotoğraf sevgisi ve yüksek moral ile MS hastalığını düşük seviyeye indirdiğini ifade eden Değirmenci, sözlerine şöyle devam etti: "Fotoğrafa ilgim çocukluk yıllarında başladı. İlk fotoğraf makinemi de 1988 yılında aldım. Bu hastalığın strese bağlı olduğunu öğrendikten sonra daha çok fotoğraf çekmeye başladım. Benim hikayemde görmek ve gördüğümü paylaşmakla ilgili. Dağ, bayır fotoğraf çekmeye başladım ve stresten uzaklaştığımı fark ettim. Zamanla gezerek ve stresten uzaklaşarak hastalığım düşük seviyeye indi. Şu an hastalığın bana bir engeli yok ama ilerde olabilir. Çünkü bu hastalığın bir tedavisi olmadığını da biliyorum”

YILIN FOTOĞAF SANATÇISI ÖDÜLÜNÜ ALDI

Çektiği fotoğraflarla 5 sergi açtığını aktaran Değirmenci, “İlk fotoğraf sergimi 2014 yılında Konya’da açtım. Daha sonra yine Konya’da bir, İstanbul’da da 3 tane olmak üzere, toplamda 5 fotoğraf sergisi açtım. 2017 yılında da Sille Sanatsarayı Yılın Fotoğraf Sanatçısı Ödülünü aldım” şeklinde konuştu.

STRES YAPTIĞINDA HASTALIK YIKAR

“MS’li olmama rağmen hiçbir zaman isyan etmedim” diyen Değirmenci MS hastaları ve ailelerine şu uyarılarda bulundu; “Bu hastalık bizim öğrendiğimiz kadar beyinde sinir yağlarını eritiyor ve sinirlerin birbirine temasından dolayı insanı felç bırakabiliyor. Hastalığın seyrini değiştirmenin tek yolu stresten uzak durmak. Ben fotoğraf çekerek hastalığı düşünmemeye, stresten uzak durmaya çalışıyorum. Şu an hastalığım düşük seviyede seyrediyor. Diğer MS hastası arkadaşlarım ve ailelerine de tavsiyem;  sadece moral, hiçbir şeye kafayı takmayacak, stresten uzak duracaklar. Zaten stres yaptığın anda hastalık yıkar.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum