Fırsatçılara gün doğdu  bazı ürünler zamlandı!   

Fırsatçılara gün doğdu bazı ürünler zamlandı!  

Koronavirüsün olumsuz etkilerinin artması ve Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte fırsatçılara yine gün doğdu. Bakliyat ürünlerine, süt, yoğurt, peynir ve et gibi temel tüketim ürünlerine zam yapıldı. 

 

11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayı için geri sayım başladı. 23 Nisan’ı 24 Nisan’a bağlayan gece, ilk sahura kalkılmasıyla birlikte Ramazan resmen başlamış olacak. Koronavirüs tedbirlerinden dolayı kapalı olan esnaflar, bu yıl Ramazan ayında satış yapamayacak. Açık olan esnaflar ise eksikliklerini gidererek, Ramazan hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladı. Koronavirüsün olumsuz etkisini ve Ramazan ayının gelmesini fırsat bilen özellikle büyük ve zincir marketlerin birçoğunda, çoğu üründe fiyat artışına gidildi. Ürün fiyatlarında gözle görülür bir fiyat artışı yaşandı. Bir hafta önce daha ucuza satılan bir ürün, Ramazan ayının yaklaşmasıyla değerinden daha fazla bir fiyat ile satışa sunuldu. Vatandaş, fiyat artışına tepki göstererek, “Zaten Koronavirüsten dolayı zorlu günlerden geçiyoruz. Bir de Ramazan ayının yaklaşmasıyla bu krizi fırsata çevirmek isteyen büyük marketlerin fahiş fiyat artışları, canımızı gerçekten çok sıkıyor” dedi. Her Ramazan öncesi olduğu gibi bu yıl da ürün bazında fiyat artışına en fazla bakliyat grubunda ve hayvansal gıda grubunda gidildi.

FIRSATÇILIK SÜRECİNE GÖZ YUMMAYIN

Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, ürünlerdeki fiyat artışının Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte değil, Koronavirüs sürecinin duyurulması ile başladığını dile getirdi. Ramazan ayının yaklaşması ile fiyatlarda bir artışa daha gidildiğinin altını çizen Dinç, vatandaşa uyarılarda bulundu. Korona ile başlayan bu fırsatçılık sürecine hiçbir vatandaşın göz yumması gerektiğini vurgulayan Başkan Dinç, hükümetin de fırsatçılara karşı yoğun bir taarruza geçtiğini aktardı. Vatandaşın fiyat artışından şüphelendiği ürünleri ve o ürünleri satan firmaları Alo 175 şikayet hattını arayarak ihbar etmesi gerektiğini söyleyen Dinç, “Kısa sürede vatandaşın ihbarı ile ilgili inceleme başlatılıyor ve gerçekten bir fiyat artışına gidilmiş ise firmalara ceza yazılıyor” şeklinde konuştu.

AŞIRI TALEP FİYAT ŞİŞMESİNE SEBEP VERİYOR

Bu yıl ilk defa farklı bir Ramazan yaşanacağını belirten Dinç, şunları kaydetti: “Bu Ramazan ayında öyle görünüyor ki evlerimiz kalacağız. Meslek kuruluşları, STK'lar, başka başka kurum ve kuruluşlar tarafından ziyafetler verilmeyecek. Gösterişli otellerde iftarlar yapılmayacak. Yani bu yıl geçen yıllar gibi israf çok fazla yaşanmayacak. Bu güzel bir gelişme. Bir de bu işin vatandaşa düşen sorumluluk tarafı var. İnsanlar Ramazan alışverişi yaparken, ihtiyaçları kadar malzeme almalı. Aşırıya kaçmamak gerekir. Koronavirüs başladığında bazı ürünlere aşırı talep gösterildi. Sonuç itibari ile o ürünlerde fahiş fiyat artışları oldu. Ramazan ayında aynı hataya düşülmemeli. Ramazan ayının amacının iyi idrak edilmesi gerekir. Aşırı talep, fiyatların şişmesine sebebiyet veriyor. Bu durum da fırsatçılara fırsatçılık yapmak için zemin hazırlıyor. Fırsatçıların ekmeğine yağ sürmemek için vatandaşın Ramazan ayında ihtiyacı kadar malzeme alması gerekiyor.”

TEMEL TÜKETİM ÜRÜNLERİNDE ARTIŞ VAR

Her yıl Ramazan ayı öncesi belli başlı ürünlerde temel tüketim malzemesi olduğu için artışa gidildiğinin de altını çizen Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Bakliyat grubu, insanımızın temel tüketim ürünlerinden. Et, süt, yoğurt, yumurta, peynir yine vatandaşımızın temel tüketim ürünlerinin başını çekiyor. Bu ürünlere aşırı talep olunca fiyatlar da tavan yapıyor. Yine belirtmekte fayda var. Vatandaşın talebi ürünlerin fiyat artışında çok önemli.”

4-5-(4).jpgRAMAZAN PİDESİ FİYATI 1-2 GÜN İÇİNDE NETLEŞECEK

Ekonomik sıkıntı sebebiyle 7'den 70'e bütün ürünlerin zamlandığı bugünlerde gözler en fazla Ramazan ayı ile özdeşleşmiş Ramazan pidesine çevrildi. Konyalılar, pide fiyatında bu yıl bir artışın olup olmayacağını merak ediyor. Alınan bilgilere göre Konya Fırıncılar Odası bu konu ile ilgili henüz net bir karar almadı. Odanın yaklaşık 3 ay önce fiyat artışına gitme kararı aldığı, Koronavirüsün ortaya çıkması ile birlikte fiyat artış kararını biraz ötelediği öğrenildi. Odanın bu saatten sonra Ramazan pidesinde bir fiyat artışına gitmesinin çok zor olduğu bilinirken, nihai kararın ise 1-2 gün içinde kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum