Fide dikim zamanı başlıyor! Ekim yaparken bunlara dikkat edin

Fide dikim zamanı başlıyor! Ekim yaparken bunlara dikkat edin

Konya'da baharın müjdecisiyle birlikte pek çok vatandaş, hobi olarak bahçe ve organik sebze-meyve yetiştirmenin keyfine hazırlanıyor. Ancak, fide dikiminin incelikleri konusunda bilgi sahibi olmayanlar için doğru adımlar atmak önem taşıyor.

Hem yükselen sebze meyve fiyatları hem de kentte daha sağlıklı beslenme arayışıyla bahçede, balkonda, saksılarda küçük tarım alanları yaratmak daha çekici hale geldi.

Büyük bahçelerimiz, seralarımız olmasa bile evlerimizde pek çok yenebilir bitkiyi yetiştirmek mümkün; üstelik kolay.

1-1-001.jpg

Bahçe keyfi için fide ekimi yapacak olan vatandaşlar, bu süreçte dikkat etmeleri gereken noktaları araştırıyor. Uzmanlar, fide ekimi konusunda bilinmesi gereken detaylara dikkat çekerek, sağlıklı ve verimli bir bahçe için önerilerde bulunuyor.

Fide ekimi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri toprak hazırlığıdır. Uzmanlar, toprağın havalandırılması, gübrelenmesi ve gerektiğinde pH dengesinin ayarlanması gerektiğini vurguluyor. Sağlıklı bir toprak yapısı, bitkilerin köklerinin sağlam bir şekilde tutunmasını sağlayarak büyümelerini destekler.

1-2-001.jpg

Fide seçimi de bir o kadar önemli bir aşamadır. Sağlıklı ve güçlü fidelerin seçilmesi, bitkilerin daha sağlıklı büyümesini sağlar. Fide seçerken köklerin sağlam ve zarar görmemiş olmasına, yapraklarının ise hastalık belirtisi göstermemesine dikkat edilmelidir.

Fide dikimi sırasında uygun mesafe ve derinlik de önemlidir. Fideler arasındaki mesafenin yeterli olması, bitkilerin birbirlerini gölgelememesini ve köklerinin yeterince gelişebilmesini sağlar. Ayrıca, fide dikim derinliğinin de bitkinin kök yapısına uygun olması gerekmektedir.

1-3-001.jpg

FİDE SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Fide ve tohumlar mutlaka güvenilir bir kaynaktan alınmalıdır.
  • Fide alınırken koyu yeşil yapraklı, kalın ve kısa saplı, bol köklü ve kök boğumları hafif mor olanlar seçilir.
  • Solgun, ince saplı ve aşırı uzamış fazla genç ve fazla yaşlı fideleri almamalıdır.
  • Fideler çok boylu olmayıp kalın ve kuvvetli, kök sistemi tam ve sağlam olmalıdır.

FİDE NASIL DİKİLİR?
Fide dikimi akşamüstü veya sabah erkenden, havanın serin olduğu saatlerde yapılmalıdır. Sıcak saatlerde dikim yapmamalıdır.

Ellerin ve kullanılan aletlerin hijyenine dikkat edilmeli sağlamak için mümkünse eldiven takılmalıdır. Bahçede fidelerin yerleştirme aralıkları, bitkiye göre farklılık gösterse de, genelde bitkinin dal ve yapraklarının büyümesine, çiçek ve meyvelerin birbirini gölgelemeden güneş alabilmesine izin verecek aralıklarda yapılmalıdır.

1-4.jpg

Güneş ışığından daha fazla yararlanabilmesi için kuzey-güney yönünde dikimler yapılabilir.

Fideler, kabından yapraklarından tutarak ve gövdeyi zedelemeden çıkarılır.

Kök topunun üst kısmı zemin yüzeyi ile aynı seviyede olacak derinlikte bir delik açılır
Deliklere, dikim çubuğu yardımı ile üçte ikisi toprak altında kalacak biçimde dikilir ve fidenin kök boğazı toprakla örtülmez. Çok derine yerleştirmemeye dikkat edilir, aksi takdirde saplar çürüyebilir.
Can suyu hemen verilir.
Dikimden sonraki günlerde, dengeli gübreleme ve sulama yapılmalıdır.
Fidelerin ilk haftasında çiçeklerin, yaprakların içinde böcek kontrolü yapılmalıdır. Hastalanan bitkiler kurur veya çürür.

1-6.jpg

SAKSIDA YETİŞTİRMENİN PÜF NOKTALARI

Hiçbir şey güneşte olgunlaşmış ürünlerin bahçe tazeliğiyle karşılaştırılamaz. Ama kendi ekinlerinizi yetiştirmek için büyük bir bahçeye ihtiyacınız yok. Kaplara sıkıştırılmış bitkilerden sağlıklı bir hasadın tadını çıkarabilirsiniz. Bir verandaya, güverteye veya çatı katına yerleştirilen yenilebilir mahsul kapları, aile yemeklerini lezzetli tatlarla sunabilir. Birçok bitki saksıda yetiştirmek için mükemmeldir. Bahçecilik veya bitki yetiştirme konusunda yeni olan bahçıvanlar için saksı ve yataklar çok iyi bir seçimdir. Bunların dışında eski şarap fıçıları, konteynırlar gibi kaplarda da uygun ortamı sağlayabilir ve bitkileri ekebilirsiniz.

1-1.webp

Kaynak:Sait Çelik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.