Fahrettin Yokuş: "Maaş adaletsizliği giderilmelidir"

Fahrettin Yokuş: "Maaş adaletsizliği giderilmelidir"

İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş, memurlara verilen mevcut ek ödemelerin düzenlemesi ve memurların emeklilikte de ek ödemelerden faydalanması yönünde hazırladığı kanun teklifi Meclis Başkanlığına sundu

İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Türkiye’de memur emeklileri büyük bir haksızlığa uğramaktadır. Devlet memurlarının çalışırken aldıkları maaş ile emeklilik maaşları arasında çok büyük farklılıklar bulunmaktadır. Memurlara çalışırken döner sermaye, ek ödeme, ek ders ücreti gibi ödemeler yapılırken; bu tür ödemeler prime esas kazançtan sayılmamakta ve emekliliklerinde de bu ödemeler maaşlarına dâhil edilmemektedir. Yapılan bu tür ödemelerin emeklilik maaşlarına yansımaması, memurların çalışırken aldıkları maaş ile emekli maaşları arasında büyük bir uçurumun oluşmasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle, devlete yıllarca hizmet etmiş memurların emekliliklerinde yoksulluk sınırının altında maaş almaları kaçınılmaz son olmaktadır” dedi.

MEMUR EMEKLİLERİNİN MAAŞ ADALETSİZLİĞİ GİDERİLMELİDİR

Yokuş, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Memurun emekli olmasıyla birlikte gelirinde yaşanan bu düşüş, memurlar için emekliliği bir kâbusa dönüştürmektedir. Memurlarımız, mutlu bir emeklilik hayali kuramamakta, emekli olanların çoğu, geçimini sağlamak için ikinci bir iş aramaktadır.

Çalışanlar arasında ücret adaletsizliğini gidermek nasıl ki bir zorunluluksa emekliler arasındaki bu adaletsizliği gidermek de zorunludur. Memur emeklilerinin maaşlarında ortaya çıkan bu adaletsizliğin giderilmesi, gerek Anayasanın 2. maddesinde vurgulanan “Sosyal Devlet” gerekse 10. maddesinde belirtilen “Kanun Önünde Eşitlik” ilkelerinin hayata geçirilmesi açısından da bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu gerçekler doğrultusunda, toplumun önemli bir sosyal kesimi olan memurların emekli olduktan sonra insanca yaşamasını sağlayacak olan bu düzenlemenin hayata geçirilmesi gerekmektedir. 5473 Sayılı kanuna eklenecek bir ek madde ile sorun çözüme kavuşmuş olacaktır.

Bilindiği gibi 30 yıl çalışıp emekli olan bir memur ek ödemeler dışındaki temel aylık ücretinin yüzde 80’i emeklilik maaşı olarak ödeniyor. Memurların çalışırken aldıkları ek ödemeler fazla mesai, ek ders ücreti ve ikramiye gibi ek ücretlerinden prim kesilmediği için emeklilik aylığı bağlanırken emeklilik maaşlarına ilave edilmiyor. Bu nedenle kamuda çalışan memurlarımızın büyük bir bölümü emekli olduklarında emekli maaşları yarı yarıya düşmektedir. Diğer yandan kamuda işçi statüsünde çalışanların maaşları dışında aldıkları tüm ek ücretler emeklilik maaşlarına yansıtılmamaktadır.

Meclis Başkanlığına sunduğum kanun teklifimiz ile Anayasanın sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak memur emeklilerinin gelirden adil pay alması sağlanacak, çalışırken alınan maaş ile emekli maaşı arasındaki ücret farkı önemli ölçüde dengelenecektir. Kanunla getirilen düzenleme ile kamu kurumlarında çalışan sayıları 3 milyonu aşan memurların, çalışırken yararlandıkları ek ödemelerden emekli olduklarında da yararlanması amaçlanmaktadır.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.