Evlilikler azaldı  boşanmalar arttı

Evlilikler azaldı boşanmalar arttı

Yanlış aile politikaları, ekonomik sıkıntılar, değerlerden kopuş toplumun temel taşı olan aile yapısına darbeyi indirdi. Konya'da son 5 yıl içerisinde evlenen çift sayısı azalırken; boşanmalarda gözle görülür oranda bir artış yaşandı

Boşanma sayısında son yıllarda hızlı bir artış yaşanıyor. Boşanan çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre nazaran artıyor. Boşanmaların büyük çoğunluğu evliliğin ilk 5 yılında yaşanıyor. Çağın getirdiği değişimler, toplumun yapı taşı olan aile mefhumuna zarar veriyor. Dönemimizin evlilikleri kısa sürüyor. Evlilikler eskisi gibi “Bir ömür boyu” değil, kısa sürüyor. Evlilik kurumunun bitmesine sebep olan birçok faktör bulunuyor. Boşanma oransal değil, daha çok rakamsal artıyor. Birçok çift boşanma döneminde zor ve stresli zamanlardan geçiyor. Kentleşme oranı arttıkça insanlar, geniş aile sisteminin dışına çıkıp çekirdek aile sistemini benimsemeye başlıyor. Aile yapısıyla büyüklere ve eşlere itaat etme geleneği yavaş yavaş ortadan kalkıyor.

BOŞANMANIN BİRÇOK NEDENİ VAR

Uzmanlar, boşanmanın nedenlerini; şiddetli geçimsizlik, eğitim seviyesindeki düşüklük, çiftler arasındaki iletişimsizlik, güvensizlik, evlilikten beklentinin artması, ekonomik nedenler ve lüks yaşama isteği, alkol, kumar ve şans oyunlarına düşkünlük, aşırı kıskançlık, kadının çalışması olarak görse de; en büyük nedenini çiftlerin manevi ve geleneksel değerlerinden kopmasına bağlıyor.

 

SON 5 YILDA KONYA'DA EVLENEN SAYISI AZALDI

2016 yılında Konya'da resmi verilere göre 16 bin 565 kişi evlendi. 2017 yılında Konya'da evlenen çift sayısı 15 bin 957'ye düştü. 2018 yılında da Konya'da evlenen insan sayısı azalışını sürdürdü. 2018'de Konya'da 15 bin 644 kişi evlendi. 2019 yılında 15 bin 565, 2020 yılında da 14 bin 573 kişi evlendi. Son 5 yıl içinde evlilik oranı Konya'da yaklaşık yüzde 15 oranında azaldı.

KONYA'DA BOŞANAN ÇİFT SAYISI ARTTI

2016 yılında Konya'da resmi verilere göre 3 bin 454 çift boşandı. 2017 yılında da Konya'da boşanan çift sayısı 3 bin 525'e yükseldi. 2018 yılında da Konya'da boşanan çift sayısı artışını sürdürdü. 2018'de Konya'da 3 bin 746 kişi boşandı. 2019 yılında 3 bin 862 çift, 2020 yılında da 3 bin 869 kişi boşandı. Konya'da boşanan insan sayısındaki artış gözlerden kaçmadı.

“ÇİFTLER EN UFAK BİR PROBLEMDE BOŞANMAK İSTİYOR”

Eğitimci Bekir Tekkaymaz, aile yapısı içerisinde eskisi gibi tahammülün kalmadığını belirtti. Geçim sıkıntısının şiddetli yaşandığı bir dönemden geçildiğini aktaran Tekkaymaz, “Evlenen çiftlerin öncelikli olarak birbirlerine tahammül etmeyi öğrenmesi gerekir. En ufak bir problemde çiftlerimiz maalesef dava açıp, boşanmak istiyor” dedi. Dünyevileşmenin artmasıyla beraber, evlilik oranlarının azaldığını, boşanmaların yükselişe geçtiğinin altını çizen Tekkaymaz, daha sonra şunları kaydetti: “Gençlerimizin gözü korkutuluyor. Neden mi? Bugün düğün yapmak, çok maliyetli bir iş haline dönüştürüldü. Yüksek borç altına girmeyeyim diye gençler evlilikten uzaklaşıyor. Oysa peygamberimiz 'Zorlaştırmayın, kolaylaştırın' diyor. Şeytan ve Siyonistler, aileleri parçalamak, güven duygusunu yok etmek adına çaba sarfediyor. Dünyada huzur ve saadeti istemeyenler, aile politikalarını bireyselliğe taşıyor. Bu bir oyun. Bu oyuna gelmemeliyiz. Nesilleri inşa edecek, maneviyatı yüksek, dünyaya ve memleketimize huzuru ve adaleti tesis edecek evlilikler yapılmalıdır.”

4-3-bekir-tekkaymaz.jpgEğitimci Bekir Tekkaymaz

BOŞANMALARIN TEMEL GEREKÇESİ EKONOMİK YAPI

Boşanmalarda son 10-15 yıl içerisinde ciddi bir artışın yaşandığını ifade eden Avukat Mahmut Sami Büyükyılmaz, evlenme yaşının da yükseldiğini dile getirdi. Evlenme yaşının yükselmesinin, boşanmaların artmasının temel gerekçesinin ekonomik yapı olduğunu söyleyen Av. Mahmut Sami Büyükyılmaz, “Sosyoloji bozuldu. Ahlak ve maneviyat zayıfladı. Evliliklerin azalmasında, boşanmaların artmasında Batı kültürünün getirdiği etkiler de var. Ancak boşanmaların artmasının genel sebebi ekonomik yapı. Beklentiler karşılanamıyor. Diyanetin, yerel yönetimlerin aile danışmaları ofisi kurması gerekir. Evlenmeden önce insanlara evliliğin önemi anlatılmalı. Boşanmayı düşünen çiftler için de mahkeme aşamasına gelinmeden bu ofislerde destek verilmeli. Telkinlerde bulunulmalı” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

4-4-mahmut-sami.jpgAvukat Mahmut Sami Büyükyılmaz

 

adsiz.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum