Evlerde fide mesaisi başladı

Evlerde fide mesaisi başladı

Pandemi döneminde kısıtlamalar nedeniyle bunalan, kırsal bölgelerde kendilerine ufak çapta da olsa organik bahçe hazırlamak isteyen vatandaşlar üreticileri tarafından yetiştirilen fidelere rağbet gösteriyor

Pandemi süreciyle birlikte fide satışları da artışa geçti. Korona virüs nedeniyle sokağa çıkamayan vatandaşlar bahçe ve balkonlarında sebze meyve üretimine başladı. Koronavirüs salgını nedeniyle aylardır çeşitli kısıtlamalara tabi tutulan vatandaşlar, çareyi kırsal kesimlerde yeni yaşam alanları kurmak ve bahçıvanlık gibi hobiler edinmekte buldu. Sürecin sebep olduğu bunalımdan uzaklaşıp doğanın içinde vakit geçirmek isteyenler, kendini bahçıvanlığa verdi.

FİDECİ ESNAFI SATIŞLARDAN MEMNUN

8 yıldır Kadınlar Pazarı civarında sebze ve meyve fidesi satan Fettah Yeşil, sektörde yaşananları ve fide ve tohum satışlarının ne oranda arttığını anlattı. Yeşil, “Pandemi döneminde bizim satışlarımızda da bir artış meydana geldi. Özellikle hobi ekicileri tarafından yoğun bir ilgi var. Kapanma sonrasında vatandaşlar saksıda ekim işlerine daha çok ilgi göstermeye başladı. Bu durum bizi oldukça memnun ediyor. Hobi ekicileri olarak bahsettiğimiz kesim daha çok domates, salatalık, biber, patlıcan gibi fide ürünlerine yoğun ilgi gösteriyor” dedi.

adsiz.jpg

50 KURUŞTAN 10 TL’YE KADAR DEĞİŞİYOR

Yeşil, fiyatların fide fiyatlarının farklılık gösterdiğini belirterek “fidenin üretim şekline göre fiyatlarlar belirlenir” dedi. Yeşil, daha sonra şunları kaydetti: “Tezgâhımızda çok sayıda fide çeşitlerimiz var. Domates, salatalık, fasulye, biber ve marul çeşitleri mevcut. Pandemi süreci ile birlikte amatör olarak balkonlarda, küçük bahçelerde ve saksılarda domates, salatalık ve biber gibi sebze yetiştiriciliğine ilgi hayli arttı. Fiyatlarımız belirli bir aralıkta şuan 50 kuruştan 10 TL’ye kadar değişen fiyatlarımız bulunuyor şuan Konya için ekim zamanı. Bu mevsimlerde satışlarımız daha çok artar. Pandemiden dolayı birçok esnafımız sıkıntı çekse de şuan içim satışlarımızın yüzde otuz arttığını söyleyebilirim.”

''FİDE DİKİMİNDE DİKKAT GEREKTİREN NOKTALAR VAR

“Birçok insan gerek hobi gerekse organik beslenmek adına kendi ürünlerini yetiştirmek istiyor” diyen Esnaf, Fettah Yeşil, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Öncelikle fide dikeceğiniz toprağı gübreleyin. Sonra tırmıkla düzleştirin ve toprakta bir delik açın. Fideyi deliğin içine yerleştirin. Etrafındaki toprakla kökünü sabitleyin. Fidenize ilk can suyunu verin. Birkaç gün boyunca düzenli bir şekilde sulayın. Bundan sonra yapmanız gereken tek şey ise fidelerin büyüyüp, sebzeye dönüşünü izlemek olacaktır.''

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum