Ev fiyatları bir yılda yüzde 30 zamlandı

Ev fiyatları bir yılda yüzde 30 zamlandı

İnşaat sektörü temsilcileri, gidişatın sürmesi durumunda ev fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olduğunu ifade etti. TÜMSİAD Konya Şube Başkanı Ahmet Serçe, “Dolar düşünce, malzeme fiyatları düşmüyor. Bu işte bir terslik var” dedi 

Türkiye, 1 Haziran itibariyle kademeli normalleşme sürecine girdi. 1 yıldan uzun bir süredir işletmeleri kapalı olan esnaflar, bazı kurallara riayet etme koşuluyla açıldı. Bu süreç içerisinde birçok sektör büyük bir çıkmaza girdi. İşyerleri açılsa da özellikle küçük esnafın belini uzun süre doğrultamayacağı, bazı sektörlerin çıkmazdan zor kurtulacağı ifade edildi. Açıklanan destek paketleriyle mağdur olan iş kolları ve üyeleri desteklense de yardım ve desteklerin yetersiz kaldığı belirtildi. 

MAĞDUR OLAN İŞ KOLLARINA ÖZEL DESTEK VERİLMELİ

Tüm Sanayici İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Konya Şube Başkanı Ahmet Serçe, pandemi sürecinde yaşanan sektörel bazlı sıkıntılar, döviz kurulundaki artış ve küçük esnaf ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Pandemi sürecinde birçok destek paketinin açıklandığını, bu paketlerin mağdur olan kesimlere cansuyu olduğunu ifade eden Serce, “Yeterli mi? Değil. Hizmet ve basın sektörüne daha fazla destek verilebilir” dedi. Düğün salonu sahiplerinin çok zorda olduğunu, 1 yıldan uzun bir süredir kapalı kaldıklarını, lokanta, kafe ve spor salonu işletmecilerinin de çok mağdur durumda olduğunu dile getiren Serçe, “Bu kesime özel destek verilmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

MALİYET ANALİZİ ÇIKARMAKTA ZORLANIYORUZ! 

“Pandemi ile birlikte inşaat sektörü temsilcileri ve çalışanları da işlerini yapamıyor” diyen Başkan Serçe, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sorunlar, pandemi öncesinde de vardı ancak pandemiyle birlikte sıkıntılar iyice arttı. Maliyet analizi çıkarmakta zorlanıyoruz. Anlık veri değişimi var. Dakikalık fiyat değişimi oluyor. Demir 3 bin 100, 3 bin 200 liraydı, bugün 7 bin 500 TL. 7 bin 200'e düşünce, müteahhitler seviniyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bu işin suistimali var mı? Var. Bunun yanında ihracatın da çok olduğu söyleniyor. İhracatımızı artıracağız doğru ama yaptığımız ihracat bizim iç piyasamızı da çok fazla baskılamayacak. İhracat yapılıyor ama iç piyasada mal bulamıyoruz. Strafor fiyatı artıyor. Demirin, alçının fiyatı artıyor. Döviz kurunda artış var. Firmalara ihracat yapmak, doğal olarak daha cazip geliyor. İhracat yapılsın ama iç piyasadaki talepler de karşılansın. Bizim çağrımız bunun için. Bu sebeple, bir denetim mekanizması oluşturulması gerekir. Tamam belki denetleme mekanizması kurulduğunda da artışlar olacak ancak bu mekanizma afaki artışların da önüne geçer. Gerekli adımların atılması durumunda sektörel sıkıntıların kısa vadede çözüleceğini düşünüyorum. Ürün fiyatları düşer veya stabil hale getirilirse, sektörde hareketlilik başlar. Bugün kimse eve yatırım yapmıyor. Yatırım daha çok dolar, euro ve altın üzerinden yapılıyor. İnşaat sektörü 200'e yakın sektörü dolaylı etkileyen bir sektör. Dolardaki yükselişi, faize bağlıyorduk. Önceki süreçte faizle doların ters bir ilişkisi vardı. Şimdi o da yok. Dolar ve faiz birlikte artıyor. Yine söylüyorum, ihracat yapan firmaların bu süreçte bir sıkıntısı yok. Sıkıntı, küçük esnafın sıkıntısı. Bu sürecin en mağdur kesimi, küçük esnaflar oldu.” 

BU GİDİŞAT DEVAM EDERSE EV FİYATLARINDAKİ ARTIŞ KAÇINILMAZ OLUR

Konya'da ev fiyatlarının yüzde 30 oranında arttığını da aktaran TÜMSİAD Konya Şube Başkanı Ahmet Serçe, son olarak şunları söyledi: “Son 1 yıl içinde oldu bu artış. İnşaat maliyetleri çok arttı. Yüzde 80 ile 100 arasında bir artış söz konusu. Ev fiyatlarının artmaması konusunda dua ediyorum. Ancak gidişat böyle devam ederse, ev fiyatlarındaki artış kaçınılmaz olur. Dolar düşünce, malzeme fiyatları düşmüyor, dolar yükselince malzeme fiyatlarına bir zam daha geliyor.” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum