Et, süt ve yumurta üreticisine yem darbesi!

Et, süt ve yumurta üreticisine yem darbesi!

Dövizdeki önlenemeyen artış yem fiyatlarına da yansıdı. Kırmızı et üreticilerinin yanı sıra yumurta üreticileri de artan yem fiyatları karşısında çaresiz durumda. Girdi masraflarını karşılayamayan üreticiler hayvanlarını kesime göndermeye başladı

Döviz kurlarındaki önlenemeyen yükseliş yem fiyatlarında da rekor artışa neden oldu. Konya’da ve Türkiye’nin diğer şehirlerinde kırmızı et üreticilerinin yanı sıra yumurta üreticileri de artan yem fiyatları karşısında büyük krizin içerisine girdi. Girdi masraflarını karşılayamayan üreteciler hayvanlarını kesime göndermeye başladı.

BESİ ÇİFTLİKLERİ BİRBİR KAPANIYOR

Son iki yıldır sürekli artan yem fiyatları üreticiyi çaresiz bıraktı. Büyük umutlarla kurulan besi çiftlikleri girdi masraflarının artmasıyla birlikte bir bir kapanmaya ve iflas etmeye başladı. Girdi masraflarının altın kalkamayan üreticiler, çareyi hayvanlarını kesime göndermekte buldu. Kırmızı et üreticilerinin yanı sıra süt üreticileri de büyük bir krizin içerisinde. Süt fiyatlarında hiç bir şekilde artış yapılmazken, sadece çiğ süt destek primi 15 kuruştan 40 kuruşa çıkarıldı. Ulusal Süt Konseyi'nin süt fiyatlarında hiç bir şekilde artış yapmaması ve sadece çiğ süt destek primini 15 kuruştan 40 kuruşa çıkarması üreticilerde büyük bir hayal kırıklığına neden oldu.

ÜRETİCİLER İFLASIN EŞİĞİNE GELDİ

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, girdi masraflarının artmasından dolayı birçok üreticinin iflasın eşiğine geldiğini söyledi. Türkiye’de bu şartlarda hayvancılık yapmanın çok zor olduğunun altını çizen Karabulut, “Bu gidişle sağacak inek, içecek süt, yiyecek et bulamayacak gibiyiz. Üreticiden 32 TL’ye alınan et, market reyonlarında 60-70 TL’ye satılıyor. Türk üreticisi sürekli kaybediyor. Hükümet buna müdahale etmezse Türkiye’yi çok zor günler bekliyor” dedi.3-3-3-nazif-karabulut.jpg

YUMURTA TAVUKLARI KESİME GÖNDERİLİYOR

Soya küspesi 440 dolar civarındayken Kuzey ve Güney Amerika ülkelerinde ülkelerde kıtlıklar oldu. Rekoltede düşüş olduğu için Ukrayna ve Rusya da satış yapmıyor. Konya’da 17 milyon 800 bin tavuk varlığı vardı. Şu an 10 milyon 400 bin civarına kadar düştü. Aynı şekilde Afyonkarahisar’da da 27 milyon civarında olan tavuk varlığı şu an, 16 milyon 800 bine kadar düştü. Türkiye’deki mevcut tavuk sayısı yüzde 35 oranında düştü. Tavuğu besleyemeyen üretici çareyi kestirmekte buluyor. Böyle devam ederse yılbaşından itibaren hayvansal üretimlerde ciddi sıkıntı yaşanacak.

HAMMADDE SIKINTISI YAŞANIYOR

Yumurta üreticisinin aylardır zarar ettiğini belirten Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu, hammadde sıkıntısı çektiklerini söyledi. Saraçoğlu, "420-430 dolar olan soya küspesi Çin’in Hindistan’ın büyük alıcı olmasıyla 520-525 dolara kadar çıktı. Tavuklarımızı doyurmakta büyük sıkıntı yaşıyoruz. Mısır, arpa, buğday Türkiye’de üretiliyor, ama yem katkı maddeleri, koruyucu ilaçlar, vitamin katkılıları euro veya dolar üzerinden ithal ediliyor. Türkiye genelinde hayvanların yüzde 35’e yakını kesime gönderildi. Böyle giderse yeni yıldan itibaren hayvansal üretimlerde ciddi sıkıntı yaşanacak” dedi. Saraçoğlu, yumurta fiyatlarındaki artış için ise fiyatların yükselmeye devam edeceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

3-4.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum