Esnaf yardım kolisine muhtaç hale düştü!

Esnaf yardım kolisine muhtaç hale düştü!

Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, “Esnaf, faize bulaştı. Üyelerimiz gırtlağına kadar borçlu. Esnafımıza yardım kolisi arar hale geldik” dedi

Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil ve yönetimi, Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Halid Şen'i ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Şen, Başkan Adil ve yönetimine ziyaret ederek, çalışmalarında başarılar diledi. Başkan Adil, ziyarette üyelerinin büyük bir çıkmazın içinde olduğunu dile getirdi.

ESNAF PARA KAZANMANIN ÖTESİNDE ELİNDEKİNİ DE KAYBETTİ

Pandemi sürecinden ötürü kahveci, büfeci ve kantinci esnafının iş yapamaz hale geldiğini söyleyen Başkan Adil, pandeminin en olumsuz etkilediği esnaf grubunun kendileri olduğunu da dile getirdi. Yaklaşık 9 aylık pandemi süreci içerisinde hijyen setinin dışında üyelerinin devletten en küçük bir destek bile görmediğini aktaran Adil, “İşletmelerimiz aylarca kapalı kaldı. Dükkan kiraları, faturalar birikti. İşçi çıkarmalar yasaklandı. Yanında işçi çalıştıranların elemanlarının maaşını vermesi, sigortasını yatırması gerekti. Para kazanamayan esnaf, tüm bu giderlerden dolayı elindekinden de oldu. Haziran ayından sonra kısa süreliğine yeni normal ile birlikte işletmelerimiz açıldı. O süreçte de doğrusu pek bir iş yapamadık. Vaka sayılarının artmasıyla birlikte yıl sonuna kadar bizlerin faaliyetlerine kısıtlama getirildi. Yeniden ekmek teknelerimizi kapatmak zorunda kaldık. Esnafa bu süreçte omuz verecek, esnafı rahatlatacak bir destek paketi gerçekten şart” şeklinde konuştu.

ESNAF DESTEK GÖRMEDİ ÜYELERİMİZ FAİZE BULAŞTI

“Faize karşı çok hassas olan üyelerimiz vardı. Esnaf, destek göremeyince ne yaptı? Çareyi kredi aramakta buldu, faize bulaştı” diyen Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu yaşına kadar faizle hiç işi olmamış üyelerimizden bile faize girenler oldu. Verilen kredi tutarı da doğrusu sadece günü veya ayı kurtarmaya yönelik oldu. Bugün çay ocağı, büfeci, kahveci, kafe işletmeleri ve kantinci esnafı çok büyük bir bilmezin ve çıkmazın içinde. Okullar açılacak, yüz yüze eğitim başlayacak denildi. Kantinler açıldı, kira ödemeleri mecburi olarak başladı. Şimdi tekrar okullarda yüz yüze eğitime ara verildiği söylendi. Kantinci esnafı da yeni bir yükün altına girdi. Bu gidiş, daha fazla ne kadar böyle sürecek merak ediyoruz. Çok ciddi masraf altına girip kafe açan esnafımız oldu. Kafeler de kısıtlama kapsamı içinde yer alıyor. Şimdi bu kardeşlerimiz masraflarını nasıl ödeyecek? Ulusal marka kafelere bu süreçte hiçbir şey olmadı, olan bizim esnafımıza oldu. Olan küçük esnafa oldu. Ulusal markalar, zararını bir türlü kapatır ama biz ne yapacağız?”

ÜYELERİMİZE YARDIM KOLİSİ ARAR DURUMA DÜŞTÜK

Üyelerinin bugün işletmelerinin giderlerini karşılamanın ötesinde, evinin mutfak ihtiyaçlarını bile gideremeyecek duruma düştüğünü ifade eden Adil, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Gerçekten durum bu. Üyelerimiz, evine ekmek götüremeyecek hale geldi. Onların aylık mutfak ihtiyaçlarının giderilmesi için görüşmeler yapıyoruz. Yardım kolileri temin etmek için mücadele veriyoruz. Esnafımızın düştüğü durum bu. Dükkân kirasından öte evinin kirasını ödeyemeyenler var. İşletme sahiplerinin yanı sıra üyelerimizin yanında çalıştırdıkları elemanların da sorunları var. Onlar da şuan yardıma muhtaç bir duruma düştü. Bu insanların bakmakla yükümlü olduğu aileleri var. Destek bekliyoruz. Üyelerimiz her gün beni arıyor. Bu gidişat ne kadar daha böyle sürecek diyorlar. Üyelerimin hepsi haklı. Sorunların çözümü için görüşmelerimiz oluyor ama hâl bu. Bu sürecin en yıpranan kesimi şüphesiz biz olduk. Farklı sektörlerde hizmet veren esnaflarımızın da durumu kötü ama bizim aylarca işletmelerimiz kapalı kaldı. Borçlandık. Borcu olmayan insanlar bile eksikliklerini kapatmak, zararını gidermek için gırtlağına kadar borçlandı.”

MUSTAFA ÜNÜVAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum