Esnaf Şeb-i Arus'a hazır

Esnaf Şeb-i Arus'a hazır

738. Vuslat Şeb-i Arus Hazreti Mevlana'yı Anma Törenleri öncesi Mevlana Çarşısı esnafı şehre gelecek olan turistler için hazırlıklarını tamamladı.

Esnaf turistlerin alışveriş yaparak döviz bırakması için şehirde gezdirilmesi gerektiğini vurguluyor

07-17 Aralık tarihleri arasında 738. Vuslat Şeb-i Arus Hazreti Mevlana'yı Anma Törenleri yapılıyor. Gerçekleştirilecek olan törenlere Mevlana Çarşısı'ndaki esnaflarda son sürat hazırlıklarını tamamlıyor.  Şeb-i Arus törenleri için yurtiçi ve yurtdışından binlerce turist şehre geliyor. Esnafta turistlerden en iyi şekilde faydalanmak için hazırlanıyor. Törenler öncesi tüm Mevlana Çarşısı esnafından ki esnafta görmek mümkün. Törenler için yapılan hazırlıklar hakkında bilgi veren esnaf, hazırlıkların bir ay öncesinden başladığını belirterek, turistlerin hediye almalarının amaçlandığını söyledi. Mevlana Çarşısı esnaflarında Ali Ortahasırcı, kış döneminde şehre fazla turistin gelmediğini ancak Aralık ayında düzenlenen Şeb-i Arus'un kendileri için çok iyi olduğunu bildirdi.
SEMAZEN BİBLOLARI TURİSTLERİ BEKLİYOR
Ortahasırcı, “Şeb-i Arus öncesi dükkanlarımız da turistlerin alışveriş yapmaları için yeni ürünler getiriyoruz. Turistler Konya'ya geldiklerinde Mevlana ve semazenle ilgili; figür, biblo ve tablo eserler alıyorlar. Bunlar hem küçük hem de fiyat olarak uygun olduğu için fazla rağbet görüyor. Hatta turistler bu biblolardan fazlaca alarak memleketlerindeki arkadaşlarına hediye olarak götürüyor. Biz de turistlerin ilgisine yönelik yeni ve değişik figür hediyelik eşyaları dükkanlarımıza getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
TURİSTLERDEN GEREKTİĞİ GİBİ FAYDALANILAMIYOR
Konya'nın şehre gelen turistlerden fazla yararlanamadığını aktaran Ortahasırcı, “Şehrimize bir yıl içinde yurtiçi ve yurtdışından milyonlarca turist geliyor. Ancak bu turistlerden gerektiği gibi kâr elde edilemiyor. Çünkü turistler şehirde gezdirilmiyor. Mevlana Müzesi'ne getirilip götürülüyor. Özellikle yabancı turistleri çarşımızda görmek neredeyse imkansız gibi. Aslında yabancı turistler gezmeyi çok sever. Turistler tur rehberleri eşliğinde geliyor, tur rehberleri turistlerin şehirde gezmelerini sağlamıyor. Turist şehirde gezmediği için de hedeflenen faydalanma sağlanamıyor. Tur rehberlerinin bu konuda gerekli uyarı yapılmalıdır” diye konuştu.
MÜZENİN KAPISI ESKİ YERİNE ALINMALI
Mevlana Müzesi'nin kapısının ön tarafa alınmasının Mevlana Çarşısı'ndaki esnafın satışlarını olumsuz etkilediğini de dile getiren Ali Artahasırcı, “Mevlana Müzesi önündeki birkaç dükkan için kapı giriş ve çıkışı o tarafa alındı. Bu durumun bizim için çok olumsuz etkisi olduğunu yetkililere bildiriyoruz ancak çözüm üretilmiyor. Bu çarşıda yüzlerce aile ekmek kazanıyor. Bu olumsuz duruma çözüm üretilmesi gerekmektedir. Bizim mağduriyetimizin giderilmesi lazım” dedi.
'TURİSTLER ÇARŞIDA GEZDİRİLEREK DÖVİZ BIRAKMASI SAĞLANMALI'
Şeb-i Arus öncesi beklentilerinin çok olduğunu vurgulayan Mehmet Ali Küçük isimli bir esnaf da, “Şehrimize gelecek olan turistleri için tüm hazırlığımızı tamamladık diyebiliriz. Konya bu tür etkinliklerle adından söz ettiriyor ancak bazı sıkıntılar var bana göre. Mesela Şeb-i Arus törenleri hep aynı formatta yapılıyor. Sosyal aktivite üretme hususunda şehrimiz sorun yaşıyor. Her yıl törende sema gösterisi, bir ses sanatçısının sahne alması ile tamamlanıyor. Törene katılan biri bir daha gelmiyor. Her yıl aynı etkinlikler. Farklı ve yeni aktivitelerle turistlerin her yıl gelmesi sağlanmalıdır. Ve turistlerin şehirde gezdirilerek, turistin şehrimize döviz bırakması sağlanmalıdır” şeklinde konuştu. 

MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.