ESDER Konya Şube Başkanı Latif Işık: Esnafın dağ gibi borcu var

ESDER Konya Şube Başkanı Latif Işık: Esnafın dağ gibi borcu var
Esnafların büyük bir çıkmazda olduğunu dile getiren ESDER Konya Şube Başkanı Latif Işık, “Esnafımızın elinde veresiye defteri ve dağ gibi büyüyen borçlar haricinde hiçbir şey kalmadı” dedi

Esnaf ve sanatkarların çilesi bitmiyor. Borç altında ezilen esnaflar, hükümetten yapılandırma desteği bekliyor. Geliri giderini karşılamayan esnafların bankalara mahkum olması ise ekonomide gelinen noktayı gözler önüne seriyor. Kötü bir yılı geride bırakan esnaflar, önünü görmek, gelecek kaygısı taşımak istemiyor.

3-3-latif-isik.jpg

GECİKME FAİZLERİ ESNAFI OLUMSUZ ETKİLİYOR!

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Konya Şube Başkanı Latif Işık, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının gün yüzüne çıkan en önemli ve belirgin imarelerinden birinin esnaf ve sanatkarların yükümlülüklerini yerine getiremez hale gelmesi olduğunu söyledi. Oluşan ekonomik düzensizliklerle beraber esnafın özellikle son 2 yıldır SSK, BAĞKUR primlerini ve tahakkuk eden vergilerini ödeyemez duruma geldiğini ifade eden Başkan Işık, “Sürekli artan primler ve vergiler sebebiyle zor durumda olan esnafımız yeni yıla gelinmesiyle birlikte devletin alacakları konusunda yapılandırma yoluna gideceğini düşünerek bir beklenti içindeydi. Fakat beklenen adım atılmadı ve yapılandırma konusunda merkezi yönetim tarafından herhangi bir şekilde girişimde bulunulmadı. Bu durum gecikme faizlerinin yüksekliği tarafından bakıldığında esnaf ve sanatkarımız açısından negatif bir durum oluşturuyor” dedi.

ACİLEN YAPILANDIRILMAYA GİDİLMELİ

ESDER Konya Şube Başkanı Latif Işık, vergi borçları nedeniyle e-haciz işlemlerinin uygulanıyor olmasının da işin en acı tarafı olduğunu vurguladı. “Ayrıca uygulamada olan borcu olmayan esnafa yönelik indirimlerden de yararlanamayan esnafımız her geçen gün daha fazla ‘kara kara’ düşünür hale geldi” diyen Işık, “Esnafımızın elinde veresiye defteri ve dağ gibi büyüyen borçlar haricinde hiçbir şey kalmadı. Alacakların devlet tarafından tahsil edilemiyor olması, esnafımız tarafından da ödenemiyor olması her iki taraf içinde büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu bağlamda esnaf ve sanatkârlar olarak acilen bir yapılandırma yoluna gidilmesini hem güncel tahakkuk edecek olan sorumlulukların yerine getirilmesinin hem de günü geçmiş borçların bir arada ödenmesinin zorluğunun da düşünülerek bu düzenlemenin faizlerin silinerek en az 48 ay vadeye bölünmesi şeklinde olmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

ESNAFIN YÜZÜ GÜLERSE HERKESİN YÜZÜ GÜLER

Esnaflar açısından bir diğer sorunun da bir banka aracılığıyla kredi ve kefalet kooperatiflerinden çektikleri kredi borçları olduğunu ifade etti. Geçen yıl büyük bir haksızlıkla TL bazında sabit olan taksitlerine ek faiz konularak taksitleri büyüyen esnaf ve sanatkarların taksitlerini ödeyemez hale geldiğini öne süren Işık, ayrıca şunları kaydetti: “Bu durum hem ipotek verdikleri taşınmazları açısından hem de kefiller açısından büyük bir sorun haline dönüştü. Banka aracılığıyla çekilen krediler için de mutlaka yapılandırma yoluna gidilmeli ekstra bir faiz yükü getirilmeden kredi borçları uzun taksitlere bölünerek esnafımızın önü açılmalı. Hem kredi taksitlerini ödemek için hem de kullandığı kredi kartlarının asgarisini ödemek için tefecilerin kucağına itilen esnaf ve sanatkarlarımız için denizin değil kumun dahi bittiği göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir sorun olarak karşımızda duruyor. Bugün aldığı ham maddeyi yarın aynı parayı alamayan, bugün ürettiğini yarın aynı paraya üretemeyen, bugün sattığını yarın yerine koyamayan esnafımızın memleketin bel kemiği olduğu, esnafımızın yüzünün gülmesi durumunda herkesin yüzünün güleceği unutulmamalı.”

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum