ESAM’dan enflasyon raporu

ESAM’dan enflasyon raporu

Türkiye’nin başlıca sorunlarından olan enflasyona karşı Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nden (ESAM) önemli bir çalışma geldi

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) tarafından ‘Enflasyona İlişkin Gelişmeler ve Öneriler’ isimli bir analiz raporu yayınlandı. ESAM İstanbul Ekonomik Araştırmalar Direktörlüğü’nden Dr. İrfan Ersin ve ekibi tarafından hazırlanan raporda enflasyonun gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bir sorun haline geldiği vurgulandı. Ekonomik araştırma ve istatistikler üzerinden hazırlanan raporun sonuç kısmında ‘Enflasyonla Mücadeleye İlişkin Öneriler’ başlığı altında 10 maddelik tavsiyeye yer verildi. Türkiye’deki sorunlara dikkat çekilen analiz raporunda vatandaşın alım gücünün düşmesinin en büyük sebebi olan enflasyonun altında yatan gerçeklere dikkat çekildi.

TÜRKİYE’NİN VE DÜNYA ÜLKELERİNİN DURUMUNU DEĞERLENDİRDİ

Enflasyonun nedenleri ve enflasyonun sonuçlarının yer verildiği ESAM raporunda konu 6 başlık altında ele alında. ‘Enflasyona İlişkin Gelişmeler ve Öneriler’ raporunda Türkiye’nin enflasyonla mücadelede geldiği noktaya geniş bir yer ayrıldı. Arz-talep dengesizliği ve Türkiye Merkez Bankasının güven kaybettiğine değinilen analiz raporunun sonunda enflasyona karşı 10 maddelik bir tavsiye veren ESAM, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek Türkiye’nin ekonomik krizden nasıl kurtulacağına yer verildi. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler üzerinden yapılan bazı araştırmalara yer veren ESAM, enflasyon, faiz ve reel faiz üzerinden Türkiye’nin ve dünya ülkelerinin durumunu değerlendirdi.

ESAM’DAN ENFLASYONA KARŞI 10 TAVSİYE

‘Enflasyona İlişkin Gelişmeler ve Öneriler’ raporunun sonuç kısmında enflasyonla mücadeleye ilişkin 10 maddelik bir öneriye yer verildi. Türkiye’deki yüksek enflasyonun asıl sebeplerinin tespit edildiği raporun sonuç kısmında üretim ekonomisine geçmenin gerekliliğine vurgu yapıldı. Tavsiyeler arasında orta ve alt gelir grubun yaşadığı sorunlara da dikkat çekilerek toplumun tümünün refah seviyesinin artırılması gerektiğine dikkat çekildi. TL’nin değer kaybına karşı da önerilere yer verilen 10 maddelik tavsiyelerde Türkiye’nin ekonomi politikalarının gözden geçirilmesi gerektiği hatırlatıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.