Engelsiz olmayı başardı

Engelsiz olmayı başardı

Bazı engelliler engellerini yenerek, hayatta engelsiz biri gibi yaşamayı, hayatın zorlukları ile mücadele etmeyi başarabiliyor.

Bilek güreşçisi Ferhat Çıkmaz da engel tanımayarak bilek güreşine başladı ve Konya’nın adını birçok yerde duyurdu

Engelli olmak hiçbir şey yapılamayacağı anlamına gelmiyor. Bunun birçok örneği Türkiye genelinde olduğu gibi Konya’da da karşımıza çıkıyor. Engelli olan Hande Dağ, ‘Yaşama Savaşım’ adlı kitabını yazdı. Bunun gibi daha engelli olduğu halde normal insanlardan daha iyi işler yapan bireyler var. Bunlardan birisi de 35 yaşında bedensel engelli olduğu halde birçok kez Türkiye genelinde ve dünya şampiyonalarında bilek güreşi dalında derece elde etmiş olan Ferhat Çıkmaz. Bilek güreşi sporuna nasıl başladığını bizimle paylaşan Ferhat Çıkmaz, “İlkokul çağlarımda iken, televizyonda Rocky Balboa, Jan Kloyd Vandamme ve diğer usta dövüşçülerin filmlerini izlerdim onlardan baya etkilenirdim, küçükken macera peşinde koşardık. Bu şekilde hayal dünyam beni bilek güreşi ve diğer spor dallarına doğru yöneltti. Ortaokulu bitirdikten sonra Cihanbeyli’den Konya’ya geldik. 2002 yıllarında Mevlana’nın oraya, iftar çadırı kurulurdu. Bu çadırda yapılan iftarlardan sonra çeşitli etkinlikler yapılırdı. Bir gün akşamda orada anons yaptılar, bilek güreşi yapılacak diyerek, bende bilek güreşi yapanları izledim. Hepsi kaslı ve güçlü insanlardı. Ben o zamana kadar böyle bir sporun olduğundan bile haberdar değildim, sadece filmlerde vardı biliyordum. ‘Bunların karşısına çıkabilecek kendisine güvenen var mı?’ diye sordular ben çıktım tabi ama normal olarak orada yenildim. Güreşin sonunda hoca ile görüştüm, o bana o gün için engelli spor dallarının olmadığını söyledi. Benim bu duruma üzüldüğümü görünce beni başka bir yere yönlendirdi. Orada 3–4 ay çalıştım. Hocam beni görmek istedi. 3 ayda 30 kilodan 50 kiloya çıktım ve bu şekildi bu sporun içerisine girmiş bulundum” dedi.  
HAYALİNİ GERÇEKLİŞTİRDİ
Türk Bayrağı’nı gönderlere çıkarmak isteğinin en büyük hayali olduğunu söyleyen Çıkmaz, “Sağlam bilek güreşçileri arasında Türkiye 3’üncülüğüm ve 2’nciliğim var. Bunlardan sonra Bedensel Engelliler Federasyonu kuruldu ve bende oraya katıldım. Bu vesile ile 4 kez Türkiye şampiyonu oldum, sayısını unuttuğum kadar madalya sahibi oldum. Bunun yanında, uluslararası Avrupa şampiyonasına gittim. Toplamda 6 kez bayrağımızı gönderlere çekmeyi başardım. 2009’da gittiğim İtalya’daki maçtan sonra bir rahatsızlık geçirdim ve 2 sene spora ara vermek zorunda kaldım. 2 sene aradan sonra Türkiye şampiyonasında Türkiye 3’üncüsü oldum. Milli Takıma adaydım ama 3’üncü olduğum için kendi masraflarımı kendim karışılamam gerekiyordu. Bu masrafların en büyüğü de kendi bütçem ile Avrupa şampiyonasına gitmek zorunda kalmam idi. Kendi imkanım olmadığından ve sponsor bulamadığım için şampiyonaya gidemedim. Bayrağımızı orada da göndere çektirmek istedim ama başta maddi engeller olmak üzere birçok şey buna engel oldu” diye konuştu.
“ŞAMPİYONLUĞUMUN ÖNÜNÜ KESTİLER”
Hayalini gerçekleştirirken önüne birçok engelin çıktığını söyleyen bilek güreşçisi Ferhat Çıkmaz, “Halterde 4 kez Türkiye şampiyonu oldum. 56 ve 60 kiloda olimpiyatlara gitmem konusunda her zaman önümde engeller oldu. Hiç bilmediğim sebeplerden dolayı Milli Takım kampından atıldım, Milli Takım antrenörü kendi adamını aldı kampa ve bunun neticesinde olimpiyatlarda hiç madalya alamadık. Bayanlar tarafından madalyalar getiriliyor ama erkeklerden madalya zor geliyor. Önümü kesmemiş olsalar idi ben olimpiyat şampiyonu olurdum” diye konuştu. Çıkmaz, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in kendisine iş için söz verdiğini ve bunun neticesinde kendisini Kültürpark içerisinde koruma görevlisi olarak işe aldığını şimdide orada çalıştığını söyledi.
MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.