Engelliler hak peşinde

Engelliler hak peşinde

3 Aralık Dünya Engeliler Günü dolayısı ile Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan, “Bizim engelimizi bir gün değil 365 gün devam ediyor” dedi.

3 Aralık Dünya Engeliler Günü tüm dünyada engelli haklarına dikkat çekildiği, sivil toplum kuruluşlarının etkinlikler düzenlediği farkındalık günü olarak değerlendiriliyor. 

Dünya Engelliler Günü nedeniyle Konya Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan ve Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı gazetemize açıklamalarda bulundu. 

Engelli bireyler için toplumda bir farkındalık oluştuğunu belirten Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, “Türkiye’de son yıllara göre engellilere olan farkındalık biraz daha artmış durumda. Bu farkındalığın artmasında gerek derneğimizin gerek diğer sivil toplum kuruluşlarının yapmış olduğu çalışmaların katkısı oldukça fazla. Bu tarz farkındalık projelerin artırılması gerekiyor” dedi. 

ENGELLİ BİREYLER BİR GÜN DEĞİL HERGÜN HATIRLANMALI 

Engelli vatandaşların yılda bir kez değil her zaman hatırlanması gerektiğini ve toplumun bir parçası olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Mıhçı, “Engelli bireyleri toplumumuzun bir parçası. Engelli bireyler ile her yerde karşılaşabilirsiniz onlara yardımcı olarak onların hayatlarını kolaylaştıracak küçük dokunuşlarda bulunabiliriz. Bu konuda vatandaşlarımızın daha çok duyarlı davranması gerekiyor. Yaşadığımız hayat içerisinde hepimiz hata yapabiliyoruz önemli olana bu hataların farkına vararak tekrar etmemek. Zor durumda olan engelli vatandaşlarımıza ayrılan özel alanların işgali, kaldırımlara park edilen araçlar, belirli yükseklikte olan uyarı levhalarının daha alçak olması, otobüslerde durakların sesli bir şekilde bildirilmesi gerekiyor. Bu şeklide olan hataların düzeltilmesi ve tekrar edilmemesi anlamında vatandaşlara ve yetkilileri uyarılarda bulunuyoruz” diye konuştu.

ENGELLİ BİREYLERİN HAKLARINA DAHA SAYGILI OLMALIYIZ

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan ise, “Bugün özelinde vatandaşlara engelli haklarına daha saygılı olmaları noktasında uyarılarda bulunuyoruz. Bazı vatandaşlarımız engelli parklarına araçlarını park ediyorlar bu tür davranışlarda bulunan vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Görme engelli vatandaşlarımız için kaldırımların önemi çok büyük bu anlamda kaldırımların gereksiz yere işgal edilmemesi gerekiyor kaldırmadan yürümek isteyen vatandaşlarımızın önlerine araçlar bisikletler ve ağaçlar çıkabiliyor insanlar bu noktada daha çok dikkat etmeli. Birde engelli vatandaşlarımızı kullanarak insanlardan para toplayan insanlar var bu tür insanlara itimat edilmemesi gerekiyor işini doğru yapan valilik izni olan derneklere yardım etsinler diğerlerine itimat etmesinler” şeklinde konuştu   

 '365 GÜN SÜREN DERTLERİMİZ YILDA BİR GÜN HATIRLANIYOR'

Engelli vatandaşlar için bu şekilde yılda 1 kez hatırlanmanın hiçbir şey ifade ettiğini belirten Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan, şunları kaydetti: “ Engelli vatandaşlarımız bu zorluklar ile ömür boyu mücadele etmek zorunda. Bu şekilde bir gün hatırlanmak değil engelli bireylerin toplumun bir parçası olduğunu onlar ile birlikte onların haklarına saygı duyarak yaşaması gerektiğini anlamamız gerekiyor. Engelli bireyler için otobüs durakların düzenlenmesi ve gereksiz kaldırım işgalinin engellenmesi gerekiyor. 365 gün süren dertlerimiz yılda bir gün hatırlanıyor. Bunun ile birlikte vatandaşlarımız engelli bireylere olan duyarlılığı artacaktır engellileri aramızda olduğunu ve birlikte yaşadığımız unutmayalım”

ENGELLİ AKÜLÜ ARABA FİYATLARI ARTTI 

Engelli araçların fiyatlarının son zamanlarda çok arttığını belirten Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, son zamanlarda engelli araçların fiyatlarının aşırı arttığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Engellilerin ihtiyaçların karşılama noktasında akülü araçlar büyük önemi sahip engelli bir birey akülü arabaya sahip olduğunda bununla çarşı ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Bir engelli vatandaşımıza dernek vasıtası ile kazandırdığımız engelli araç ile çok mutlu olmuş bizleri arayarak ‘çocuğumu da bindirip pazara markete gittim bu beni çok mutlu etti’ diye teşekkür etmişti. Ancak son zamanlarda akülü araçların fiyatları aşırı artmış durumda bugün bir akülü aracın fiyatı 18 bin TL’den başlıyor bazı vatandaşlarımızın bunu karşılaması çok zor bu konuda çeşitli kampanyalar düzenleniyor ancak şu an için biraz daha aratılabilir. Bu noktada engelliler adına vatandaşlardan çeşitli vasıtalara ile engelliler adına para toplayanlara da itimat etmemeleri noktasında uyarıyoruz. Valilik izni olmayan kimseye yardım etmeyin.”    

SAİT ÇELİK 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum