Engelliler arasında da işsizlik artıyor!

Engelliler arasında da işsizlik artıyor!

Kamuya alımda kontenjanın düşük tutulması engelli bireylerin işe girmesini zorlaştırıyor. Engelli bireyler arasında da işsizlik artıyor. Dernek temsilcileri, “Kontenjan yükseltilsin, işsizlerimiz işe yerleştirilsin” çağrısında bulunuyor

Türkiye'de yaklaşık 8 buçuk milyon engelli bulunuyor. 8 buçuk milyon engelli vatandaş, fiziksel engellerine rağmen devletten ve vatandaştan “engelsiz bir yaşam” talep ediyor.Toplumsal hayatın ve gündelik yaşamın bir parçası olan engelliler, vatandaştan pozitif ayrımcılık da beklemiyor. Engelliler sadece erişebilirlik, toplu taşıma, istihdam ve eğitim konusunda iyileştirme bekliyor. Engelli vatandaşlar, “Bize acıma duygusu ile yaklaşmayın, sadece bizim de çeşitli haklarımızın olduğunu bilin” diyor.

ENGELLİ BİREYLER ARASINDA DA İŞSİZLİK ARTIYOR

Görmeyenleri Koruma Derneği Başkanı Veli Özağan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla gazetemize konuştu. Özağan, engelli bireylerin toplumsal yönden yaşadığı sıkıntılardan bahsetti.

4-2-866x800.jpg

Toplu taşımada sesli anons sisteminin faaliyete geçirilmemiş olmasının zorluğunu çektiklerine vurgu yapan Özağan, “Zorlanıyoruz” dedi. Kamudaki engelli kontenjanlarının dolduğunun da altını çizen Özağan, yüzde 4'lük engelli kontenjanının yukarıya çekilmesini talep etti. Özağan, “Engelli bireyler arasında işsizlik artıyor. İş arayan arkadaşlarımız var. Kamudaki yüzde 4'lük kontenjan dolmuş vaziyette. Bu oranın yüzde 5-6'ya yükseltilmesi gerekir” diye konuştu. “Engelli arkadaşlarımızın toplum içerisinde adım attığı her yerin erişilebilir olması gerekir” diyen Başkan Özağan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mesela araçların kaldırım işgali yapmaması gerekir. Toplum içinde engelli bireylerin rahat bir şekilde yaşamını sürdürmesi gerekir. Bizler toplumun bir parçasıyız. Ayrımız gayrımız yok. Kendimizi dışlanmış hissetmememiz gerekir. Ayrıca engelli dernek sayılarında bir artış yaşanıyor. Yeni yeni dernekler kuruluyor. Derneklerin sayıca fazla olması engellilere bir fayda sağlamaz. Tam tersine inanın zararı olur. Bu dernekler arasında farklı niyetlerle kurulmuş olanlar da var. Engelli bireylerin ismi kullanılarak, yardımlar toplanıyor. İnsanların iyi niyeti suistimal ediliyor. Bizim böyle bir yardıma ihtiyacımız yok. Devletimiz ve belediyelerimiz yapması gerekeni zaten yapıyor. İyi niyetle iş yapmaya çalışan dernekler de kötü niyetle çalışanlarla aynı kefeye konuluyor. Biz de mağdur oluyoruz. Hakkımıza giriliyor.”

KAPI KAPI GEZİP YARDIM TOPLAMAYIZ!

Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı ise şunları söyledi: “Engelliler, topluma emanettir. Engelliler, toplumda hak ettiği yere konulsun istiyoruz ama maalesef böyle bir hassasiyeti göremiyoruz. Biz, kendi kendimize yetiyoruz sadece. Oysa biz de bu toplumun bir ferdiyiz. Engelli kardeşlerimizden işsiz olanlar var. Kontenjan yükseltilirse bu sorunumuz da çözülür. Toplu ulaşımda genel anlamıyla bir problem yaşamıyoruz. Bazen şoförlerden kaynaklı birtakım problemler yaşanıyor. Doğrusu ortopedik engelliler olarak toplu ulaşımda bir sıkıntımız yok. Ayrıca dernek sayısı sürekli artıyor. Bunun önüne geçmemiz gerekir. Her önüne gelen dernek kurmamalı. Bu işler, biraz zorlaştırılmalı. Bazı dernekler, farklı niyetlerle kuruluyor. Onların kötü niyetinden biz de zarar görüyoruz. Hepimizin aynı kefeye konulması doğru değil. Engelliler adına kapı kapı dolaşıp, insanların önünü kesip para toplayanlar da var. Biz bu işe sıcak bakmıyoruz. Bunlar kendilerine çalışıyor, engellilere değil. Bizim böyle bir niyetimiz yok. Kapı kapı gezmeyiz. Derneğimize bağış yapmak isteyenler olur, onları da kabul ederiz.”

EMRE ÖZGÜL

4-3-640x800.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.