Engelli istismarına asla itibar etmeyin!

Engelli istismarına asla itibar etmeyin!

Engelliler üzerinden insanların duygularını istismar edip, kazanç sağlayan kişi veya kişiler Konya'da faaliyetlerine yine başladı.

Devletin, derneklerin engellilere maddi ve manevi anlamda destek vermesine rağmen bazı istismarcılar kurdukları merdiven altı derneklerle ve bireysel faaliyetlerle engelliler üzerinden maddi kazanç elde etmeyi sürdürüyor. Dolandırıcılar, kurdukları sahte derneklerle, kapı kapı dolaşarak kırtasiye malzemesi, tiyatro bileti gibi ürünler satarak milyonlarca liralık vurgun yapıyorlar. Yasal olmayan yollardan toplayan bu şahıslar, vatandaşların duygularını sömürürek, engelliler üzerinden haksız kazanç elde ediyor. Engellilere yönelik çıkartılan gazetelerin piyasa değeri 50 kuruş bile etmezken, sahtekarlar bu gazeteleri fahiş fiyatlara satıyor.

KAPI KAPI GEZİP DUYGULARI İSTİSMAR EDİYORLAR

Bazen mahalle mahalle gezerek, evlerin zilini çalan engelli istismarcıları insanları evlerinde bile rahat bırakmıyor. Engelli istismarcısı dernek görevlileri, şehrin en işlek yerlerini seçiyor ve buralarda insanları durdurarak, ellerindeki gazete veya dergileri fahiş fiyatlara satmaya çalışıyor. Özellikle Selçuklu bölgesinde oturan vatandaşların kapısını çalan ve engelliler adına para toplamak isteyen şahıslar, vatandaşın tepkisi ile karşılaştı.

BÜTÜN ENGELLİLERİ DİLENCİ ZANNEDİYORLAR

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan, kapı kapı dolaşarak, engelliler adına para toplama olayını uygun bulmadıklarını belirtti. Vatandaşlar tarafından yapılan yardımların da engellilere ulaşmadığını, parayı toplayanların kendi cebine indiğini söyleyen Özağan, bu olaydan dolayı çoğu vatandaşın engelli bireyleri dilenci sandığını aktardı. Gerekli tedbirleri alarak, bu uygulamanın önüne geçilmesi gerektiğini aktaran Özağan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kanunun içeriğine bakılınca böyle bir şeyin doğru olmadığı anlaşılacaktır. Bu işi yapanlar genelde Türkiye'nin bütün illerini dolaşırlar. Şebeke bunlar. Zaten bu uygulamayı Türkiye genelinde eş zamanlı başlatıyorlar. Dilleri iyi laf yapıyor. İnsanlarımızın merhamet duygusunu harekete geçiriyorlar. İnsanlarımız da bunlara kanıp, yardımda bulunuyor Bu gibi insanlara kesinlikle itibar edilmemesi, yardım falan da yapılmaması gerekir. Dernekler adına yardım toplatılabilmesi için, dernek çalışanlarının sigortalı olması gerekir. Konu ile ilgili şikayet alıyoruz ama bazı dönemlerde bu şikayetler iyice artıyor. Bugünlerde o şikayetler yeniden artmış durumda. Kapı kapı dolaşıp, vatandaşın duygularını sömüren ve adımıza para toplayan insanlara inanmayın. Onların bizle uzaktan yakından alakası yok. Vatandaş da bıkmış durumda. Müzdaribiz, utanıyoruz. Biz de zora giriyoruz.”

4-3-veli-ozagan.jpgGörmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan

ENGELLİLER ÜZERİNDEN PİS ELİNİZİ ÇEKİN

Kapı kapı dolaşıp ve sokakta gazete veya dergi satanların şebeke olduğunu ifade eden Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, bu işle uğraşanların hakkaniyetli bir iş yapmadığına dikkat çekti.

553996.jpgTürkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı

Engel üzerinden istismarın kimseye bir fayda sağlamayacağına vurgu yapan Mıhçı, “İnsanların engeli üzerinden elinizi çekin” uyarısında bulundu. Dernek olarak engelli vatandaşlara her türlü desteği sağlamanın mücadelesini verdiklerini söyleyen Mıhçı, “İhtiyacı olan kim varsa derneğimize gelsin. Biz, her türlü yardımı elimizden geldiğince yapmaya varız. Biz, zaten bu sebeple dernek kurduk. Engelliler üzerinden istismarda bulunan şahıslara, dikkat edilmesini istiyoruz. Halkın duyguları sömürülüyor, üzerimizden rant sağlıyorlar. Kesinlikle itibar edilmemeli. Fırsatçılık yapıyorlar. Bizleri üzüntüye sokuyorlar. Dilenci yerine koyuluyoruz.Biz, hiçbir zaman kesinlikle böyle bir şey yapmadık asla da yapmayız. Merdiven altı dernekler bu iş ile uğraşıyorlar” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum