En görkemli Türk Büyükelçiliği
Türkiye'nin 30 milyon Euro harcayarak 2 yıl içinde inşa ettiği Berlin'deki Türk Büyükelçiliği 'ilk'leri de barındırıyor.
Türkiye, Berlin'deki büyükelçilik binasını inşa etmeden önce, projesi için bir yarışma düzenledi. Yarışmada birinciliği kazanan proje değil, üçüncü tercih edildi. Türkiye'nin dünyadaki en büyük büyükelçilik binası olma özelliğini elinde bulunduran binanın arsası Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1918 yılında satın alındı.
Osmanlı döneminde daha sonra da Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla birlikte Berlin Büyükelçiliği olarak hizmet veren bina İkinci Dünya Savaşı'nda (1944) Berlin'in bombalanmasıyla yerle bir oldu.
Nazi Almanyası'nın İkinci Dünya Savaşı'nı kaybetmesinin ardından Almanya ikiye bölündü. Batı Almanya başkenti Bonn'a taşıdı.
Türk Büyükelçiliği de, Bonn'da hizmet vermeye başladı. Ancak 1989'da iki Almanya'nın birleşmesinin ardından başkent yeniden Berlin oldu. Türkiye Büyükelçiliği 1999'da Berlin'de kiraladığı bir binaya taşındı.
2008 yılında ise, yeni büyükelçilik binası yapılması için kollar sıvandı. İki yıl içinde Alman mimarlar tarafından inşa edilen Berlin Büyükelçiliği, "Modern Türkiye"yi simgeliyor.
Berlin'deki Türk Büyükelçiliği binasının mimarı Thomas Hillig, yarışmada üçüncü olmalarına rağmen, Ankara'nın kendi projelerini tercih ettiğini söyledi. Türk yetkililerin, klasik Osmanlı mimarisinin dışında modern bir "bina"yı tercih ettiğini dile getiren Hillig, yapım aşamasında Türk yetkililerin kendilerine rahat bir çalışma ortamı sağladığını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Berlin'deki Türk Büyükelçiliği binasının açılışını dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile birlikte yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.