Elektrik kesintileri sanayi üretimini zorluyor!

Elektrik kesintileri sanayi üretimini zorluyor!

Doğalgaz ve elektrik krizinde yaşanan yeni gelişme ile birlikte Konya Organize Sanayi Müdürlüğü tarafından yayınlanan açıklamada sanayide enerji kısıtlamasına gideceği duyuruldu

TEİAŞ, Türkiye genelindeki OSB'lere bugün yaptığı bilgilendirmede Ağrı Gürbulak ilçesi doğalgaz boru hattında yaşanan arıza nedeniyle doğalgaz kombine çevrim santrallerine gaz verilemeyeceğinden ötürü elektrik kısıntısı uygulanacağını bildirdi. Yayınlanan enerji kısıtlaması sanayi esnafı için büyük bir tehdide yol açtı. Yayınlanan ilk bilgilendirmede kısıtlamanın Pazartesi, Çarşamba ve Perşembe tam gün olacağı belirtildi. Sanayi esnafından gelen tepkiler üzerine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez kesintinin gün aşırı olacağını kaydetti. Alınan kararla da tüm OSB'lerde sadece aydınlatma ve ısınma amaçlı kullanılabilecek enerji çekimine izin verildi. Belirlenen günlerde belirlenen rakamın üzerinde enerji çeken bölgelerin enerjisi TEDAŞ tarafından kesilecek ve cezai yaptırım uygulanacağı da bildirildi. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, organize sanayi bölgelerinde yaşanan elektrik kesintilerini değerlendirdi. Üretimin ve ihracatın artış ivmesi gösterdiği bir dönemde OSB’lerde yaşanan elektrik kesintilerinin sanayicileri zorlamaya devam ettiğinin altını çizen Kütükcü, OSBÜK olarak konuyu yakından takip ettiklerini, Türkiye’den bazı yetkililerin de İran’a giderek sorunu çözüme kavuşturmaya çalıştıklarını söyledi. 

SANAYİ VE ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

İran’dan Türkiye’ye gelen doğal gazın 10 gün süreyle kesintiye uğraması ile başlayan elektrik kesintilerinin sanayi üretimini olumsuz etkilediğini ifade eden Kütükcü, “İran doğal gazının ülkemize arzında yaşanan kesinti ile birlikte önce sanayicilerimize, BOTAŞ tarafından doğalgaz kullanımı ile ilgili kapasitelerini yüzde 60 ile sınırlandırmaları yönünde bir karar geldi. Organize sanayi bölgeleri olarak bu süreci yönetmeye çalışırken, hemen ardından TEİAŞ organize sanayi bölgelerimize ortalama üç günü bulan elektrik kesintileri yapılacağını bildirdi. Organize sanayi bölgelerimiz şu anda bu süreci yönetmek, sanayicilerimizin üretim kayıplarını minimumda tutmak için olağanüstü gayret gösteriyor. Ancak buna rağmen şunu biliyoruz ki, üretimin ve ihracatın ivmelendiği bir dönemde yaşanan elektrik kesintilerinin ekonomiye ve sanayi üretimine mutlaka olumsuz bir yansıması olacak” şeklinde konuştu. Kütükcü ayrıca, OSBÜK olarak konuyu çok yakından takip ettiklerini ve şu anda Türkiye’den yetkililerin İran gazında yaşanan arz sıkıntısı çözmek için İran’da olduklarını ifade ederek, “Temennimiz, hasar büyümeden, üretimin daha fazla kesintiye uğramadan bu problemin çözülmesi yönünde” ifadelerine yer verdi.

14-3.jpg

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ OLMAZSA KEPENK KAPATIRIZ

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ARS Park A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan, yaşanacak durumun çalışmalarını ciddi manada sekteye uğratacağını kaydetti. Ahmet Arslan, “Mevcut enerjinin sadece yüzde 5’i evlerde kullanılır. Geri kalanı sanayilerde kullanılır. Yaşanacak bir kısıtlama doğrudan biz sanayicileri olumsuz etkileyecek. Bu uygulama üretimimiz açısından büyük bir tehlike. Elektrik olmazsa biz kepenk kapatırız. Yaptığımız tüm faaliyetler durur. Bu kaybı jeneratörlerle de çözmek mümkün değil. Jeneratörle üretim yapmak imkânsız. Yalnızca küçük ihtiyaçlar karşılanabilir jeneratörle. Ki bu bir çözüm de değil. Böyle bir yöntem üretim maliyetinin çok üzerinde bir maliyet doğurur. Bu kısıtlama üretimimizde büyük bir aksaklık meydana getirecek’’ ifadelerine yer verdi.

BÖYLE BİR DURUM İLK KEZ BAŞIMIZA GELİYOR

Bugüne kadar böyle bir durumla ilk kez karşılaştıklarını kaydeden Ahmet Arslan, sözlerine şu şekilde devam etti: “20 yıla yakındır sanayi alanında faaliyet gösteriyorum. İlk kez böyle bir durumla karşılaştık. Bu olayın esas nedeni hükümetin dış politikadaki başarısızlığı olsa gerek. Yaşanan bu hadisenin bakımla bir alakası yok. İran’ın bir yaptırımı olarak bu kısıtlama başımıza geldi. Yaşanan bu olumsuz mesele aslında devleti yönetenlerin herhangi bir B planı olmadığını da gözler önüne seriyor. Yaşayacağımız bu kısıtlama ülkenin ihracatına da olumsuz etkide bulunacak. Tek gün sürecek bir kısıtlama maddi kayıplarla önlenebilir belki ama arkası geldiği takdirde hiçbir sanayici yaşanan bu durumun üstesinden gelemez. Devleti yönetenler kontrolü çoktan kaybetti. Liyakat her alanda ihtiyaç hissettiriyor.’’

14-4.jpeg

ORGANİZE SANAYİ MÜDÜRLÜĞÜNDEN YAPILAN AÇIKLAMA ŞU ŞEKİLDE:

Müteşebbis Heyetimizin sorumluluğunda yapım ve hizmet çalışmalar devam etmekte olan Bölgemizde enerji tedariki ile ilgili olarak; 21.01.2022 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Ağrı giriş noktasından sağlanan doğalgazın, İran tarafındaki doğalgaz iletim hattında meydana gelen bir arıza nedeniyle Elektrik ve doğalgaz sistem dengesinin korunması amacıyla yüksek tüketimi olan sanayi tesisleri ve elektrik santralleri ile sınırlı olmak ve kesinti planlan önceden bildirilmek suretiyle, doğalgaz ve buna bağlı olarak da elektrik tüketiminde kısıtlamalar yapılacağı ilan edilmiş idi.

Söz konusu açıklamaya istinaden 21.01.2022 tarihinde saat 20.30'da TEİAŞ Orta Anadolu Yük Tevzi Müdürlüğünce, Bölge Müdürlüğümüz telefon ile aranarak 24.01.2022 Pazartesi 26.01.2022 Çarşamba ve 27.01.2022 Perşembe günleri olmak üzere toplam 3 gün kısıtlama uygulanacağı belirtilmiş, TEAŞ tarafından enerji kapasitemizin yüzde 20'sini geçmeyecek şekilde planlama yapılması istenmiştir. Müdürlüğümüzce TEİAŞ tarafından verilen kapasite baz alınarak katılımcılarımızın, kısıtlamadan asgari düzeyde etkilenmeleri için, 2 gün kısıtlama uygulanmasına, bir günde standart çalışma kapasitesinin azami yüzde 50'si ile çalışabileceği belirlenmiştir.

TEİAS tarafından belirtilen talimatlar doğrultusunda aşağıda detayları belirtilen gün ve saatler arasında zorunlu olarak enerji kısıtlaması uygulanacaktır. Kısıtlama kapsamında üretim yapılamayacak olup, sadece ağır seyreden kış şartlarına bağlı olumsuzluklardan etkilenmemek amacıyla ısınma ve aydınlatma gibi asgari ihtiyaçlar için elektrik kullanımına izin verilebilecektir. Yüzde 50 kapasite ile aşağıdaki tabloda belirtilen bir gün çalışılabilecek olup, Ani yük çekişlerinin yapılmaması ve yüzde 50 kapasitenin üzerine çıkılmaması çok büyük önem arz etmektedir.

Katılımcılarımızın aşağıda belirtilen kısıtlama günleri ve yüzde 50 kapasite ile çalışma günü için planlamalarını yaparak gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Aksi takdirde TEİAŞ tarafından belirlenen gücün üzerine çıkılması durumunda, Bölgemizin tamamına elektrik kesintisi uygulanacağını belirtmişlerdir. Hizmetlerimizin ve faaliyetlerimizin aksamaması adına tüm katılımcılarımızın kısıtlama uygulaması ile ilgili gerekli hassasiyeti göstermesi gerekmektedir. İş birliğiniz ve destekleriniz için şimdiden teşekkür eder gereğini ve bilgilerinize rica ederiz. 

EYYÜB KARAKUZU

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.