Elazığ ve Konya'nın kardeşlik ruhu güçlü

Elazığ ve Konya'nın kardeşlik ruhu güçlü

Anadolu Selçuklu Devletine uzun süre başkentlik yapmış, medeniyetler beşiği Konya ile doğunun kalesi olarak nitelendirilen Elazığ arasında güçlü bir kültürel bağ bulunuyor.

Anadolu Selçuklu Devletine uzun süre başkentlik yapmış, medeniyetler beşiği Konya ile doğunun kalesi olarak nitelendirilen Elazığ arasında güçlü bir kültürel bağ bulunuyor. Konya'da 3 binden fazla Elazığlı yaşarken; iki şehrin insanları kardeşlik ruhunu fazlasıyla yansıtıyor.

Doğu Anadoluda tarihi Harput Kalesinin bulundugu tepenin eteğinde kurulmuş bir şehir olan Elazığ ile farklı kültürlerin buluşma noktası olan Konya arasında benzerlikler bulunuyor. Her iki şehrin kültürü de birbirine benziyor. Konya'da yaşayan Elazığlılar kendi kültürünü Konyalılara, Konyalılar da kendi kültürlerini Elazığlılara anlatıyor.

adsiz-003.jpg

KONYA'DA YAŞAMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ

Konya ve Elazığ'ın kardeş iki şehir olduğuna dikkat çeken Konya Elazığlılar Derneği Başkanı Dr. Gökhan Darılmaz, “Bir Elazığlı olarak Konya’da yaşamaktan mutluluk duyuyorum” dedi. “Konya’da Elazığlılar olarak kültürümüzü yaşatmanın, hemşehrilerimize yardımcı olmanın gayretini veriyoruz. Konya'da 3 binden fazla Elazığlı yaşıyor” diyen Darılmaz, “Çok kıymetli isimler, derneğimiz için 1997 yılından bu yana çeşitli çalışmalar yürüttü. Dernek olarak bundan önce kültürümüzü yansıtan ve tanıtan birçok programa Konya’da imza atıldı. Yeni yönetim olarak elimizden geldiğince bu programların benzerlerini ve daha fazlasını yapmanın gayreti içinde olacağız. Konya’da kültürümüzü yaşatırken, bir yandan da şehrimizin geleneklerini, göreneklerini, lezzetlerini ve farklılıklarını Konyalı kardeşlerimize tanıtıyoruz. Dernek olarak Konya ile Elazığ arasında köprü olmaya devam edeceğiz. Amacımız Konya’da yaşayan her bir Elazığlı’ya ulaşabilmek. Amacımız derneğimizin üye sayısını artırabilmek. Bir diğer amacımız da 2 yıllık görev süremiz içinde derneğimize kalıcı bir yer temin edebilmek. Konya Elazığlılar Derneği, Konya’daki hemşehri dernekleri arasında en köklü dernektir. Tüm hemşehrilerimizi ve Konyalı kardeşlerimizi derneğimize bekliyoruz” şeklinde konuştu.

adsiz-004.jpg

HER AYIN 23'ÜNDE ETKİNLİK YAPIYORUZ

Pandemi sürecinin ve kış şartlarının zaman zaman etkinliklerini sekteye uğrattığını dile getiren Darılmaz, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Elazığ'ın plakası 23. Biz de her ayın 23'ünde etkinlik yapmaya gayret ediyoruz. Pandemi süreci ve hava şartları zaman zaman bizleri zorlasa da göreve geldikten sonraki süreçte birkaç çalışmaya imza attık. Hemşehrilerimizle patila (bazlama) şenliği yaptık. 35 çeşit yemeğimizi Konya'mıza tanıttık. Etkinliklerimize hemşehrilerimizin yanı sıra, çok sayıda Konyalı da katıldı. Her bir Elazığlı şehrimize ait bir yemek yaptı. Dernek binamızda yapılan yemeklerimizi tanıttık. Konya’da yaşayan Elazığlılar olarak bir araya gelmeye, kaynaşmaya ve memleket hasretini gidermeye devam ediyoruz Ekim Ayı’nın 23’ünde de Elazığımızın zengin mutfak kültürünü yansıtan yaklaşık 35 yemek çeşidimizi Konyalı kardeşlerimize tanıttık ve tattırdık. Elazığ mutfağı, çeşitliliği bakımından Türkiye’nin en zengin mutfaklarından birisidir. 150 ile 185 çeşit yemeğimizin olduğu bilinir. Biz, bu zengin yemek çeşitliliğinden sadece 35’ini bugün tanıtma imkanı bulduk. Elazığlı kadınlarımızın her biri bir yöresel yemek yaparak, derneğimize getirdi. Bu yemekler, davetlilere ikram edildi. Yemeklerimiz, davetlilerimiz tarafından da tam not aldı. Bizleri yalnız bırakmayan bütün Elazığlı ve Konyalı kardeşimize teşekkür ediyoruz. 1997 yılından bu yana Konya’da hemşehrilerine kültürünü yaşatma fırsatı sunan derneğimiz, bundan sonra da etkinliklerine hız kesmeden devam edecek.”

adsiz-005.jpg

150-200 ÇEŞİT YEMEĞİMİZ VAR

Elazığ'ın yemek kültüründen de bahseden Başkan Dr. Gökhan Darılmaz, “Geleneksel Elazığ mutfak kültürü, Türk mutfak kültürünün izlerini taşır. Elazığ mutfağında; tarihi Oğuzlara kadar uzanan tutmaç, umaç aşı, anamaşı, kara kavurma gibi yemekler günümüzde halen varlığını sürdürmektedir.

İklime, coğrafi özelliklerine ve yörede yetişen ürün çeşitliliğine göre şekillenen yemeklerin bir çoğu yalnızca Elazığ’a özgüdür. Elazığ mutfağı, 150 - 200 yemek çeşidine sahip olan, zengin ve köklü bir Anadolu mutfağıdır” şeklinde konuştu.

ELAZIĞ DEPREMİNDE KONYALILAR SEFERBER OLDU

Konya ve Elazığ arasında sıkı bir kültürel bağın olduğunu ifade eden Konya Elazığlılar Derneği Başkanı Dr. Gökhan Darılmaz, her iki şehrin insanlarının değerlerine, kültürüne, örfüne sımsıkı sahip çıktığını, gerek Konya'nın gerekse de Elazığ'ın her fırsatta devletinin ve milletinin yanında olduğunu kaydetti. Elazığ depreminde Konya'da kurumların, kuruluşların ve halkın seferber olduğunu da hatırlatan Darılmaz, “Konya, o süreçte Elazığ için seferber oldu. Yaraların sarılması adına herkes el birliğiyle bir şeyler yapmanın gayretini verdi. Komşularımız, Konya'daki dostlarımız arayarak üzüntümüze ortak oldu. O gün Konya'nın bizler için ne kadar özel bir şehir olduğunu bir kez daha anladık. Biz Konya'yı, Konyalı kardeşlerimiz de bizleri çok seviyor. Bu bağı daha da güçlendirmek için elimizden geleni fazlasıyla yapacağız” dedi.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum