Ekmek satışları yüzde 50 düştü!

Ekmek satışları yüzde 50 düştü!

Fırıncıların satışı, yüzde 50 düştü. Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, “Esnafımız zaten zordaydı. Sabredeceğiz fakat bu gidişat uzun sürerse, fırıncıları daha zorlu günler bekler” dedi

Türkiye'de 108 vatandaşın hayatını kaybetmesine sebebiyet veren Koronavirüs dolayısıyla insanların tüketim tercihleri değişti. Çoğu vatandaş, temel tüketim ürünleri arasında yer alan ekmeği, evinde yapmaya başladı. Yine çoğu esnaf gibi fırıncı esnafı da bu gelişmelerden dolayı iş kaybı yaşadı. Konya'da ekmek satışları yüzde 50 düştü. Ekonomik dalgalanmadan dolayı yaklaşık bir buçuk yıldır çok zorlu günlerden geçen fırıncı esnafını şimdi daha zorlu günler bekliyor.

YAPIM AŞAMASINDAN DAĞITIMA KADAR HASSASİYET

Konya Fırıncılar, Pideciler, Simitçiler, Kadayıfçılar ve Yufkacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Vedat Honça, Konya merkez başta olmak üzere, ilçelerdeki tüm fırınların dezenfekte edildiğini dile getirdi. Ekmeğin 200 derecenin üzerinde piştiği için herhangi bir virüs tehditi bulundurmayacağını ifade eden Başkan Honça, “Bizler yine de tüm esnafımızı olabildiğince her fırsatta bilgilendiriyoruz. Tüm üyelerimize ekmeğin yapım aşamasından, dağıtım aşamasına kadar her an hijyenin elden bırakılmaması gerektiğini söylüyoruz. Sağlık çalışanlarımız bu süreçte ne kadar hassas ise fırıncı esnafımız da aynı oranda hassastır. Sonuç itibari ile biz de gıda işi yapıyoruz. Yaptığımız ekmekleri büyüklerimiz, arkadaşlarımız, dostlarımız, yakınlarımız, kardeşlerimiz ve çocuklarımız yiyecek. Esnafımız sorumluluğunun farkında” dedi.

ESNAF BÜYÜK BİR ÇIKMAZA GİREBİLİR

Koronavirüs dolayısıyla ekmek satışının yüzde 50 oranında düştüğünü aktaran Vedat Honça, daha sonra şunları kaydetti: “İş kaybımız, yüzde 50'yi buldu. Bu dönem için vatandaşımızın büyük kısmı ekmeğini evde yapmayı tercih ediyor. Esnafımız zaten sıkıntılı günlerden geçiyordu. Şuan için de fırıncı esnafı büyük sıkıntılar yaşıyor. Bundan önce sabrettiğimiz gibi yine bu süreçte de sabredeceğiz. Gidişat uzun süre bu şekilde olursa esnafımızın daha büyük bir çıkmaza gireceği de bilinmeli. Esnaf için önlem paketi açıklandı. Bankaya giden esnafımızın çeşitli zorluklar ile karşılaştığını duyuyoruz. Bankalar, esnaftan teminat istiyor. Bu durum da esnafımızı zora sokuyor. Açıklanan pakette esnafı destekleyici maddeler var ama bunun bankalar nezdinde bir karşılığı yok. Bankaların aradan çıkması gerekir. Desteklerin direkt verilmesi gerekir. Bu dönemde esnafın devletimize, devletimizin de esnafına her zamankinden daha fazla güvenmesi gerekir.”

UN VE MAYA FİYATLARINDA AFAKİ ARTIŞ VAR!

“Un fiyatları yükseldi. 2020 yılının başında 90-95 TL'ye aldığımız unun çuval fiyatı bugün itibari ile 120 TL'ye dayandı” diyen Başkan Honça, şu ifadelerle konuşmasını sonlandırdı: “Elimizde tüm Türkiye'ye 2 yıl yetecek kadar buğday var. Fiyatların neden bu kadar arttığını anlayamıyoruz. Fiyatlarda zaten Koronavirüs öncesinde de bir artış vardı. Maya fiyatları yüzde 200 oranında arttı. 30-35 TL'ye alınan maya, 90-95 TL'ye çıktı. Ürünlerde afaki artışlar var. Zaten sıkıntı içindeydi fırıncı esnafı. Fiyat artışları, iş kaybı yaşayan esnafımızı ekstra zora sokuyor. Sıkıntılarımız var. Para kazanamıyoruz şuan. Bugün için kazançtan ziyade önemli olan sağlıktır. Bu sıkıntılı gidişata da bir çözüm üretilmeli. Üyelerimizin sabretmesi gerekiyor. Bu süreçte fırıncı esnafımız kimseyi de işten çıkarmadı. Kendi sağlığı ve yakınlarının sağlığı için izin isteyenler oldu. Bu kardeşlerimize de izin verildi. Önümüzdeki günlerde her gidişat göz önünde bulundurularak 2 vardiya şeklinde çalışacağız. Çalışanlarımızı da dinlendirmemiz gerekir. Yarının bize ne getireceğini bilmiyoruz. Bizim sektörde çalışan işçilerin hepsi de kalifiyeli işçilerdir. El birliği ile bu kötü günleri de atlatacağımızı düşünüyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

4-4-(3)_880x440.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum