Ekmeğin fiyatı 3 lirayı bulabilir

Ekmeğin fiyatı 3 lirayı bulabilir

Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, “2021 Ekim'de ekmek fiyatını 200 gram 1.75 TL güncellediğimizde un fiyatları 160 ile 170 TL arasındaydı Bugün unun fiyatı 300 TL artan girdi maliyetleri karşısında ekmeğin fiyatı 3 lirayı bulabilir” dedi

Temel tüketim gıdası içinde yer alan ekmeğe yakın zamanda zam yapılmıştı. Ancak artan girdi maliyetleri ve yaşanan kuraklıktan dolayı ekmeğin yeniden zamlanması bekleniyor. İklim değişikliği ve kuraklığın tarıma etkisi her geçen gün biraz daha hissediliyor. Hammaddelere yapılan zamların etkisiyle ekmekte de fiyat artışına gidilecek. Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, “Bugün un fiyatları 285,00 TL ile 310,00 TL arasında değişiyor. Fırıncı esnafı bu şartlar altında un alamaz ve bulamaz hale geldi.  Şayet serbest ekonomi şartları varsa zaman geçirmeden tekrar ekmeğin fiyatını güncellemek  gerekmektedir” şeklinde konuştu

GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI FIRINCILAR ZOR DURUMDA 

Artan girdi maliyetleri karşısında esnafın zorlandığını belirten Honça, “Pandemi nedeniyle 18 ay boyunca esnafımız ciddi derecede sıkıntıya uğradı. Hem girdilerin yüksek olması hem de düşük kapasite nedeniyle maliyetler maalesef yüksek seviyelere ilerledi. Bununla beraber yaşanan kuraklık ve iklim değişikliği sonrasında buğday hasadında ciddi bir düşüş yaşandı. Buğdayın az olması doğrudan un fiyatlarına yansıdı yani fırıncıları bizleri etkiledi. Bugün bir unun çuvalı 285 ila 310 TL arasında değişiyor. Bir koli maya 40 lirayken, bugün itibarıyla 110 lira Buna ek olarak doğal fiyatlarında da ciddi artışlar yaşandı aynı şekilde elektriğe gelen zamlar da eklenince fırıncıların maliyeti arttı bu şartlar altında üretim yapmaya çalışan fırıncı kardeşlerimizde zor durumda kaldı. Un fiyatları neredeyse üç günde bir artıyor. Bu şartlar altında fiyat güncellemesi yapmak zorunda kalabiliriz” dedi. 

“KONYA HER ZAMAN EN UYGUN FİYATA EKMEK SATAN İLER ARSINDA YER ALDI”

Vatandaşlara her zaman uygun fiyata ekmek satmaya çalıştıklarının belirten Honça, sözlerine şöyle devam etti: “Konya olarak her zaman vatandaşlarımıza en uygun fiyata ekmek satan illerin başında geliyoruz.  Konya Fırıncılar, Pideciler, Simitçiler, Kadayıfçılar ve Yufkacılar Odası olarak her zaman vatandaşımızın cebini düşünerek hareket etmeye çalışıyoruz. Üretilen ekmeklerin kalitesinden fiyatına varana kadar her zaman vatandaşlarımıza en uygun ve en güzel hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Bizim temel ham maddemiz olan un fiyatı 5 yıl içinde yüzde 270 zamlandı. Bunun sebebi biz esnaflar değiliz ama vatandaşlarımız bizlere kızıyor. Ekmek ve benzeri ürünlerde fiyat ayarlaması yapıldığı zaman vatandaşlarımız bizlere kızıyor bizde vatandaşların daha uygun fiyata ekmek yemeleri için yoğun çaba sarf ediyoruz ancak girdi maliyetlerinde ki artış ortada devletimizin bu yaşana fiyat artışları ile ilgili çalışması yapması gerekmektedir.”

 

 

EKMEK İSRAFININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Konya’nın çok ekmek tüketen bir il olduğunu belirten Honça, daha sonra sözlerini şöyle tamamladı: “Ekmeğin değerinin altında ekmek satmakta kalitesizliğe yöneltir. Ekmek ne zaman değerini bulursa israfta önlenmiş olacak. İsrafı önleme açısından kalite çok önemli. Kalitede eksiklik, gramajda düşüklük varsa bunları sorun haline getirmemiz gerekiyor. Soğuk ekmeğin bayat olarak nitelendirilmesi de israfı arttırıyor. Herkes güvendiği yerlerden ekmeğin fiyatına bakmadan  kaliteli ekmek tercih etmeli. Günün yemek menüsüne göre herkes yiyeceği kadar ekmek almalı. Ekmek kısa zamanda kullanılacaksa buzdolabında, kullanılmayacaksa  derin dondurucu  muhafaza edilmelidir. Toplu tüketim yerlerinde özellikle otellerde daha fazla ekmeğin  israf olduğu görülmektedir. Artık israfın boyutları maalesef çok arttı Yemekhanelerde ekmekler ince dilimler halinde sunulmalı, fırınlarda ihtiyaçtan fazla ekmek üretimi engellenmeli.”

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum