Eğitimciler ‘şiddeti  önleme yasası’ istiyor

Eğitimciler ‘şiddeti önleme yasası’ istiyor

İstanbul’da eski bir öğrencisi tarafından tabanca ile öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için Konya’da bulunan eğitim sendikaları basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamalarda, şiddete karşı önlemler alınması istendi

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen), Memur Sendikası Konfederasyonu (Memur-Sen), Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim-Sen), Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Hürriyetçi Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası (Hürriyetçi Eğitim Sen) Konya şubeleri, eğitimde şiddet olaylarının son bulması için Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamalarını, Memur-Sen Konya İl Temsilcisi, Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, Türk Eğitim-Sen Konya 1 No’lu Şube Başkanı Ali Köç, Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul gerçekleştirdi.

BU KONUDA ÇOK GEÇ KALINDI!

Eğitim çalışanlarına yönelik giderek artan şiddet olaylarını protesto etmek amacı ve şiddeti önleyecek, failleri cezalandıracak, mağdurlara hukuki koruma sağlayacak bir yasal düzenlemenin yapılması talebiyle bir araya geldiklerinin altını çizen Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, son olarak İstanbul Eyüpsultan’da eski bir öğrencinin okul müdürü İbrahim Oktugan’a silahla saldırıda bulunduğunu, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan okul müdürünün kurtarılamayarak vefat ettiğini ifade etti. Karlıer, “Kanayan bir yara hâline gelen şiddet olaylarına dikkat çekiyor, tedbir alınması için yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Çağrımızı yıllardır yapıyoruz. Sesimize kulak verilseydi, gereken önlemler zamanında alınmış olsaydı belki de bugün başka şeyler konuşurduk. Ancak ne yazık ki birçok konuda olduğu gibi bu konuda da geç kalınmıştır. Genel Başkanımız Sayın Ali Yalçın, Millî Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin’in daveti üzerine bakanlıkta bir görüşme gerçekleştirmiş, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapılmıştır. Sayın bakanın davetini ve eğitimcilere şiddeti önlemek üzere yapılacağı ifade edilen çalışmaları önemli ve kıymetli buluyoruz. Ankara’da TBMM önünde yaptığımız çağrıyı bugün burada bizler de yapıyoruz: Ölümle sonuçlanmaya başlayan saldırıların son bulması için gereken adımlar ivedilikle atılmalı; eğitimcilere yönelik şiddeti önleme yasası artık çıkarılmalıdır. Öğretmen, memur, hizmetli, şef, şube müdürü demeden tüm eğitim çalışanlarına, kamu görevlilerine yönelen şiddeti bir defa daha lanetliyoruz” diye konuştu.

EĞİTİMDE ŞİDDET YASASI ÇIKARILMALI

Türk Eğitim-Sen Konya 1 No’lu Şube Başkanı Ali Köç, okullarda öğretmenlere şiddet ve benzeri mobbinglerin uygulandığını belirterek, “Disiplin yönetmeliklerinin yetersizliği, eğitimcilerin itibarını zedeleyen ve sadece adı değişen öğretmeni şikâyet hatları, öğretmenlik mesleğinin mülakat, torpilli yönetici görevlendirmeleri, rotasyon, performans, şeffaf olmayan ödül ve ceza gibi uygulamalarla rencide edilmesi, hem ekonomik ve sosyal hem de özlük haklarının gasp edilmesi, eğitimcilerimizi tahkir eden yayın, tutum ve açıklamalar, ‘eti senin kemiği benim’ şeklindeki güven ve teslimiyet anlayışının çok gerilerde kalması tüm bu şiddet olaylarına zemin hazırlamaktadır. Özel eğitim kurumlarında çalışan eğitim çalışanlarının da görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılması, cezaların artırılması ve şikâyete bağlı kalmaksızın fail hakkında kamu davası açılmasını talep ettik. Bu noktada tüm siyasi partilerimiz birlik içinde olarak bu teklife destek vermesi ve teklifimizin yasalaşması en büyük beklentimizdir. Eğitimde Şiddet Yasası çıkarılmasının yanı sıra Meclis Araştırma Komisyonu kurulması, Türk Ceza Kanunu'nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin ayrı bir suç tipi olarak düzenlenmesi de Türk Eğitim-Sen'in öncelikli taleplerindendir” dedi. CİMER EĞİTİMCİLERE KARŞI SOPA OLARAK KULLANILIYOR

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimde yaşanan olumsuzluklara karşı çözüm üretmesi gerektiğini dile getirerek, “Millî Eğitim Bakanlığı ve siyasi iktidarın eğitim emekçilerine yönelik söylem ve yaklaşımları ile Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerinden emeğimizin değersizleştirildiği, mesleğimizin itibarsızlaştırdığı koşullarda, savaşlarda bile hedef alınmayan eğitim emekçileri okullarda şiddetin hedefi olmaya devam etmektedir. Önceki gün ömrünün büyük bölümünü eğitime ve öğrencilerine adamış olan bir meslektaşımızı hayattan ve öğrencilerinden koparan ne basit bir öfke krizi ne failin öğrenci oluşu ne de failin uyruğu ile ilgilidir. Bugüne kadar eğitimden sorumlu olanların yaptıkları açıklamalarda eğitimde yaşanan olumsuzlukların sorumlusu olarak öğretmenleri göstermesi, CİMER uygulamasının bizlere karşı bir sopaya dönüştürülmesi, MEB’in eğitimde yaşanan sorunlara çözüm üretmek yerine öğretmenleri ve idarecileri veli/öğrenci karşısında tek muhatap olarak bırakması, bugün yaşananlara zemin oluşturmuştur” ifadelerini kullandı.

ALİ GÖZEN

Kaynak:ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum