Duygusal sağlık ihmal edilmemeli

Duygusal sağlık ihmal edilmemeli

KARÇEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Yalçın, Ara tatil döneminde çocuklara ders çalışmaları için baskı yapmayalım. Mutlaka orijinal bir oyun şart değil. Duygusal sağlık her şeyden önemli” dedi

Pandemi nedeniyle eğitim evde online derslerle sürdü ve yılın ilk ara tatili başladı. Üç hafta süreyle ara tatilde çocuklar yine evde olacaklar, Ara tatil döneminin nitelikli ve verimli geçmesi için Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı ve Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARÇEM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Yalçın, anne babalara ve çocuklara bazı hatırlatmalarda bulundu.

Ara tatildeki süreyi nitelikli ve keyifli geçirme konusunda KTO Karatay Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı ve Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARÇEM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Yalçın anne babalara ve çocuklara yönelik önemli tavsiyelerde bulundu.

ÇOCUĞUN DUYGUSAL SAĞLIĞI HER ŞEYDEN ÖNEMLİ

Bu özel dönemde herkesin önceliğinin duygusal sağlığın korunması olduğunun altını çizen Yalçın; “Özel bir dönemden geçiyoruz. Önceliğimiz çocuğu bilişsel olarak güçlendirmek değil, çocuğun duygusal sağlığının korunması olmalıdır. Duygusal sağlık, şu anda her şeyden daha önemlidir. Eğer çocuk, pandemi sürecini umutlu bir şekilde ve ilgi duyduğu uğraşlar vasıtasıyla duygusal olarak sağlam biçimde atlatırsa, zaten bir süre sonra akademik bilgileri öğrenecektir. Önceliğimiz, beden ve ruh sağlığımızı koruyabilmektir. Çocuklar okula gidemedikleri için sosyal gelişimleri geriledi fakat endişe edilmemelidir çünkü sosyal davranışları zamanla öğrenecekler. Öncelikle çocuğun duygusal sağlığını koruyalım ve bu özel dönemi sağlıklı şekilde atlatalım” dedi. Çocuklara evde enerjilerini atabilecekleri alanlar açmanın ve hareket etme imkânlarını geliştirmenin önemini vurgulayan Yalçın, “Ara tatil döneminde çocuklara ders çalışmaları için baskı yapmayalım. Mutlaka orijinal bir oyun şart değil. Zıplasınlar, takla atsınlar, yastık savaşı yapsınlar, koltuk-masa-sandalye-minder gibi eşyalarla parkurlar yapıp hareket etsinler, güreşsinler. Ev içinde çocukların tüm gelişim alanlarını destekleyen en yararlı yer, mutfaktır. Mutfak ortamı çocuğun bilişsel, sosyal, duyusal ve tüm gelişim alanları için bir hazinedir. Birlikte sağlıklı yiyecekler yaparken sohbet edelim, her alandaki düşüncelerini dinleyelim, çocuk bize duygularını anlatsın. Dışarı çıkarken sakin saatleri tercih edip hijyen önlemlerini de alarak kısa yürüyüş yapalım” açıklamalarını yaptı.

Ara tatilde esnek bir planın yararlı olacağını belirten Yalçın; “Plan yapmak hedef koymayı sağlar, hedefsizlik stres ve tembelliğe neden olur. Haftanın her günü ve saatinde ne yapılacağı genel olarak belirlenirse günler daha anlamlı geçer. En büyük stres belirsizliktir, plan yapılırsa çocuk önünü görür fakat günü saat saat planlamak değil, genel olarak ne yapılacağına yönelik esnek bir plan yeterlidir” ifadelerini kullandı.

Yalçın, “Küçük çocuklar, kendi kendilerine oyun kuramazlar ve her zaman bir yetişkinin ilgilenmesine ihtiyaç duyarlar. Bedensel hareketlerin fazla olduğu oyunlar tercih edilerek, küçük çocukla birebir zaman geçirmek çok yararlı olacaktır. Özellikle ilkokul ve ortaokul dönemindeki çocuklar; bilmece, puzzle, bulmaca ve ufak rekabet içeren oyunları çok severler. Aslında bunları aile bireyleri ile birlikte yapmayı daha çok severler. Kitap oku, ödev yap, derslerinden geri kalacaksın, ders çalış gibi zorlayıcı davranışlar, bu dönemde yararlı olmayacaktır” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.