Dünyanın onlarca noktasında yetimlerin umudu oluyorlar

Dünyanın onlarca noktasında yetimlerin umudu oluyorlar

Şehre Hizmet Edenler başlıklı Ramazan serimizin bugünkü konuğu Rida Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği oldu. Dernek Başkanı Tamer Kalender, “Dünyanın dört bir yanında yetimlerin elinden tutuyoruz, irşad faaliyetleri yapıyoruz” dedi

Temelleri; bir grup gönüllünün 2008 yılında Sudan’ın Darfur bölgesine yaptığı ziyarette, okullardaki yetim çocukların okula aç geldiklerini öğrenmeleri üzerine bu yetimlere yönelik faaliyetlerle atılan Rida Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği, Şehre Hizmet Edenlerin bugünkü konuğu oldu. Rida Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği Başkanı Tamer Kalender, “Biz Ramazan ayını dünyanın birçok ülkesinde yaptığımız hayır çalışmalarının kaynağı olarak görüyoruz. Biz Ramazan ayında toplanan zekât, sadaka gibi bağışlarla birçok ülkede Kuran Kursu, aşevi ve yetim öğrenci yurt ve eğitim faaliyetlerini yürütüyoruz. Ramazan öyle bir kaynak ki suladığı yerler bir yıl boyunca yemyeşil kalıyor ve öyle bereketli bir ayki tüm aylar onunla hayat buluyor. Her Ramazan ayında olduğu gibi bu Ramazan ayında da yetimlere ve mazlumlara, ihtiyaç sahiplerine umut oluyoruz” şeklinde konuştu.

68-arnavutluk.jpg

YURTİÇİNDE BİRÇOK ÇALIŞMAMIZ VAR

**Rida Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği olarak yurt içi faaliyetleriniz nelerdir?

-Tespitini yaptığımız çoğu yetim, dul ve engelli aileleri başta olmak üzere ihtiyaç sahibi aileler, mülteciler ve öğrencilere aylık düzenli olarak ihtiyaç durumuna göre gıda, giyim ve ev eşyası yardımlarını ulaştırmaktayız. Bunun yanı sıra kış aylarında ailelere soba, odun-kömür ve battaniye gibi yardımlar yapılmaktadır. Öğrencilere yönelik belli zamanlarda eğitim kırtasiye desteği ve okul forma-ayakkabı yardımları yapılmaktadır. Yine derneğimiz bünyesinde bulunan aşevinden günlük 400 – 450 kişilik sıcak yemek çıkarılmaktadır. Bu yemek ve ekmek üniversite öğrenci evleri, ülkemizde okuyan yabancı misafir öğrenciler, kuran kursları ve medreselere mobil olarak ulaştırılmaktadır.  

YETİMHANELER KURUYORUZ

**Yurtiçi çalışmalarına bu şekilde değindiniz. Peki, yurt dışı çalışmalarınızdan da bahseder misiniz?

-2010 yılından bu yana yurtdışında yetim çalışması başta olmak üzere acil insani yardımlar, su kuyusu, sağlık yardımları ve sünnet çalışmaları, irşad çalışmaları, meslek eğitimleri, ramazan ve kurban çalışmaları, kamplara yapılan yardımlar, mescid ve medrese çalışmaları, çadır ve süt keçisi gibi alanlarda yıl içerisinde çalışmalar aralıksız devam etmektedir. Sudan, Somali, Kenya ve Afganistan’da, tüm bakımları derneğimiz tarafından karşılanan yetimhanelerimiz bulunmaktadır. Ayrıca bu ülkelerde mescid, medrese ve okullarımızda yüzlerce yetim, engelli ve ihtiyaç sahibi çocuklar eğitim almaktadır. Bunun yanı sıra belli aralıklarla Suriye, Filistin, Yemen başta olmak üzere savaştan dolayı mağdur ve mazlum duruma düşmüş, kamplara yerleştirilmiş insanlara yapılan yardımlarımız devam etmektedir. Ayrıca en önemli çalışmalarımızın başında gelen İrşad faaliyetlerini Balkanlarda Arnavutluk, Kosova, Karadağ, Sırbistan, Sancak, Bosna Hersek, Bulgaristan’da sürdürmekteyiz. Yine Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Moğolistan’da da irşad çalışmalarımız devam etmektedir. 2014 yılında başlayan bu irşad çalışmaları bu ülkelerin tamamında yıl boyu kesintisiz devam etmektedir ve bu çalışmaların neticesinde çok önemli bir yol alınmıştır. 

18-meslek-4.jpg

RAMAZAN AYININ AYRI BİR BEREKETİ VAR

**Ramazan ayına özel çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir?

-Biz Ramazan ayını dünyanın birçok ülkesinde yaptığımız hayır çalışmalarının kaynağı olarak görüyoruz. Biz Ramazan ayında toplanan zekât, sadaka gibi bağışlarla birçok ülkede Kuran Kursu, aşevi ve yetim öğrenci yurt ve eğitim faaliyetlerini yürütüyoruz. Ramazan öyle bir kaynak ki suladığı yerler bir yıl boyunca yemyeşil kalıyor ve öyle bereketli bir ayki tüm aylar onunla hayat buluyor. Her Ramazan ayında olduğu gibi bu Ramazan ayında da yetimlere ve mazlumlara, ihtiyaç sahiplerine Sudan, Somali, Kenya’da, Afganistan, Suriye ve Gazze’de iftar sofraları kuruyoruz. Yine belirlenmiş ailelere Ramazan gıda paketleri hazırlıyor ve ulaştırıyoruz. Ayrıca her bayramda olduğu gibi bayramlık elbise, ayakkabı ve harçlıklarla yetimlerimizin yüzlerini güldürmeye devam ediyoruz. Bizlere ulaştırılan fitre, fidye ve zekâtları nakit olarak mazlumlara ulaştırıyoruz. Yine her yıl olduğu gibi ülkemizde de tespitini yaptığımız başta yetim aileleri olmak üzere yüzlerce ihtiyaç sahibine Ramazan gıda kolileri, et, market ihtiyaç kartları, bayramlık elbise ve ayakkabı, fitre, fidye ve zekât yardımları yapmaktayız. Ayrıca merkezimize gelemeyen özellikle engelli ve yaşlı kişilere emanetlerini mobil olarak evlerine ulaştırmaktayız. Bu ayda özellikle aile durum tespitlerini bir kat daha hızlandırıyor ve uygun görülen ailelere bu Ramazan ayında gıda paketlerini ve diğer yardımları onlara da ulaştırmış oluyoruz.   

RAMAZAN BİZE BAHŞEDİLMİŞ SÜRELİ BİR HEDİYE

**İnsanlar, sizce ramazan ayını nasıl geçirmeli?

-Ramazan ayı ruhumuzun arınacağı, nefsimizin şerrinden, cimriliğinden kurtulmak için yakalanmış bir fırsat, iyi bir insan olmak iyi bir Müslüman olmak için bize bahşedilmiş süreli bir hediyedir. İnsanın insan olabilmesi için ruhunda olan fazilet ve yüce ahlaki yönünü keşfetmesi bunları açığa çıkarması ve bunları bir alışkanlık haline getirip bir yaşama biçimi haline getirmesi gerekir. Bunun ikinci bir yolu da nefsinde olan kötü duyguları ve aşırılıkları bilmesi irade ve akılla bunları dizginleyip kontrol altına alması ile mümkündür. İşte Ramazan ayı bu iki yöntemi aynı anda kullanma şansı verir ve bu yolda insana iyi bir kul, Salih bir insan olma yolunda bir sıçrama şansı verir. Öyle bir ayda öyle bir zaman dilimindeyiz ki her anı sadece dünyamızı değil ahiretimizi de şekillendiriyor.

afganistan-iftar.jpg

İRŞAD FAALİYETLERİNE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ

**Yardım faaliyet alanlarınızdan bahsetmek isterseniz neler söylersiniz?

-Yurtiçinde yetim aile çalışması, tespiti yapılan ailelere düzenli gıda, giyim, kışlık ihtiyaç malzemeleri, ev eşyası, eğitim desteği çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca aşevi çalışması, ramazan ve kurban çalışmaları, mültecilere yapılan yardımlar, Afet ve Acil durum yardımları da yurt içinde sürdürdüğümüz çalışmalar arasında yer almaktadır. Yurtdışında ise yetim kardeş çalışması, yetim aile destek çalışması, yetimhane, mescid, medrese, Kuran kursu, okul ve eğitim çalışmaları yer almaktadır. Yine gıda, giyim, acil insani yardımlar, ihtiyaç malzemeleri, sağlık ve sünnet çalışmaları yer almaktadır. Bunun yansıra ihtiyaç olan bölgelerde su kuyusu çalışmaları ve su kuyusu tamir çalışmaları devam etmektedir. Yetim ailelere süt keçisi dağıtımları, kamplara çadır dağıtımları, Ramazan ve kurban çalışmaları, doğal afet ve acil durum yardımları da faaliyetlerimiz arasında devam etmektedir. Savaşlardan etkilenen insanlara özellikle kurulan kamplara yapılan düzenli yardımlarımızı da sürdürmekteyiz. Yine en önemli çalışmalarımız arasında yer alan İrşat faaliyetleri kapsamında binlerce insana ulaşmaktayız. Bu faaliyetler kapsamında yıl içerisinde devam eden İslami eğitim kurslarımız, yaz ayında sayısı 3’e katlanan öğrencilerimizle yaz kursları, İslami radyo yayınları, İslami kitaplar, Kuranı Kerim ve İslam’ı anlatan yayımlar faaliyetlerimiz arasındadır.

img-7184-kopya.jpg

YAPILAN TÜM AMELLER ALLAH’A YÜKSELİR

**Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

-Sen Allah rızası için ne yaparsan O sana karşılığını fazlası ile verir. Sen O’nun yolunda mal verirsen O da sana fazlası ile verir ve bereket ihsan eder. Sen O’nun rızası için gönül alırsan senin de gönlünü alırlar ve sana gönül huzuru ihsan edilir, sen O’nun yolunda can verirsen O da sana can verir. Şehitlerin ölmemiş olmaları diri olmaları böyle bir ikramdır. Yapılan her amel her ibadet Allah’a yükselir; kabul edilip edilmediği, nasıl yapıldığı, niyet ve ihlas ile ilgilidir. İnsanın tuttuğu nice oruçlar nice namazlardan ona kalan açlık, yorgunluk ve uykusuzluktur. Nice küçük görülen ibadetler de vardır ki kat kat artmış affa, mağfirete ve cennete vesile olmuştur. Çokça ibadet edilen zekât ve sadaka verilen bu ayda şunu unutmayalım: Yardım ettiğimiz ihtiyaç sahiplerini incitmeden, kendi gurur ve kibrimizi parlatan, egomuzu şişiren bir alana çevirmeden kulluk bilinci ve acziyeti içinde büyük bir saygı ile yardımlarımızı yapmalıyız. Ne güzel demiş Hazreti Ali “Sen yetimleri, yoksulları, halini arzedemeyenler çaresiz duruma düşenler ve gönlü kırıklara yaptığın her şeyi aslında onlara değil, onların sahibine yapıyorsun." Yine başka bir ifadeyle "Sizden bir şey isteyene, istediğini verdiğiniz zaman elinizi ağzınıza doğru götürerek onu öpün; çünkü sadakaları alan, Allah'tır"

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.