Dr. Seyit Karaca: "Konya Şehir Hastanesi'nin ulaşım sorunu giderilmeli"

Dr. Seyit Karaca: "Konya Şehir Hastanesi'nin ulaşım sorunu giderilmeli"

DEVA Partisi Konya İl Başkanı Dr. Seyit Karaca, Merhaba Gazetesi Siyasetin Nabzı sayfasında değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Seyit Karaca'nın yazısı şu şekilde:

Gez Dünyayı Gör Konya’yı!

Güzel şehrimizin güzel insanlarını şahsım ve DEVA Partisi İl Yönetimi adına saygı ve hürmetle selamlarım. İnsanlık tarihi açısından önemli şehirlerimizden biri olmasının yanısıra, Hz.Mevlana başta olmak üzere, Şems-i Tebrizi, Sadreddin-i Konevî, Hoca Nasreddin, Hacıveyis Zade Mustafa Hocaefendi, Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi gibi birçok değere sahip bu şehir gerçekten tüm dünya gezilse de görülmeye değer. Aynı zamanda Anadolu Selçuklu Devleti’ne 200 yılı aşkın başkentlik yapması ve müteveffa Prof.Dr.Necmeddin Erbakan’la beraber şehrinden çıkardığı 2 Başbakanla o kültür ve vakara da sahip bir şehirdir.

 

10 OSB’si, 2 Endüstri Bölgesi ve birçok küçük sanayi sitesi ve 50.00’e yakın işyeri ile KOBİ ağırlıklı olmak üzere iş dünyasında önemli bir yere sahip illerimizdendir. Bazı yönleri ile de bölge illeri açısından ortak bir ekosistemin merkezindedir. MEVKA verilerine göre 2019 yılı itibarıyla Karaman’la birlikte 500.000’e yaklaşan sayı ile %3’lük bir istihdam potansiyeline sahiptir.

 

Şehrimiz insanı milletini ve devletini seven, mütevâzı, istemek yerine kendiliğinden takdir edilmeyi yeğleyen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle de iç huzuru diğer yörelerimize göre daha yüksektir. Bu karekteri nedeniyle şehir hayatı konforunun bazı aşamalarına gecikmeli kavuşsa da dert etmez, baş kaldırmaz. Ama bu haslet hiçbir zaman Konya ve hemşehrilerimiz aleyhine kullanılmamalıdır.

 

Günlük insan akışı dikkate alındığı zaman küçük sanayi siteleri ve OSB’lerinin konumları itibarıyla Meram ve Karatay’ın önemli sayıda nüfusu sabah Selçuklu ilçemiz ve Karatay ilçemizin Kuzeydoğusuna doğru, akşam ise Meram ve Karatay ilçelerimize doğru hareket halindedir. Üniversitelerimizin yerleşimleri dikkate alındığı zaman ise iş insanlarına nispetle daha dengeli bir günlük öğrenci nüfusu hareketinden söz edilebilir. Özellikle köylerden gelen vatandaşlarımız açısından tarihi kent merkezi gündelik hayatın cazibe merkezi olmaya da devam etmektedir.

 

Bu akışa uygun bir toplu taşıma trafiği henüz tam olarak dizayn edilip tamamlanamamıştır. Modern dünyanın toplu ulaşım araçlarından metro, maalesef dönemin Başbakanı hemşehrimiz Sn.A.Davutoğlu’nun 7 Haziran 2015 seçimleri esnasında müjdelediği bir mevcut iktidar vaadi olsa da henüz inşasında mesafe alındığını söylemek mümkün değildir. Bir an önce başlanıp tamamlanmalıdır. Hala verimliliği sorgulanarak tartışmalara şahit olduğumuz bu proje için tek söylemek istediğim bu tarz projelerin asıl gelecek nesiller için hayata geçirilmesi gerektiğidir.

 

Özellikle OSB ve küçük organize sanayi sanayi bölgelerimizde faaliyet gösteren işletmelerimizin işçi servisleri ciddi bir trafik yoğunluğu yanı sıra yine trafikte ciddi bir emisyon oluşturmaktadır. Mevsimsel etkilerle sağlık başta olmak üzere kaza vb. risklerin daha fazla arttığı bugünlerde Kaşınhanı-Kayacık arasında ulaşımı sağlamak üzere yapılacağı duyurulan hafif raylı banliyö ulaşımı konusu da yine gecikmededir.

 

300 km’den fazla hat uzunluğuna sahip yüksek hızlı tren hattının inşâsı tamamlanana kadar yeni gar binasının yapımının gecikmesi nedeniyle şehir tabiri caizse tam ortasından ikiye ayrılmış durumdadır. Üstelik bu sırada yapılan yaya alt geçitlerinin planlamasındaki basit hatalar nedeniyle hem yaya trafiği hem de araç trafiği açısından ciddi sorunlar, zaman zaman yaralamalı belki ölümle sonuçlanan kazalara şahit olunmaktadır. Bazı illerimizdeki örnekleri gibi eğer eski gar binamız yolcu trafiği açısından işletilmeye devam edilecekse şehre giriş trafiğinin yer altına alınması uygun olacaktır. Bu olmasa da yaya yer altı geçitlerinin hızla rehabilite edilmesi zorunluluktur. Yeni gar binasının da ihale kanunundan kaynaklanan sıkıntıların dolaylı bir sonucu olarak 3-4 yüklenici değişikliği akabinde bir an önce tam kapasiteyle açılması gerekmektedir.

 

Mevcut teşvik sisteminin dezavantajları nedeniyle ilimiz özellikle ana sanayi yatırımları ve istihdam yoğun yatırımlardan mahrum kalmaktadır. Arsasını almış bir ulusal tekstil markasının yatırımını iptal edip teşvik açısından daha avantajlı komşu bir ile gitme kararı son yaşanan örnektir.

 

İlçe bazlı olarak uygulanacağı açıklanan son teşvik düzenlemeleri de özellikle az gelişmiş ilçelerimize yatırım çekilmesini sağlamaktan uzak olduğu gibi gelişmiş ilçelerimizin yatırımlarını artırmalarının ve büyütmelerinin önüne geçmektedir. Çünkü yatırım çok yönlü bir husustur. İstihdam ağırlıklı imalat yatırımlarında, yatırım unsurlarının yatırım yapılacak alana intikali, işletmenin devreye girmesini sağlayacak iş gücü, hammadde temini, üretim sonrası satış ve pazarlamaya dönük lojistik dezavantajları, insan kaynağı sürekliliğinin sağlanmasına dönük zorluklar bu ilçelerimizin gelişmesi açısından başlıca zorluklardır.

 

Çevre yolu yine ilimiz açısından yıllardır devam eden bir projedir. 7 devlet yolunun kavşağında yer alan ilimiz için özellikle ticari taşımacılık açısından son derece önemli olan bu proje 100 km’den daha fazla uzunluğa sahip projenin başlangıcında bu yıllarda tamamlanması hedeflenirken sadece 22 km’lik kısmının trafiğe açılmış olması üzüntü vericidir.

 

Sağlık alanında şehir hastanesinin devreye girmesi sonrası planlanan hizmet sunum şartları, pandemi şartlarının ortaya çıkardığı zorluklar nedeniyle de hizmet açısından aksaklıklar oluşturmaktadır. “Temiz hastane” sloganıyla pandemi hastası almayacağı belirtilen şehir hastanesine müracaat eden herhangi bir branş hastasında pandemi semptomlarından herhangi birinin görülmesi hasta açısından çok büyük zorlukların başlamasına neden olmaktadır. Hastaya kovid hastalığını ekarte etmek için diğer hastaneler adreslenmekte ve hasta çoğunlukla kendi imkanlarıyla diğer kurumlarda derdine çare aramaktadır. YHT projesinde olduğu gibi toplu ulaşım açısından son durak olarak şehir hastanesine ulaşımın tam olarak tesis edilmemesi de bu büyük ve önemli projeye vatandaşın ulaşımı açısından zorlukları bünyesinde barındırmaktadır. Özel araçla gelse dahi diğer hastanelere gitmek zorunda kalan bir durum olursa 20-25 km’lik şehir içi yolcu hareketleri olmak zorundadır. Toplu ulaşımla gitmek zorunda olan vatandaşımızın çektiği zorlukları siz hesap edin.

 

Büyükşehir yasasının getirdiği yükümlülükler nedeniyle hızla artan hizmet yüz ölçümü 40.000 km karelik ilimizin çevre mahallelerinde zaman zaman hizmet aksamalarına yol açmaktadır. Mahallelerimizin hizmetleri aksatılmadan devam ettirilmelidir.

 

Kısaca birkaç konuya değinmiş olsak ta başlangıç olarak bu kadarı yeter diye düşünüyorum. Devamında ilimizin en önemli özellikleri arasında yer alan tarım, tarıma dayalı işletmelerin sorunları, hayvancılık ve sorunları, üniversitelerimizde öğrenim gören 150.000 civarındaki öğrencimizin sorunları başta olmak üzere hayatımızın her alanına değinmek arzusundayız.

 

Bu fırsatı değerlendirerek 27 Kasım Salı günü Sayın Genel Başkanımız Ali Babacan’ın katılımları ile icra edeceğimiz 1.Olağan İl Kongremize tüm vatandaşlarımızı davet ediyorum

Selam ve saygılarımla…

Dr. Seyit Karaca

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi

İl Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum