Döviz ve altın zirveyi esnaf dibi gördü

Döviz ve altın zirveyi esnaf dibi gördü

Esnaf, altın fiyatının yükselişinden dolayı ticaretin durma noktasına geldiğini, vatandaş ise düğün, nişan için altın fiyatlarının el yaktığını anlattı

Millî Gazete muhabiri Furkan  Erten’e konuşan kuyumcu esnafı, altın fiyatının yükselişinden dolayı ticaretin durma oktasına eldiğini, vatandaş ise düğün, nişan için altın fiyatlarının el yaktığını anlattı.

Beyazıt ve Kapalıçarşı esnafı, altın ve döviz fiyatlarının artmasıyla oldukça sıkıntılı bir hafta geçirdi, ticaret durma noktasına geldi. Gram altın fiyatı haftaya 322 lira seviyesinde başladı. 6,09’dan işlem gören dolar ve 6,61 seviyesindeki Euro ise yönünü yukarı çevirdi. Dövizdeki artış sebebiyle kimisi ham madde alamadı, kimisi de siftah yapmadan kepenk kapattı.

GÜNÜN KÂRI 2 LİRA...

zun yıllardır adım atmaya bile fırsat bulunamayan Kapalıçarşı’da sessizlik ve sakinlik hâkimdi. İnsan trafiğinin bitmiş olduğu Kapalıçarşı’da birçok dükkân mesai saatinin dolmasını beklemeden kepenk kapattı. Görüştüğümüz birçok esnaf 2-3 lira kâr ederek kepenk kapattığını söyledi. Tarihi çarşının birçok noktasında kiralık dükkânlar dikkat çekti, sayılarının ise artacağı söyleniyor. Öte yandan sıkıntı sadece kıymetli madenlerle uğraşan esnafta bitmiyor. Döviz büroları da ciddi problemler yaşıyor.

“VATANDAŞ KRİZİ ARTIK DERİNDEN HİSSEDİYOR”

nKapalıçarşı’da kuyumculuk yapan Yusuf Önder, “Piyasa çok durgun... Hareketimiz düşük. İnsanlar altın almıyor. Bugün sadece 1 gram altın satabildim. Önümüzü de göremiyoruz. Döviz, altın sürekli artış gösteriyor. Ne yapacağız bilmiyorum. Üst merciler, ‘Kriz yok’ dese de inandıramazlar. Kriz var. Vatandaş krizi derinden hissediyor” diye konuştu.

“BÖYLE GİDERSE DÜKKÂNLARI KAPATMAK ZORUNDA KALACAĞIZ”

Cevdet Arslan, uzun yıllardır Kapalıçarşı’da kuyumculuk yaptığını söyleyerek, “Altının yükselmesi esnafın işine yaramaz. Gördüğün gibi piyasa durgun… Koskoca Kapalıçarşı’da insan trafiği bile yok. Biz burada dışarıdaki gibi kira vermiyoruz. Ayda 100 bin liraya kadar kira veren esnaflar var. Eğer böyle devam ederse kiracılar gidecek, dükkânlar boş kalacak. Kapalıçarşı bitme noktasına gelir” dedi.

“GİDER ARTIYOR ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR”

Beyazıt’ta tesbih, gümüş imalatı ve satışı yapan Hayrettin Yılmaz, “Bizim işimiz doğrudan dolarla ilgili. Dövizin artması alım gücünü düşürüyor. Bütün ham maddemiz, parçalarımız dolar ile geliyor. Aynı zamanda gümüş ve altının yükselmesiyle birlikte piyasada işçilik ücreti arttı” şeklinde konuştu.

Dolar haftaya 6.09, Euro ise 6.61 seviyelerinde başladı. Gram altın ise rekor üstüne rekor kırarak 322 liraya tırmandı. Altın ve döviz fiyatlarının uçuşa geçmesinin ardından başta Kapalıçarşı olmak üzere Çemberlitaş ve çevresinde ticaret durma noktasına geldi, kepenkler erkenden kapatıldı. Binlerce kuyumcunun ve imalat atölyesinin bulunduğu Beyazıt bölgesindeki esnaf, ham madde alamayınca ne yapacağını şaşırdı.

VATANDAŞ KRİZİ ARTIK DERİNDEN HİSSEDİYOR

Kapalıçarşı’da kuyumculuk yapan Yusuf Önder, “Piyasa çok durgun... Hareketimiz düşük. İnsanlar altın almıyor. Bugün sadece 1 gram altın satabildim. Önümüzü de göremiyoruz. Döviz, altın sürekli artış gösteriyor. Ne yapacağız bilmiyorum. Özel günlerde önceden yarım altın alınıyordu, sonra çeyrek alınmaya başladı, şimdi gram alınıyor. Bu gram altının da yarım gramı, ayarı düşük olanları satın alınmaya başlandı. Üst merciler, ‘Kriz yok’ dese de inandıramazlar. Kriz var. Vatandaş krizi derinden hissediyor. Herkes kemer sıkma durumuna geçti” diye konuştu.

BÖYLE GİDERSE, DÜKKÂNLARI KAPATMAK ZORUNDA KALACAĞIZ

Cevdet Arslan uzun yıllardır Kapalıçarşı’da kuyumculuk yaptığını söyleyerek, “Altının yükselmesi esnafın işine yaramaz. Gördüğün gibi piyasa durgun… Koskoca Kapalıçarşı’da insan trafiği bile yok. Biz burada dışarıdaki gibi kira vermiyoruz. Ayda 100 bin liraya kadar kira veren esnaflar var. Eğer böyle devam ederse kiracılar gidecek, dükkânlar boş kalacak. Kapalıçarşı bitme noktasına gelir. Burası ekonominin kalbidir. İşte kalbin hali ortada, kimse yok. Bizim iş yapmamız gerekiyor. İş yapacağız ki dükkânımızın, evimizin giderini karşılayacağız. Birçok dengesiz durum var, önümüzü göremiyoruz. Bir an evvel bu dengesizliklerin çözülmesi, planlar yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

GİDER KALEMLERİ ARTIYOR, ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR

Beyazıt’ta tespih, gümüş imalatı ve satışı yapan Hayrettin Yılmaz, “Bizim işimiz doğrudan dolarla ilgili. Dövizin artması alım gücünü düşürüyor. Bizim ucuz ürünlerimizde satışımız düşmüş durumda. Kazancı TL olan vatandaşın aldığı her ürün dövizden hesaplanıyor. Böyle olunca da insanlar alacaklarından kısmak zorunda kalıyor. Bütün ham maddemiz, parçalarımız dolar ile geliyor. Aynı zamanda gümüş ve altının yükselmesiyle birlikte piyasada işçilik ücreti arttı. Yani gider kalemleri arttı ve sıkıntıya giriliyor. Ürünü ben yapıyorum ama, dolara göre fiyatı değişiyor. Bizim bu sıkıntılardan kurtulmamızın tek yolu üretimdir. Bu topraklarda üretim yapılması gerekiyor” dedi.

GÜNÜN KÂRI 2 LİRA

Uzun yıllardır adım atmaya bile fırsat bulunamayan Kapalıçarşı’da sessizlik ve sakinlik hâkimdi. İnsan trafiğinin bitmiş olduğu Kapalıçarşı’da birçok dükkân mesai saatinin dolmasını beklemeden, kepenk kapattı. Görüştüğümüz birçok esnaf 2-3 lira kâr ederek kepenk kapattığını söyledi. Tarihi çarşının birçok noktasında kiralık dükkânlar dikkat çekti, sayılarının ise artacağı söyleniyor. Öte yandan sıkıntı sadece kıymetli madenlerle uğraşan esnafta bitmiyor. Döviz büroları da ciddi problemler yaşıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum