Döviz arttıkça Türkiye ekonomisinde yangın büyüyor!

Döviz arttıkça Türkiye ekonomisinde yangın büyüyor!

Türkiye'nin borcunun fazla olduğu, döviz rezervlerinin de sıfıra yaklaştığı için Euro, Dolar ve altındaki yükselişe müdahale edebilecek gücünün olmadığını söyleyen Ekonomist Erdal Özel, “Gelecek ciddi oranda endişe verici” dedi.

Türk Lirası'nın ABD Doları karşısında Temmuz ayı boyunca devam eden 6,85 seviyesindeki yatay seyri, yerini sert değer kaybına bıraktı ve Dolar/TL kuru tarihi zirveye ulaştı. Güne 7,07 ile başlayan Dolar/TL kuru öğlen saatlerinden itibaren yükselişine devam ederek 7,27 seviyesine ulaştı. Gram altın 480, Euro da 8,68'i gördü. Koronavirüs salgının etkisi, turizm gelirlerinin azalması, ihracatın düşmesi ve Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin boşaltılması TL’nin değer kaybetmesindeki en önemli etkenler arasında gösteriliyor. Dolar/TL kuru tarihi zirveye ulaşarak 7,27 seviyesini gördü.

PERŞEMBENİN GELİŞİ ÇARŞAMBADAN BELLİYDİ

Altın, Dolar ve Euro'nun yükselişiyle ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunan Ekonomist Erdal Özel, “Perşembenin gelişi, Çarşambadan belliydi” dedi. Türkiye'nin borçla büyüyen bir ülke olduğunu dile getiren Özel, ithalata ve inşaata dayalı bir büyümeyle Türkiye'nin bugünlere geldiğini aktardı. Fabrika yatırımlarına ve üretime ağırlık verilmeden gelinen bu süreçte TL'nin diğer para birimleri karşısında ciddi değer kaybettiğini aktaran Özel, “Pandemi, ekonomik gidişatı daha da derinleştirdi. Ekonomideki kötü gidişatı sadece pandemiye de bağlamak doğru olmaz. Türkiye, pandemi sürecine hazırlıklı yakalanmadı. Türkiye, bir de Çin ile ABD arasındaki ticari savaşta arada kaldı” dedi.

TÜRKİYE'DE BİR GÜNDE YÜZDE 5-6 DEVALÜASYON!

“Döviz kurundaki ve altındaki yükselişe müdahale etmenin tek yolu para” diyen Özel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye'nin borç hacmi çok büyüdü. Döviz rezervlerimiz de sıfır noktasına yaklaştı. Bu şartlarda artışa müdahale edebilmek gerçekten çok zor. Dünkü artışla beraber aslında Türkiye'de dolar bazında günlük yüzde 5-6 oranında bir devalüasyon yaşandı. Zaten ülkemizde son dönemlerde ciddi bir devalüasyon vardı. Dünkü artış, ciddi oranda endişe verici.”

SEKTÖRLER VE VATANDAŞ DAHA DA ZORA GİRECEK!

Türkiye'de çoğu sektörün ithalata bağlı iş yaptığını da söyleyen Ekonomist Erdal Özel, son olarak şunları kaydetti: “Tüm sektörler işlerini döviz üzerinden yürütüyor. Hammadde girişlerinde önümüzdeki dönemlerde yükselişler olacak. Bu da sektörleri haliyle olumsuz etkileyecek. Yıllardır 'üretim ekonomisine geçilmesi gerekir' diyorduk. Sektörlerin girdi maliyetleri de artacak. Vatandaşın sıkıntısı da ayrı. Halkın cebinde ve mutfağında şuan için büyük bir yangın var. Vatandaşın tenceresi boşaldı. Herkesin kredi borcu var. Enflasyon oranları inandırıcı değil. Açıklanan oranlar gerçeği yansıtmıyor. İnsanların maaşı günden güne daha fazla eriyor.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum