Doları zor günler bekliyor! Uzmanların tahmini yüzde 20 değer kaybı

Doları zor günler bekliyor! Uzmanların tahmini yüzde 20 değer kaybı

Piyasa uzmanları, yeni yılın dolara yaramayacağını düşünüyor. 2021'e artık az bir süre kala çıkacak etkili aşıların, dolarda düşüşe neden olacağı konuşuluyor.

Son dönemde gelen sevindirici aşı gelişmeleri, piyasa uzmanlarına göre dolarda değer kaybına neden olabilir. 

Analistler, koronavirüs aşılarının dağıtıma geçmesinin ardından, ülke ekonomilerinin hızla toparlanacağına dikkat çekerek doların zayıflayabileceğini öngörüyor.

Morgan Stanley,  Citibank ve UBS gibi finans kuruluşları aşının bulunmasının yanı sıra  yatırımcıların ABD dışına yönelmesi ve gevşek para politikalarınında etkisiyle doların 2021'de  diğer para birimleri karşısında yüzde 20’ye varan düşüş olabileceğini tahmin ediyor.

ABD, Avrupa,  Rusya ve Çin'de yapılan aşı çalışmaları koronavirüs salgının 2021 yılında azalacağına olan inancı arttırırken, ekonomik toparlanmaya olan umudu da yeşertiyor.

2021 yılında yüzde 90’ın üzerinde etkili olan bir aşının çıkarılıp dağtımının yapılacağı ve ABD Merkez Bankası’nın parasal desteklerinin devam edeceği öngörüsü, piyasa uzmanlara göre doların gelecek yıl sert düşüşler yaşamasına neden olacak.

CİTİBANK: 2021'DE YÜZDE 20 KADAR DÜŞEBİLİR

Citibank, yaptığı araştırmada göre aşı ve gevşek para politikaları nedeniyle doların 2021 yılında yüzde 20 oranında düşebileceğini açıkladı. 

Analistler araştırmada şu değerlendirmeyi yaptı:

“Uygulanabilir ve yaygın şekilde dağıtılan aşılar piyasaya girdiğinde, bunun ABD dolarındaki yapısal aşağı yönlü trendin ikinci ayağını daha da aşağı çekeceğini öngörüyoruz. Böyle bir durumda doların kayıplar yaşaması mümkün, muhtemelen 2021’de yüzde 20 kadar düşebilir.”

MORGAN STANLEY: İYİLEŞMEYE GÜVENİN, DOLAR SATIN

ABD merkezli Morgan Stanley isimli  yatırım bankası ise geçtiğimiz günlerde yaptığı analizde V-tipi iyileşme ihtimalinin aşıyla birlikte netleştiğini duyurmuş ve doların durumuna ilişkin “Ekonomik iyileşmeye güvenin, dolar satın” demişti.

2021 yılına az bir süre kala banka analistleri dolar için “sat”, hisse ve şirket tahvilleri için “al” tavsiyesi yapıyor. Banka, dolar endeksinin yüzde 4 düşeceğini düşünüyor önümüzdeki yılda.

UBS: DAHA ZAYIF DOLAR İÇİN POZİSYON ALIN

UBS adlı İsviçre merkezli banka ise, "Daha zayıf bir dolar için pozisyon alın” adlı analizinde dünya ekonomisindeki iyileşme ile 2021 yılında doların değer kaybedeceğini düşünüyor. Banka uzmanları “Zayıf dolar için pozisyon alırken yatırımcıların G10 para birimleri, seçilmiş bazı gelişmekte olan pazarlar ve altın arasında riski dağıtmaları gerektiğini düşünüyoruz” diyor. 

UBS Global Wealth Management CIO’su Mark Haefele,  Bloomberg TV’ye yaptığı değerlendirmede yatırımcıların ABD’den çıkması ile doların zayıfladığını söyledi.

TradeStation Group Market Intelligence Başkan Yardımcısı David Russel, 2002 yılının sonlarında dolarda satış dalgası başladığı döneme mevcut endeks hareketlerine benzetti.

PİYASALAR HAREKETLİ

Moderna’nın “yüzde 94,5 etkili” ve “buzdolabı ısısında 30 gün taşınabilen” aşı çalışması ile küresel hisse piyasaları hızlandı ve Wall Street endekslerinde ciddi artış görüldü.

S&P 500, Dow Jones ve Tesla’nın dahil olcağını açıklamıştı ve hafta başında tarihi rekorla kapattı.

Aşı çalışmalarının değer rotasyonuna yol açtığını belirten Allianz Global Investments Avrupa Varlık Portföy Müdürü Marcus Morris-Eyton, riskli varlıkların önümüzdeki birkaç ay vaka artışlarıyla kötüleşse de daha sonrasında yükselmesini beklediğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum