Dolar yeniden 8 lirayı aştı! Uzmandan kritik yorum

Dolar yeniden 8 lirayı aştı! Uzmandan kritik yorum

Merkez Bankası'nın yüksek faiz artımına ve hükumetin reform açıklamalarına rağmen bu hafta doların ateşi yeniden yükseldi. Dolar yeniden 8 lirayı aştı. Dolar bundan sonra daha da yükselir mi?

DOLAR HAFTAYA YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Atılan bütün adımlara rağmen dolar haftaya yükselişle başladı. Geçen Haftayı 7.64'ten kapatan dolar kuru bu haftaya yüksek artışla başladı. Hızını alamayan dolar bir kez daha 8 lirayı aşarak günü 8.04'ten kapattı. Dolar da gelen ani yükseliş piyasalarda endişeyle karşılandı.

DOLAR KURUNU DÜŞÜRMEK İÇİN ATILAN ADIMLAR

Geçtiğimiz haftalarda dolar tarihi rekor kırarak 8.56'ya kadar yükselmişti. Dolar kurunda yaşanan bu yüksek artışın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın atamasıyla Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı görevine Naci Ağbal atanmıştı. Ağbal'ın Merkez  Bankası'nın başına getirilmesinden kısa süre sonra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak istifa vermiş yerine Lütfi Elvan atanmıştı. Bu kritik görev değişikliklerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan üst üste ekonomi ve hukukta reform  açıklamaları gelmeye başlamıştı Bu gelişmelerin üzerine 19 Kasım'da Merkez Bankası resmi politika faizine 475 baz puan artım yapmıştı. Merkez Bankası'nın resmi faizi %15'e çekilmişti.

DOLAR NEDEN DÜŞMÜYOR?

Atılan tüm bu adımlara rağmen dolar bir kez daha 8 lira seviyesine ulaştı. Peki dolarda yaşanan bu artışın nedeni nedir? Ekonomist Dr. Tuğberk Çitilci'den konuya ilişkin yorum geldi. Dr. Çitilci, dolarda yaşanan artışın sebebini ilk önce, yabancı sermayenin ülkeden çıkışına, Doğu Akdeniz'de yükselen gerginliğe bağladı. Çitilci ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk Lirası'nın rağmen mevduat faizlerinin hala %11-12 bandında kalmasının, Merkez Bankası'nın faizlerin durumunun ne olacağı ile ilgili uzun süreli bir yol haritası ortaya koymamasının dolar artışında etkin olduğunu ifade etti.

DOLAR NEREDE DURACAK

Çitilci, 8 lirayı aşan doların uzun süre bu durumda kalması durmunda kurun 8.2-8.5 bandını test edeceğini ifade etti. Ancak belirtilen adımların atılması halinde doların 7.5 ve altını göreceğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum